Tretiranje sjemena insekticidima.

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Tretiranje sjemena insekticidima.

Postaj by paor on sub 17 tra 2010 - 21:04

Od prošle godine se u nas teško može pronaći Mesurol ili sličan preparat za tretiranje sjemenskog kukuruza. Posrijedi je neka zabrana, ali nisam nigdje vidio ništa službeno...
Gledam pretretirano sjeme u maloprodaji, skuplje je 60-90 kn od ostalog. Ako se uzme u obzir da sam lani litru meserola plaćao ispod 200kn i sa njim uspješno tretirao barem 10 vrećica, onda ispada da su sjemenari dobro naplatili svoju mješaonu. Bio bih zloban kad bih tvrdio da su baš oni izlobirali navedenu zabranu...jelte.

Nego, ne vrijedi lupati glavu na nešto na čega ne možeš utjecati, pa da ja prijeđem sa tračeva na pitanje.

U ovogodišnjem katalogu jednog renomiranog sjemenara se hvale kako u ponudi imaju i sjeme tretirano sa Mesurolom "koji je jedini u svijetu priznati repelent ptica i divljači". Da li je jedini, ne znam, ali da je dobar, jest.
Moj problem je što sam ja za ovogodišnji tretman uspio pronaći samo furadan 35-st (karbofuran) za kojeg ne znam kakav je kao repelent.
Ove godine sijem 15 kj na 7 njiva, sve okružene kanalima i trnjem ili su jedini u okolici, a fazana u ataru poprilično.

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3044
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 41

→→→: VIŠE

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Re: Tretiranje sjemena insekticidima.

Postaj by JOSIP FERGUSON on ned 18 tra 2010 - 10:42

karbofuran je samo insekticid zbog svoje velike otrovnosti i opasnosti za ptice divljac i slicno, danas ga uglavnom zamjenjuju insekticidi iz skupine neonikotinoida, imidakloprid (gaucho) tiametoksam (cruiser) i dr...

karbofuran nije repelent, jedini mesurol (kod nas ima dozvolu, u svijetu ne znam) ima repelentna svojstva...

inace mozes i karbofuranom potretirat sjeme i sve sto ga pojede ce pokrepat, i tebi ce odradit posao, ali s ekoloskog aspekta nije preporucljivo...

JOSIP FERGUSON

Broj postova: 1237
God: 30
Registriran: 10.03.2008
Like 16

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics