Solarna čelija
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 1 / 1. • Share •
Solarna čelija
Tražim solarnu čeliju dovoljno veliku/jaku za punjenje akumulatora od 150 Ah .
Slabo me ide potraga na netu . Svi čuvaju cijene a to me najviše zanima uz naravno podatak kolika mi zapravo treba ta pločevina za punjenje akumulatora koji nije baš mali . Može pomoć oko toga ?
Slabo me ide potraga na netu . Svi čuvaju cijene a to me najviše zanima uz naravno podatak kolika mi zapravo treba ta pločevina za punjenje akumulatora koji nije baš mali . Može pomoć oko toga ?

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
→→→: VIŠE
Re: Solarna čelija
LINK na kojem imaju neke cijene, a zanimljiv je i u okviru neke druge teme gdje se govorilo o mogućnosti prodaje viška struje HEP-u...

paor- Admin

- Broj postova: 3044
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
41
→→→: VIŠE -

Još da mi netko koji to bolje kuži protumači koliko je vata ( W ) dovoljno za punjenje akumulatora [You must be registered and logged in to see this image.] Po cijenama ako mi treba čelija od 100 W onda odustajem u startu jer to je skupo ... 40 W čelija bi mi bila limit po ovim cijenama .

1
Pingo, tvoje je pitanje pomalo besmisleno. Otprilike kao da pitaš dal da 15Ha oreš s MF35 ili sa MF6120?
Za kaj ti treba energija u tom akumulatoru? Koliko je brzo trošiš?
Proizvodnja ti mora biti uvijek veća od potrošnje, barem za gubitke. Ti znaš najbolje kaj ti treba i kaj možeš platiti, tak da nema univerzalnog odgovora.
Daj više podataka, pa ti možda mogu pomoći.
No, s jednim moraš biti načisto: ovakav ti je izvor nesiguran (zato je alternativni, a ne primarni), zato moraš znati kaj ti znači ako taj akumulator nemožeš napuniti jer nema dovoljno svjetla.
Za kaj ti treba energija u tom akumulatoru? Koliko je brzo trošiš?
Proizvodnja ti mora biti uvijek veća od potrošnje, barem za gubitke. Ti znaš najbolje kaj ti treba i kaj možeš platiti, tak da nema univerzalnog odgovora.
Daj više podataka, pa ti možda mogu pomoći.
No, s jednim moraš biti načisto: ovakav ti je izvor nesiguran (zato je alternativni, a ne primarni), zato moraš znati kaj ti znači ako taj akumulator nemožeš napuniti jer nema dovoljno svjetla.
Zvonimir- Broj postova: 2183
Registriran: 14.03.2008
5
Besmisleno pitanje za nekoga tko se kuži u tematiku ... to mi je jasno ali trenutno ga ne mogu bolje postaviti jer mi fali znanja o toj temi . Dakle imam akumulator i zanima me kolika solarna čelija ga može odravati na 100 % njegovog kapaciteta . Akumulator će se prazniti u jednom danu u ciklusima od 3 tjedna do nekih 50 % kapaciteta . Nakon toga opet ima ta tri tjedna za regeneraciju pa opet u jednom danu ide potrošnja struje do pola njegova kapaciteta .
Ono malo što znam je da mi za punjenje akumulatora treba barem 4A jaka struja a na tim solarima spominju samo vate ( W ) . Dakle opet ne znam koja od tih čelija mi odgovara a naravno da neću dati 6000 kn za 200W čeliju za koju recimo ne dvojim da bi napunila akumulator ... to je isto laički izračun .
Ono malo što znam je da mi za punjenje akumulatora treba barem 4A jaka struja a na tim solarima spominju samo vate ( W ) . Dakle opet ne znam koja od tih čelija mi odgovara a naravno da neću dati 6000 kn za 200W čeliju za koju recimo ne dvojim da bi napunila akumulator ... to je isto laički izračun .

