mokra hranidba svinja

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

mokra hranidba svinja

Postaj by sven on 23/2/2010, 14:59

a ne znam ni sam...
imam ponudu da sa jedne farme skinem cjelu 'kuhinju' jer se prebacuju sa svinja na nešto drugo...

cjena tak-tak dalo bi se još razgovarati!
zanima me jel ima tko instaliranu kuhinju i kakvi su me rezultati?

Jebate ima tu par oko mene velkih farmi koje to imaju... skrivaju k'o zmija noge.. moraš izvlačit iz njih što i kako... i to me brine su se oni zayebali ili je to toliko dobra stvar?!

koliko sam vidio vani mišljenja su podjeljena... neki veli bjež dalje a neki vele kupi...

sven

Broj postova: 27
God: 44
Zanimanje: stočar
Registriran: 07.01.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Re: mokra hranidba svinja

Postaj by Fidelito on 23/2/2010, 15:28

Ovisi sve o cijeni radne snage i da li ti je dovoljno velika farma da ti to uopće treba. Nisam stočar, svinjogojac, ali svojevremeno sam proučavao te sustave i na kraju mi se pokazalo (koliko me sjećanje služi) da se to možda isplati na vrlo velikim farmama, (ako je cijena radne snage visoka). Automatizirani sustavi su dobri dok su novi, ali kada na održavanje potrošiš više vremena nego da si posao odradio ručno, onda se to ne isplati. Sa dobrim hranilicama možeš dosta uštedjeti jer se smanjuje rasipanje hrane, bolja je higijena ishrane, itd.. Mokra ishrana je bila 'hit' prije deset-dvadetset godina kada se mislilo da se svinje isplati hraniti mokrom silažom zrna kukuruza, kao ne treba zrno sušiti. Takvi sustavi na malo mjesta su zaživjeli, ali sada mislim da više nitko ne hrani svinje sa silažom zrna. Kao uštedi se na sušenju, ali veliki su gubitci u siliranju, problemi su sa otvaranjem silosa, mora se stalno trošiti cijela šitrina otvorenog silosa, moraš trošiti brže od kvarenja. To je samo za vrlo velike farme.

Fidelito

Broj postova: 2555
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics