Radna snaga na gospodarstvu
Stranica 2 / 3. • Share •
Stranica 2 / 3. •
1, 2, 3 
Re: Radna snaga na gospodarstvu
Susjed.. koji radi 400kj ima radnika koji je mehaničar plača mjesecna je 4000kn covjek je prijavljen u zimu radi oko kombajana i traktora sklapa popravlja, u žetvi je u kombajnu.. sve je na njemu i gazdi imanja.. a ovo kao sezonske radnike nezz ali malo je puno 1000kn dan..!!! 
ur45- Broj postova: 1290
God: 17
Registriran: 17.01.2009
-7
dajte pa ne morate uvjek sve doslovno shvatit, ako neko ima novi kombajn i redi usluge koje naplacuje 700kn ha onda njemo nije u interseu da placa radnika na sat jer bi taj radio samo da mu dan prodje a kad ima 10% onda ce i sam se trudit da vise skine, ako napravi tih 20ha njegovo je 1400kn a vlasniku kombajna ide 12600kn pa vi vidite jel puno a moramo uzet u obzir i da se radi najmanje 15 sati na dan da bi se to postiglo
Biram tih 1400 kn 1400 puta prije nego gazdinih 12600 kn bruto . Kolegi Lexion 570 vozi tip za 250 kn na dan .

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
→→→: VIŠE
cuj tak su i nekad gazde placale radnike, samo tad je bio komad slanine a sad neka sica, i onda su propali svi do jednog, danas ima ljudi koji posteno placaju rad a ima i onih koji to podcjenjuju i koriste sto ljudi nemaju posla
Da kao operater na traktoru/kombajnu i slično imam plaću 250 kn na dan bio bih sretan . Ipak je to posao u grani poljoprivreda a još uvijek ( kao večina ) možeš biti bez ikakve kvalifikacije ( samo vozačka se traži ) i zaposliti se kao vozač vrhunskog traktora/kombajna i briljirati u poslu ako imaš dar za to . Ne treba tu škola odnosno niti nema je koja bi te pripremila za vožnju recimo Claas Lexion kombajna a onda staviti 250 kn na kraju dana u džep i nije mala stvar . Ne vidim tu izrabljivanje .

1
zetva je posao kao ni jedan drugi, kratko traje ali ima posla i previse, oduvjek su kombajneri bili dobro placeni tih 7-8 dana, ne samo kod nas vec u citavom svjetu, ni jedan druga operacija nije placena ko zetva
taj s lexionom skine i 50ha na dan sto znaci kombajneru koji radi sve i to sigurno 12 sati ide jedva 0.5%, meni je to premalo, ali vecina radi u đuri ili zmaju a da vozis zmaj kod nekog citav dan za te pare ne vjerujem da bi bio sretan
taj s lexionom skine i 50ha na dan sto znaci kombajneru koji radi sve i to sigurno 12 sati ide jedva 0.5%, meni je to premalo, ali vecina radi u đuri ili zmaju a da vozis zmaj kod nekog citav dan za te pare ne vjerujem da bi bio sretan
po meni je 250kn taman po danu, da se pošteno zaradit, računaj 250kn po 30 dana (da nemaš vikend i neradni dan) 250x10x3=7500kn
pingo je napisao/la:Da kao operater na traktoru/kombajnu i slično imam plaću 250 kn na dan bio bih sretan . Ipak je to posao u grani poljoprivreda a još uvijek ( kao večina ) možeš biti bez ikakve kvalifikacije ( samo vozačka se traži ) i zaposliti se kao vozač vrhunskog traktora/kombajna i briljirati u poslu ako imaš dar za to . Ne treba tu škola odnosno niti nema je koja bi te pripremila za vožnju recimo Claas Lexion kombajna a onda staviti 250 kn na kraju dana u džep i nije mala stvar . Ne vidim tu izrabljivanje .
