LUCERNA
Stranica 2 / 16. • Share •
Stranica 2 / 16. •
1, 2, 3 ... 9 ... 16 
Re: LUCERNA
Dobro a šta je sa onom balom u prikolici , napila se ?

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
→→→: VIŠE
pingo je napisao/la:Dobro a šta je sa onom balom u prikolici , napila se ?
he he može biti[You must be registered and logged in to see this image.]
... to sam je ja namjerno napio... 3 složim na pod prikolice i 4 složim na donje bale i naslonim ih na stranicu da ne mogu ispasti, zato su gornje bale ko pijane. Vozili smo sa dvije prikolice, na 3 jutra je bila 61 bala i kod kolege je bilo oko 35-40 komada.

Mr. Nustemburg- Admin

- Broj postova: 807
3
eh,pa ko još suncem skuplja??
i zar nije onaj zetor rasipanje goriva za taj posao? 

abrkili- Broj postova: 1291
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
4
→→→: VIŠE -

abrkili je napisao/la:eh,pa ko još suncem skuplja??i zar nije onaj zetor rasipanje goriva za taj posao?
a mi na istoku,,, kod nas je tehnološki napredak zaustavljen... nije svuda kao kod vas na zapadu
a zekonja ima pedesetak ks, ne troši puno, bar tako kaže njegov gazda

Mr. Nustemburg- Admin

3
pa to bi se moglo i sa traktorom od 20 ks bez frke... kad već radiš sa suncem..kad sam lani bio u italiji,tamo svi farmeri sijeno skupljaju i rastresaju sa malim traktorima,štoviše sa onim oldtimerima,koji troše ko upaljači...

4

ništa, onda si moram kupiti jednog od 20 ks...

Mr. Nustemburg- Admin

3
pa da,kako je krenulo ovo s naftom,još ćemo s konjima radit...
ali ozbiljno,kad bi imao jako puno sijena,zar bi se isplatilo tjerat tog zetora ili nekog IMT-a koji troše bar 30 % više od nekog starog ali ispravnog fahra ili fendta itd.. ?

4

Abrkili znam da znaš ali ipak ću napisati .
Najjeftiniji rad je sa onim traktorom koji imaš u dvorištu .
Ako pak ima puno sijena za prevrtanje onda me nebi nitko živ natjerao da sjednem na " željezni " sic nekog starana sa dva klipa i sunčam se danima pa da je ušteda i ne znam kolika a ako pak ima samo dva - tri puta na godinu posla onda je i moj Ford dobar za taj posao sa ovakvim paukom
[You must be registered and logged in to see this image.]
Najjeftiniji rad je sa onim traktorom koji imaš u dvorištu .
Ako pak ima puno sijena za prevrtanje onda me nebi nitko živ natjerao da sjednem na " željezni " sic nekog starana sa dva klipa i sunčam se danima pa da je ušteda i ne znam kolika a ako pak ima samo dva - tri puta na godinu posla onda je i moj Ford dobar za taj posao sa ovakvim paukom

pingo- Broj postova: 4920
1
→→→: VIŠE
ja to inaće radim sa landinijem, meni za 3 jutra lucerne se ne isplati imati tako mali traktor... a i ne volim jako male traktore, u njima nije baš udobno raditi po cijeli dan, ali u svakom slučaju bi se isplatilo imati jedan manji traktor ako gledaš na potrošnju

Mr. Nustemburg- Admin

3
ratarko:u slučaju da imaš 3 jutra lucerne,i male parcele,kao ja,onda ne bi s fordom baš mogao..
inače bi ja volio imati tablu ili par od 20 jutara sijena,pa bi onda naravno imao i veći traktor za te poslove...moji ferci sad u sezoni košnje i baliranja rade po cijele dane,gase se samo u vrijeme ručka i istovara bala,a ponekad ni tad,jer treba pogoniti elevator za bale..
a potroše max. 60 litara plavog.
a koliko bi na dan potrošio sa fordom da stalno laufa?
@mr.nustemburg:a kako misliš da ti se ne isplati imati mali traktor za 3 jutra?
a koliko bi na dan potrošio sa fordom da stalno laufa?

4

abrkili je napisao/la:
pa prvo morao bih ga kupiti, odmah u startu mi se kupovina ne isplati jel takav traktor je premalen za moje gospodarstvo

Mr. Nustemburg- Admin

3
Re lucerna
Moja iskustva su sa lucernom jako dobra.
Lucernu baliramo i koristimo u ishrani krava kao sjenažu.
Ovako: kada je umjesto lucerne u obrok stavljena sjenaža tal.ljulja a sve drugo je ostalo isto(silaža,smjesa,suho sijeno)
proizvodnja mlijeka je pala za dobrih 30%.
Ponovnim ubacivanjem lucerne u obrok i mliječnost raste.Ja gledam da što više lucerne sijem a ostalih trava manje,
jedino DTS za sušenje, a i na svoj zemlji mi uspijeva lucerna što je sretna okolnost.
Jedino kod sušenja lucerne mi se nesviđa što su veliki gubitci lisne mase,tj. puno se strusi kod prekretanja i zgrtanja,pa
dobijemo "posnu masu",samo stabljiku...
Ali za sjenažu je fantazija.
E i još nešto,nezamjenjiva je kultura u sušnim godinama,lane sam zahvaljujući njoj spremio dovoljne količine hrane,čak i više
nego mi je trebalo,a površine pod ljuljevima,dts-om,prirodnim livadama... su totalno stradale,tako da nje nije bilo imao bi grdnih
problema...
Lucernu baliramo i koristimo u ishrani krava kao sjenažu.
Ovako: kada je umjesto lucerne u obrok stavljena sjenaža tal.ljulja a sve drugo je ostalo isto(silaža,smjesa,suho sijeno)
proizvodnja mlijeka je pala za dobrih 30%.
Ponovnim ubacivanjem lucerne u obrok i mliječnost raste.Ja gledam da što više lucerne sijem a ostalih trava manje,
jedino DTS za sušenje, a i na svoj zemlji mi uspijeva lucerna što je sretna okolnost.
Jedino kod sušenja lucerne mi se nesviđa što su veliki gubitci lisne mase,tj. puno se strusi kod prekretanja i zgrtanja,pa
dobijemo "posnu masu",samo stabljiku...
E i još nešto,nezamjenjiva je kultura u sušnim godinama,lane sam zahvaljujući njoj spremio dovoljne količine hrane,čak i više
nego mi je trebalo,a površine pod ljuljevima,dts-om,prirodnim livadama... su totalno stradale,tako da nje nije bilo imao bi grdnih
problema...
Zadnja promjena: NIKOLA; sri 25 lip - 23:08; ukupno mijenjano 2 put/a.
NICOLAS- Broj postova: 74
Registriran: 24.06.2008
0
NIKOLA je napisao/la:Jedino kod sušenja lucerne mi se nesviđa što su veliki gubitci lisne mase,tj. puno se strusi kod prekretanja i zgrtanja,pa dobijemo "posnu masu",samo stabljiku...
radi ju ujutro ili navečer, a košnju po najvećem suncu (mada su kod ovoga mišljenja podijeljena)
ja krenem zgrtati ili preokretati tek oko pola osam navečer i sve do 23h...u ponedijeljak sam počeo presati oko 8h ujutro i nije valjalo, nakon 20 min druga pjesma, i tako do oko 10h kad naglo počinju gubici i onda prekidam (ako imam još dosta)
sad sam u 2 dana dovezao 760 bala, ali uz sav trud i nisam prezadovoljan kvalitetom jer je stabljika ostala pretvrda, vjerovatno od silnih vrućina se naglo sušila i skorila

paor- Admin

- Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
36

lucerna
zasto da si pravite probleme kad mozete susiti i imati vrhunsko kvalitetu sjena Lucerne.
[You must be registered and logged in to see this link.]
da ne govorimo o ustedi vremena i goriva !!
da ne govorimo o ustedi vremena i goriva !!
adviser- Broj postova: 2
Registriran: 10.08.2008
0
Današnje presanje lucerke .
Lucerka je opet pokazala da je kraljica krmnih kultura. Fotke sa ove dvije njive pokazuju kako se lucerka ponaša u najsušnijem dijelu godine:
- 4. otkos - 480bala (oko 15kg) na 2 ha.
Lucerka je opet pokazala da je kraljica krmnih kultura. Fotke sa ove dvije njive pokazuju kako se lucerka ponaša u najsušnijem dijelu godine:
- 4. otkos - 480bala (oko 15kg) na 2 ha.

paor- Admin

- Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
36

Stranica 2 / 16. •
1, 2, 3 ... 9 ... 16