veličina legla
Stranica 1 / 2. • Share •
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
veličina legla
Ovako-danas mi se okotila krmača po drugi put, prvi put kao nazimica je okotila 7 kom., a sad 6komada.
To mi je malo i čini mi se neisplativo, dali netko ima iskustva dali postoji šansa da se legla povećaju ili je riječ o genetskim predispozicija tj. da će i u budućnosti biti malena legla. inače riječ je o krmači njemačkog landrasa.
To mi je malo i čini mi se neisplativo, dali netko ima iskustva dali postoji šansa da se legla povećaju ili je riječ o genetskim predispozicija tj. da će i u budućnosti biti malena legla. inače riječ je o krmači njemačkog landrasa.

andrlje- Broj postova: 233
God: 30
Registriran: 13.03.2009
1
Re: veličina legla
Može biti od genetike krmače ali i nerasta, tj landrasice inače imaju dosta velika legla, tako da je teško ovako odgovoriti
Dali je isti otac u obadva legla ili je promijenjen?
Dali je isti otac u obadva legla ili je promijenjen?

falkon 2- Broj postova: 5070
Registriran: 06.02.2010
44
→→→: VIŠE -

nije isti nerast-prvi je bio landras, a drugi je durok
Ženin deda je imao leglo sa jednim prasetom, a njegov susjed ima krmaču koja je prije mjesec dana okotila 20komada. redovno ima preko 15 prasaca u leglu
Ženin deda je imao leglo sa jednim prasetom, a njegov susjed ima krmaču koja je prije mjesec dana okotila 20komada. redovno ima preko 15 prasaca u leglu

1
E upravo o tome pričam, može biti do njezine genetike tj da neš nije uredu, ali opet može od sljedećeg da bude i previše praščića u leglu.....

falkon 2- Broj postova: 5070
Registriran: 06.02.2010
44
→→→: VIŠE -

genetika je tu najmanje bitna, utjecaj genetike na plodnost krmace je samo 10% . najveci utjecaj na njenu plodnost ima samo fizicko stanje zivotinje tj. razvijenost jajnika, vrijeme prvog pripusta (minimalno 8 mjeseci starosti i 100 kg tezine) , vrijeme pripusta nakon sto su uoceni znakovi tjeranja (18 do 24 sata za krmace odnosno 12 do 18 sati za nazimice) te ishrana i smjestaj zivotinje .
andrlje je napisao/la: njegov susjed ima krmaču koja je prije mjesec dana okotila 20komada. redovno ima preko 15 prasaca u leglu
hrvatski rekord je 32 komada, prije par godina u okolici vrbovca (bilo je u vecernjaku). a sto se plodnosti tice tu su daleko najplodnije azijske pasmine tako da je prosjek nekih pasmina (meishan, fengjing) cca 16 na vise zivorodjene prasadi u leglu, nesto sad francuzi probaju s krizanjima francuskog landrasa i velikog jorksira s kineskim pasminama i prvi rezultati pokazuju i do 30% veca legla od prosjeka za ciste pasmine. jedino je tu problem sto te kineske pasmine male (80 - 90 kg) i imaju veliki postotak masti.
prvi put je pripuštena sa oko 8mj.
ja sam je kupio kad je bila 3mj. skotna i imala je ravnih 200kg.
ja sam je kupio kad je bila 3mj. skotna i imala je ravnih 200kg.

1
hebiga ima jos dosta stvari osim onih sto sam napisao koje utjecu na plodnost, ali to je sve suhoparna teorija i sve u svemu se svodi na to kakve si srece , znas i sam kako ide ona stara izreka bolje se roditi bez q nego bez srece , jer ako imas srece izrast ce ti drugi
.
isina,jer stvarno sam pazio da je krmača i u dobroj kondiciji i da je čist box i da je puno po vani i prehranu , ma sve. al eto. problem je što sam mislio ostavit nazimice od nje za povećanje broja krmača, al sad nisam siguran-bojim se loše genetike

1
meni se danas oprasila moja "šampionka" ovo joj je deseto leglo , dosad sam od nje dobio (ne racunajuci ovo zadnje leglo) 94 odojka a ukupno je imala oprasenih 112 od toga zivorodjenih 105. sad je imala 13 od toga zivorodjenih 11 (2 je prignjecila jer ima cca 350 kg).
i ja sam prije 20 dana dobio leglo-nazimica - okotila je 9 komada- dvoje je uginulo, ali nemam kotilišta pa ih je prignječila uz rub boksa.
Njih 7 je treći dan vagnulo 15 kg.
Njih 7 je treći dan vagnulo 15 kg.

1
mi isto imam jednu koja je imala najmanje 15 a najvise 19 a najvise odhranlila je 17, ne znam koje je pasmine ali znam da je neka rasna i jakoje dobra stari od nje ostavio dve i te su prvi put imale jdna 12 jedan 14 sad drugi put jedan ima 9 a druga se treba prasit dok ta starija(ima 3 godine) imala je 16 ali 1 crklo odma dok je 3 uguslila slucajno
andrlje inace kod nas su se te suprasne nazimice prodavali po oko 2500kn komad, mislim da nije puno a niko nije zazalio ko ih je uzeo
a koliko su mesnate govori to da samo od 5kom od 150kg imali jedan i pol kazan masti
andrlje inace kod nas su se te suprasne nazimice prodavali po oko 2500kn komad, mislim da nije puno a niko nije zazalio ko ih je uzeo
a koliko su mesnate govori to da samo od 5kom od 150kg imali jedan i pol kazan masti
imal sam i ja vise odojaka u leglu ali nisam nikad tako dugo drzao svinju , najvise 7 do 8 okota i van ali ova mi je stvarno prva liga i najvjerojatnije da cu sad ostaviti od nje nazimice jer sam je osjemenio s jorksirom pa bi one bile F1.
Meni se jako promjenila velečina legla odkada imam svog nerasta. Imam 8 krmača, prosjek mi je prije bio 9 komada. Sada mi je prosjek 13 komada!
kruno737- Broj postova: 19
God: 31
Zanimanje: zrakoplovni tehničar
Registriran: 18.11.2010
1
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Similar topics» veličina legla
» Upozorenje - veličina slika!
» Svjetionik Veli Rat
» Položaj volijere
» Patke mandarinke (Aix gelericulata)
» Upozorenje - veličina slika!