Radna snaga na gospodarstvu

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Radna snaga na gospodarstvu

Postaj by ur45 on 24/7/2010, 21:25

Susjed.. koji radi 400kj ima radnika koji je mehaničar plača mjesecna je 4000kn covjek je prijavljen u zimu radi oko kombajana i traktora sklapa popravlja, u žetvi je u kombajnu.. sve je na njemu i gazdi imanja.. a ovo kao sezonske radnike nezz ali malo je puno 1000kn dan..!!! Cool

ur45

Broj postova: 1290
God: 17
Registriran: 17.01.2009
Like -7

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 24/7/2010, 21:29

dajte pa ne morate uvjek sve doslovno shvatit, ako neko ima novi kombajn i redi usluge koje naplacuje 700kn ha onda njemo nije u interseu da placa radnika na sat jer bi taj radio samo da mu dan prodje a kad ima 10% onda ce i sam se trudit da vise skine, ako napravi tih 20ha njegovo je 1400kn a vlasniku kombajna ide 12600kn pa vi vidite jel puno a moramo uzet u obzir i da se radi najmanje 15 sati na dan da bi se to postiglo

deere power

Broj postova: 3691
God: 26
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 30.12.2008
Like 10

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 24/7/2010, 22:25

Biram tih 1400 kn 1400 puta prije nego gazdinih 12600 kn bruto . Kolegi Lexion 570 vozi tip za 250 kn na dan .

pingo

Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
Like 1

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 24/7/2010, 22:32

cuj tak su i nekad gazde placale radnike, samo tad je bio komad slanine a sad neka sica, i onda su propali svi do jednog, danas ima ljudi koji posteno placaju rad a ima i onih koji to podcjenjuju i koriste sto ljudi nemaju posla

deere power

Like 10

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 24/7/2010, 22:47

Da kao operater na traktoru/kombajnu i slično imam plaću 250 kn na dan bio bih sretan . Ipak je to posao u grani poljoprivreda a još uvijek ( kao večina ) možeš biti bez ikakve kvalifikacije ( samo vozačka se traži ) i zaposliti se kao vozač vrhunskog traktora/kombajna i briljirati u poslu ako imaš dar za to . Ne treba tu škola odnosno niti nema je koja bi te pripremila za vožnju recimo Claas Lexion kombajna a onda staviti 250 kn na kraju dana u džep i nije mala stvar . Ne vidim tu izrabljivanje .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 24/7/2010, 22:54

zetva je posao kao ni jedan drugi, kratko traje ali ima posla i previse, oduvjek su kombajneri bili dobro placeni tih 7-8 dana, ne samo kod nas vec u citavom svjetu, ni jedan druga operacija nije placena ko zetva

taj s lexionom skine i 50ha na dan sto znaci kombajneru koji radi sve i to sigurno 12 sati ide jedva 0.5%, meni je to premalo, ali vecina radi u đuri ili zmaju a da vozis zmaj kod nekog citav dan za te pare ne vjerujem da bi bio sretan Laughing

deere power

Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by johndeere2300 on 24/7/2010, 22:57

po meni je 250kn taman po danu, da se pošteno zaradit, računaj 250kn po 30 dana (da nemaš vikend i neradni dan) 250x10x3=7500kn

johndeere2300

Broj postova: 720
God: 16
Zanimanje: nema
Registriran: 13.02.2010
Like 1

→→→: a tu ide?

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/johndeere2300-t1644.htm

[Vrh] Go down

Postaj by sith on 24/7/2010, 23:05

pingo je napisao/la:Da kao operater na traktoru/kombajnu i slično imam plaću 250 kn na dan bio bih sretan . Ipak je to posao u grani poljoprivreda a još uvijek ( kao večina ) možeš biti bez ikakve kvalifikacije ( samo vozačka se traži ) i zaposliti se kao vozač vrhunskog traktora/kombajna i briljirati u poslu ako imaš dar za to . Ne treba tu škola odnosno niti nema je koja bi te pripremila za vožnju recimo Claas Lexion kombajna a onda staviti 250 kn na kraju dana u džep i nije mala stvar . Ne vidim tu izrabljivanje .

Ne treba tu neka posebna škola ali treba nešto i znati o tim strojevima i imati dara ko što ti kažeš. Ne može se doći na polje pustiti heder i piči, nema veze jel kombajn rastepa ili ne. Treba tu i znati popravljati strojeve (barem nešto osnovno). Ali kad ti dobiješ u ruke Claasa Lexiona tu u rukama imaš 100000€ i više (ovisno o godini i tipu), gdje ti nije svejedno dal češ se s njim navesti u kanal ili pokupiti nekoga na cesti itd.

sith

Broj postova: 18
God: 24
Registriran: 04.03.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by johndeere2300 on 24/7/2010, 23:14

haha,u kanal

johndeere2300

Broj postova: 720
God: 16
Zanimanje: nema
Registriran: 13.02.2010
Like 1

→→→: a tu ide?