1
Pingo,
nisam električar, ali mislim da je I=N/U pri čemu je I jakost u amperima, N snaga u watima i U napon u voltima. Dakle za struju punjenja 4 A, pri naponu 12 V, trebaš snagu N=4x12 =48 W. Dakle čelija od 50 ili 60 W. Ako sam dobro shvatil akumulator prazniš na pola kapaciteta i ima tri tjedna za oporavak. Znači u tri tjedna treba nadomjestiti energije od 12 [V]x75 [Ah]=900 [Wh]. Čelija od 60 W bi trebala u tri tjedna imati minimalno 900:60=15 sati uvjete za maksimalnu proizvodnju struje.
Ovo je moje laičko strojarsko razmišljanje i ako sam pogriješil
, molim nek me netko ispravi. Netko elektro struke bi to sigurno bolje i preciznije proračunal. 
nisam električar, ali mislim da je I=N/U pri čemu je I jakost u amperima, N snaga u watima i U napon u voltima. Dakle za struju punjenja 4 A, pri naponu 12 V, trebaš snagu N=4x12 =48 W. Dakle čelija od 50 ili 60 W. Ako sam dobro shvatil akumulator prazniš na pola kapaciteta i ima tri tjedna za oporavak. Znači u tri tjedna treba nadomjestiti energije od 12 [V]x75 [Ah]=900 [Wh]. Čelija od 60 W bi trebala u tri tjedna imati minimalno 900:60=15 sati uvjete za maksimalnu proizvodnju struje.
Ovo je moje laičko strojarsko razmišljanje i ako sam pogriješil
, molim nek me netko ispravi. Netko elektro struke bi to sigurno bolje i preciznije proračunal. 

iwanho- Broj postova: 210
Registriran: 14.12.2008
0
google is our friend

paor- Admin

- Broj postova: 3044
Zanimanje: poljoprivrednik
41
→→→: VIŠE -

pingo je napisao/la:Besmisleno pitanje za nekoga tko se kuži u tematiku ... to mi je jasno ali trenutno ga ne mogu bolje postaviti jer mi fali znanja o toj temi . Dakle imam akumulator i zanima me kolika solarna čelija ga može odravati na 100 % njegovog kapaciteta . Akumulator će se prazniti u jednom danu u ciklusima od 3 tjedna do nekih 50 % kapaciteta . Nakon toga opet ima ta tri tjedna za regeneraciju pa opet u jednom danu ide potrošnja struje do pola njegova kapaciteta .
E, pa kad si napisal režim pražnjenja, onda je lakše. Onda ti je 40W ploča dovoljna, no trebaš i regulator punjenja, jer ti ćelija sama nije dovoljna.
150Ah akumulator ti pri 12V ima uskladištenu energiju od 1800Wh (pri konstantnom pražnjenju strujom 1/10 kapaciteta akumulatora, dakle, s 15A. Ako je struja pražnjenja manja, akumulator ima akumulirano više energije, i obratno).
Dakle, podijeliš to s 40 i dobiješ da 45 sati da napuni akumulator. Dodaj 20% gubitaka i to će biti nekih 55 sati pri maksimalnoj iskoristivosti ćelije (a malo vremena može raditi u takvom režimu, jer bi trebalo ćeliju zakretati prema suncu).
Dakle, da skratim: u nekim dobrim uvjetima za potpuno punjenje trebalo bi manje od tjedan dana.
I još nekaj: akumulator bi trebal biti za solarne ćelije, a ne onaj obični startni, jer ima manje unutarnje gubitke i samopražnjenje (osim ako ne misliš startati vozila).
Eto, mojih par lipa...
5
Hajde barem mi je malo lakše jer sada imam neke granice onoga šta mi treba ali ...
Solar od 40 - 50 W košta od 1800 - 2000 kn . Solarni akumulator bez 1200 kn neće ići i još mi nedostaje regulator za 350 kn . Papreno .
Solar od 40 - 50 W košta od 1800 - 2000 kn . Solarni akumulator bez 1200 kn neće ići i još mi nedostaje regulator za 350 kn . Papreno .

1
Oprema za skupljanje solarne energije nikad nije bila jeftina, znam to jer mi je tast godinama to radio u postavljao po raznim vikendicama i kletima, a nekoliko sistema je postavio i na moru, par puta sam mu i ja pomagao...
Ako želiš malo porazgovarati s njim u vezi te teme, a možda preko njega nabaviti neke stvari piši na PM!
Ako želiš malo porazgovarati s njim u vezi te teme, a možda preko njega nabaviti neke stvari piši na PM!

drazen- Broj postova: 515
God: 41
Registriran: 23.07.2008
7
Nekako sam si mislio da je došlo vrijeme kada je to pristupačno . Sanjam o tome već godinama .

1
pingo je napisao/la:Nekako sam si mislio da je došlo vrijeme kada je to pristupačno . Sanjam o tome već godinama .
Povoljno je, ali samo uz subvencije. Znači, za velike igrače. Mi mali sve plaćamo.
5
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 1 / 1.