Ne treba tu neka posebna škola ali treba nešto i znati o tim strojevima i imati dara ko što ti kažeš. Ne može se doći na polje pustiti heder i piči, nema veze jel kombajn rastepa ili ne. Treba tu i znati popravljati strojeve (barem nešto osnovno). Ali kad ti dobiješ u ruke Claasa Lexiona tu u rukama imaš 100000€ i više (ovisno o godini i tipu), gdje ti nije svejedno dal češ se s njim navesti u kanal ili pokupiti nekoga na cesti itd.
sith- Broj postova: 18
God: 24
Registriran: 04.03.2010
0
Mislim da kombajner u Lexionu nije posebna vrsta divljači nego se ubraja u stoku sitnog zuba kao i svi mi ostali . Posao sjedenja u kombajnu po meni ne treba biti plaćen više od posla traktoriste . Ako kombajn i radi tih 12 sati na dan onda traktorista radi barem isto toliko i još mu je glava u torbi kada ide na silos sa dvije prikolice žita .
Druga stvar je kombajner koji rasipa žito i uletava se u kanale . Ima li takvih ? Zar se oni zovu kombajneri ili pijanci i dangube ? Onaj tko se hoće zvati kombajnerom a ne slastičarom ( ne omalovažavam profesiju nego samo uzimam za primjer ) mi u svako doba noći treba znati brzinu vrtnje bubnja u uljanoj repici , postavke vjetra i sita itd. Koliko bi gazda platio dnevnicu kombajneru koji mu sleti u kanal sa Lexionom ? Kako bi si kombajner izračunao dnevnicu u takvom danu ? Dakle prije sletanja u kanal sam površio 5 ha pa mi molim dajte mojih 10 % ... svašta.
Prvom kombajneru koji bi mi izračunao koliko je danas "zaradio" na kombajnu i koliko od toga mora biti njegov dio bih samo pokazao gdje su vrata . Možda da si preračuna postotak od žita koje je navršio jer tako bi još više zaradio ?
Druga stvar je kombajner koji rasipa žito i uletava se u kanale . Ima li takvih ? Zar se oni zovu kombajneri ili pijanci i dangube ? Onaj tko se hoće zvati kombajnerom a ne slastičarom ( ne omalovažavam profesiju nego samo uzimam za primjer ) mi u svako doba noći treba znati brzinu vrtnje bubnja u uljanoj repici , postavke vjetra i sita itd. Koliko bi gazda platio dnevnicu kombajneru koji mu sleti u kanal sa Lexionom ? Kako bi si kombajner izračunao dnevnicu u takvom danu ? Dakle prije sletanja u kanal sam površio 5 ha pa mi molim dajte mojih 10 % ... svašta.
Prvom kombajneru koji bi mi izračunao koliko je danas "zaradio" na kombajnu i koliko od toga mora biti njegov dio bih samo pokazao gdje su vrata . Možda da si preračuna postotak od žita koje je navršio jer tako bi još više zaradio ?

1
eto samo potvrdjujes ono sto sam ja reko, nazalost ima puno nezapolsenih pa se evo i ti mozes tako ponasat, ali kombajni jos uvjek ne idu sami(bar kod nas
) i kombajner je po meni vazan jednako kao i kombajn ak ne i vise, nije isto zaposlit nekog pijanca ili nekog ko zna sta radi a pritom zna i otklonit neke kvarove
da je manjak radne snage onda bi svi drukcije pricali i bili sretni da imaju bilo koga jer niko ne mze vozit 5 strojeva odjednom, da ima vise posla, ovi poslovi na poljoprivredi bi bili na zadnjem mjestu pa bi morali bit placeni i to dobro
u tih 10% riskira i vozac kombajna jer nikad ne zna kad ce se stroj pokvarit kad ce kisa past, oce bit poleglo i jos 100 gluposti, bolje je ovom sto radi za 250kn njemu s stvarno jebe oce uletat u kanal oce zastopat kombajn, koliko ce skinit ili bilo sta drugo njemu sati idu i to je to
da je manjak radne snage onda bi svi drukcije pricali i bili sretni da imaju bilo koga jer niko ne mze vozit 5 strojeva odjednom, da ima vise posla, ovi poslovi na poljoprivredi bi bili na zadnjem mjestu pa bi morali bit placeni i to dobro
u tih 10% riskira i vozac kombajna jer nikad ne zna kad ce se stroj pokvarit kad ce kisa past, oce bit poleglo i jos 100 gluposti, bolje je ovom sto radi za 250kn njemu s stvarno jebe oce uletat u kanal oce zastopat kombajn, koliko ce skinit ili bilo sta drugo njemu sati idu i to je to
je prije je bilo 10 % od posla koji se radi ja sam bar prije 7-8 godina tako radio i to ne samo kombajniranje već sve od osnovne obrade do sjetve doslovo sve sječam se još su marke bile za jedan dan sam porao 11kj i zaradio 110 DM (dojče maraka) sad je ta dnevnica dosta mala al ajd i strojevi su bolji imamo klime i ostala pomagala a i manje su skloni kvarovima pa se to lakše podnosi!
Kombajner ima svoj posao kojeg mora raditi najbolje što zna i kraj priče . Nije njegovo da razmišlja koliko gazda naplaćuje vrševinu po hektaru odnosno koliko će od toga biti njegov dio . On mora imati fiksnu plaću kao i sav ostali živalj a na kraju žetve je na gazdi hoće li mu dati bonus ili ne . Radi za plaću a nada se bonusu . To je sav poticaj koji mora imati .
Plaća kombajnera ne smije trpiti o činjenicama da li je pšenica polegla ili ne pa se sporo vrši , da li je prikolica na njivi ili evo samo što nije tu a o uletanju u kanale i namjernom kvarenju kombajna nema govora niti pod razno . To ne da nije kombajner to nije čovjek dostojan pogleda .
Plaća kombajnera ne smije trpiti o činjenicama da li je pšenica polegla ili ne pa se sporo vrši , da li je prikolica na njivi ili evo samo što nije tu a o uletanju u kanale i namjernom kvarenju kombajna nema govora niti pod razno . To ne da nije kombajner to nije čovjek dostojan pogleda .

1
pingo slažem se sa svime što si rekao ali činjenica je (bar kod nas) da nema pravih ljudi za taj posao ja radim cjele godine pa imam fiksnu plaću i nadam se bonusu ali lane je jedan đđ od moje firme stojao u žetvi jer nije imao tko da ga vozi a vukli smo za rukav bar 10-tak ljudi nudito je 50 kn po jutru i nitko nije htio (ne progovorio više ako lažem) kao prašina je sunce ovo ono
[/quote]ali lane je jedan đđ od moje firme stojao u žetvi jer nije imao tko da ga vozi a vukli smo za rukav bar 10-tak ljudi nudito je 50 kn po jutru i nitko nije htio (ne progovorio više ako lažem) kao prašina je sunce ovo ono
Pa, da problem je nitko nece vise u kombajn koji nema klimu, jbg tako je to ali mislim da to u sezoni nije los posao...!
ur45- Broj postova: 1290
God: 17
Registriran: 17.01.2009
-7
Stranica 2 / 3. •
1, 2, 3 
Similar topics» Radna snaga na gospodarstvu
» Oznacavanje svinja i vođenje registra svinja na gospodarstvu
» Koliko konjskih snaga imate na gospodarstvu?
» Parni remorkeri u Rijeci
» Zračna luka Rijeka
» Oznacavanje svinja i vođenje registra svinja na gospodarstvu
» Koliko konjskih snaga imate na gospodarstvu?
» Parni remorkeri u Rijeci
» Zračna luka Rijeka
Stranica 2 / 3.