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/johndeere2300-t1644.htm

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 24/7/2010, 23:17

Mislim da kombajner u Lexionu nije posebna vrsta divljači nego se ubraja u stoku sitnog zuba kao i svi mi ostali . Posao sjedenja u kombajnu po meni ne treba biti plaćen više od posla traktoriste . Ako kombajn i radi tih 12 sati na dan onda traktorista radi barem isto toliko i još mu je glava u torbi kada ide na silos sa dvije prikolice žita .

Druga stvar je kombajner koji rasipa žito i uletava se u kanale . Ima li takvih ? Zar se oni zovu kombajneri ili pijanci i dangube ? Onaj tko se hoće zvati kombajnerom a ne slastičarom ( ne omalovažavam profesiju nego samo uzimam za primjer ) mi u svako doba noći treba znati brzinu vrtnje bubnja u uljanoj repici , postavke vjetra i sita itd. Koliko bi gazda platio dnevnicu kombajneru koji mu sleti u kanal sa Lexionom ? Kako bi si kombajner izračunao dnevnicu u takvom danu ? Dakle prije sletanja u kanal sam površio 5 ha pa mi molim dajte mojih 10 % ... svašta.

Prvom kombajneru koji bi mi izračunao koliko je danas "zaradio" na kombajnu i koliko od toga mora biti njegov dio bih samo pokazao gdje su vrata . Možda da si preračuna postotak od žita koje je navršio jer tako bi još više zaradio ?

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 24/7/2010, 23:28

eto samo potvrdjujes ono sto sam ja reko, nazalost ima puno nezapolsenih pa se evo i ti mozes tako ponasat, ali kombajni jos uvjek ne idu sami(bar kod nas Smile ) i kombajner je po meni vazan jednako kao i kombajn ak ne i vise, nije isto zaposlit nekog pijanca ili nekog ko zna sta radi a pritom zna i otklonit neke kvarove

da je manjak radne snage onda bi svi drukcije pricali i bili sretni da imaju bilo koga jer niko ne mze vozit 5 strojeva odjednom, da ima vise posla, ovi poslovi na poljoprivredi bi bili na zadnjem mjestu pa bi morali bit placeni i to dobro

u tih 10% riskira i vozac kombajna jer nikad ne zna kad ce se stroj pokvarit kad ce kisa past, oce bit poleglo i jos 100 gluposti, bolje je ovom sto radi za 250kn njemu s stvarno jebe oce uletat u kanal oce zastopat kombajn, koliko ce skinit ili bilo sta drugo njemu sati idu i to je to

deere power

Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by andro on 24/7/2010, 23:29

je prije je bilo 10 % od posla koji se radi ja sam bar prije 7-8 godina tako radio i to ne samo kombajniranje već sve od osnovne obrade do sjetve doslovo sve sječam se još su marke bile za jedan dan sam porao 11kj i zaradio 110 DM (dojče maraka) sad je ta dnevnica dosta mala al ajd i strojevi su bolji imamo klime i ostala pomagala a i manje su skloni kvarovima pa se to lakše podnosi!

andro

Broj postova: 888
God: 29
Zanimanje: kombajnist!
Registriran: 19.03.2008
Like 2

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/andro-t34.htm

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 24/7/2010, 23:39

Kombajner ima svoj posao kojeg mora raditi najbolje što zna i kraj priče . Nije njegovo da razmišlja koliko gazda naplaćuje vrševinu po hektaru odnosno koliko će od toga biti njegov dio . On mora imati fiksnu plaću kao i sav ostali živalj a na kraju žetve je na gazdi hoće li mu dati bonus ili ne . Radi za plaću a nada se bonusu . To je sav poticaj koji mora imati .

Plaća kombajnera ne smije trpiti o činjenicama da li je pšenica polegla ili ne pa se sporo vrši , da li je prikolica na njivi ili evo samo što nije tu a o uletanju u kanale i namjernom kvarenju kombajna nema govora niti pod razno . To ne da nije kombajner to nije čovjek dostojan pogleda .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by andro on 24/7/2010, 23:55

pingo slažem se sa svime što si rekao ali činjenica je (bar kod nas) da nema pravih ljudi za taj posao ja radim cjele godine pa imam fiksnu plaću i nadam se bonusu ali lane je jedan đđ od moje firme stojao u žetvi jer nije imao tko da ga vozi a vukli smo za rukav bar 10-tak ljudi nudito je 50 kn po jutru i nitko nije htio (ne progovorio više ako lažem) kao prašina je sunce ovo ono

andro

Broj postova: 888
God: 29
Zanimanje: kombajnist!
Registriran: 19.03.2008
Like 2

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/andro-t34.htm

[Vrh] Go down

Postaj by ur45 on 25/7/2010, 07:55

ali lane je jedan đđ od moje firme stojao u žetvi jer nije imao tko da ga vozi a vukli smo za rukav bar 10-tak ljudi nudito je 50 kn po jutru i nitko nije htio (ne progovorio više ako lažem) kao prašina je sunce ovo ono
[/quote]
Pa, da problem je nitko nece vise u kombajn koji nema klimu, jbg tako je to ali mislim da to u sezoni nije los posao...! Wink

ur45

Broj postova: 1290
God: 17
Registriran: 17.01.2009
Like -7

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics