Briketiranje i alternativni izvori energije
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 1 / 2. • Share •
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Re: Briketiranje i alternativni izvori energije
Evo linka još jednog proizvođača linije za briketiranje slame iz Litve (pribaltička država, graniči sa Poljskom). Danas sam slučajno naišao na to:
[You must be registered and logged in to see this link.]

Fidelito- Broj postova: 2689
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
26
Pa to nešta skupo ?
Slame imam ali kuda ću sa briketima ... šta da radim sa njima ? Tko to kupuje i pošto ?
Slame imam ali kuda ću sa briketima ... šta da radim sa njima ? Tko to kupuje i pošto ?

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
→→→: VIŠE
Pa ovi gore tvrde da se slama briketira i prodaje kao gorivo (umjesto drveta). Meni se čini to kao skupi proces, jer instalirana snaga za postrojenje premašuje 100 Kw... samo struja te pojede, a gdje je otplata postrojenja... to ja odokativno, možda se isplati, ali teško. Jučer smo malo raspravljali u birtiji o tome, i ja tako naišao (slučajno) na link. Ako se 'matematika' pokaže pozitivna, to bi bio dobar biznis izvan ratarske sezone. Mislim da sam vidio da to netko već radi u HR na TV. I tvrdio je da je sve prodano unaprijed. Samo da ne bi bilo na kraju kao sa nojevima.... ili puževima.... ili glistama....

26
Meni ovo sa briketima izgleda vrlo privlačno, ja imam astronomske račune za plin. Za sada me ne interesira proizvodnja briketa za tržište, već samo za vlastite potrebe. Dali se isplati investirati u takvo(mini) postrojenje i kotao za centralno grijanje samo za svoje potrebe?

Mr. Nustemburg- Admin

- Broj postova: 814
Registriran: 09.03.2008
4
Jučer cijeli dan čitao ovo s linka,vel.cca9mb,vrlo zanimljivo i poučno,naročito kad je to tuđe iskustvo.

jd4755- Broj postova: 1452
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
10
ies-grupa je napisao/la:Koštice se mogu izravno upotrijebiti kao gorivo u kotlovima na bimasu. Imamo takve kotlove...
Okvirno pitanje. Jel se isplati investirati u sustav za grijanje na koštice koji bi zagrijavao kuću cirka 100-ak m2? I kolika bi bila (okvirno) zimi dnevna potrošnja koštica za grijanje takve kuće?
Zadnja promjena: Bećarina pusta; 10/3/2010, 15:49; ukupno mijenjano 1 put.
Bećarina pusta- Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
20
Dozvolite da malo pokvarim temu...
E sad, drveni otpad može biti osnova za pelete ili brikete. I jedni i drugi mogu izgarati pirolitičkim postupkom, naravno dovoljno suhi.
Mogu li briketi od slame izgarati u klasičnoj pirolitičkoj peći?
Bećarino, koštice bi mogle izgarati u peći na pelete ili drvenu sječku.
Zašto bi ih briketiral ak je ovak jednostavnije manipulirati s njima? Jedino je pitanje možeš li ih zadovoljavajuće osušiti (znači, 10...15% vlage)?
E sad, drveni otpad može biti osnova za pelete ili brikete. I jedni i drugi mogu izgarati pirolitičkim postupkom, naravno dovoljno suhi.
Zašto bi ih briketiral ak je ovak jednostavnije manipulirati s njima? Jedino je pitanje možeš li ih zadovoljavajuće osušiti (znači, 10...15% vlage)?
Zvonimir- Broj postova: 2183
Registriran: 14.03.2008
5
Zvonimir je napisao/la:Dozvolite da malo pokvarim temu...
Neznam koju vlagu sad imaju, a nalaze se u džambo vrećama.
20
Bećarina pusta je napisao/la:Okvirno pitanje. Jel se isplati investirati u sustav za grijanje na koštice koji bi zagrijavao kuću cirka 100-ak m2? I kolika bi bila (okvirno) zimi dnevna potrošnja koštica za grijanje takve kuće?
Uzmi podatak za pelete. 2kg peleta je ekvivalent 1 L lož ulja.
Koliko imaš koštica? Ako ih imaš 20 tona, onda valjda bi. No, treba ih osušiti.
5
Zvonimir je napisao/la:Bećarina pusta je napisao/la:Okvirno pitanje. Jel se isplati investirati u sustav za grijanje na koštice koji bi zagrijavao kuću cirka 100-ak m2? I kolika bi bila (okvirno) zimi dnevna potrošnja koštica za grijanje takve kuće?
Uzmi podatak za pelete. 2kg peleta je ekvivalent 1 L lož ulja.
Koliko imaš koštica? Ako ih imaš 20 tona, onda valjda bi. No, treba ih osušiti.
Ma imam ih brdo jedno. [You must be registered and logged in to see this image.] Ove godine ću imati oko 200-ak tona. A mogao bi ih sušiti na betonu ili možda u plastičnim box paletama.
20
Pošto prodaješ kilu? Onda ću ti dati informacije iz prve ruke 
5
Dobar kotao i griješ pola sela.Koštica bi morala imati dobru ogrijevnu vrijednost.

jd4755- Broj postova: 1452
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
10
@Zvonimir: Javi se pa ću ti reć, možda padne trgovina.
@jd4755: Što dalje sve više razmišljam o tom načinu grijanja. Možda nešto i izrealiziram.
@jd4755: Što dalje sve više razmišljam o tom načinu grijanja. Možda nešto i izrealiziram.
20
Samo sa košticama treba pripaziti da kotao ne izgori. Dobra regulacija zraka, (ili kanta vode na suhe koštice). Inače pošto su koštice, tona? Izgleda kako je počelo, trebati će se grijati još par mjeseci...

26
Fidelito je napisao/la:Samo sa košticama treba pripaziti da kotao ne izgori. Dobra regulacija zraka, (ili kanta vode na suhe koštice). Inače pošto su koštice, tona? Izgleda kako je počelo, trebati će se grijati još par mjeseci...
To svakako. Cijena ovisi o tome u čemu se koštice transportiraju, o količini kupljene robe... o dogovoru... [You must be registered and logged in to see this image.]
20
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 1 / 2.