Kapitalna ulaganja 5 4.4 7

Kapitalna ulaganja

Stranica 2 / 37. Previous  1, 2, 3 ... 19 ... 37  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Kapitalna ulaganja

Postaj by Smiljan on sri 2 tra - 7:21

JOSIP FERGUSON je napisao/la:

i po mome je izgradnja tih farmi lupanje novaca, pogotovo tih farmi s predznakom "obiteljske" jer si tu rob, a nemozes si od sile kredita priustit dovoljno radnika da svi imaju pristojno radno vrijeme...

zato ju ja i ne dizem, da dizem to bi bila takva farmetina koja bi mogla zaposlit vlastitog veterinara i hrpu ljudi p bi svatko imao poneku nedjelju slobodnu i pristojan godisnji da ode na more...
itd...

Potpisujem.

totalno smo off, ali nema veze...

Evo, admini su preselili ovu temu gdje joj je mjesto. Cestitke administratorima.

ja nisam toliko pesimistican i nije nam ta drzava bas toliko losa kao sto se prica, ljudi prvo moraju krenit od sebe.

Nema mjesta pesimizmu. Nisam niti ja pesimistican Wink Ako se neke stvari jasno kazu to je u zelji da sutra bude bolje. I vjerujem da ce biti bolje.

da nema tih kapitalnih svi traktori bi bile stare drlje iz francuske a ovako je puna hr novih, a pogotovo sad na 40%
ona se naravno mogu iskoristit i za preradbene i skladisne pogone pa ne vidim zasto bi to bila drzava poluproizvoda...

Sto se tice starosti traktora picek je napisao konkretno. To je upravo ono sto sam htio istaknuti sto ce se desiti sa povecanjem limita (ako ne ostane ovaj nizi za manje postotke kapitalnih ulaganja, sto isto tako nije nemoguce). Ovdje sam od vas iskusnijih i vecih poljoprivrednika naucio da mnogi od vas vec sada imate mehanizaciju kojom mozete obradjivati puno vise zemlje nego sto trenutno obradjujete. I sto drzava radi sa povecanjem limita na 160.000 kna? "Prisiljava" vas da jos vise ulazete u mehanizaciju i tjera u borbu za jos vise zemlje, a one manje koji bi na manjoj povrsini mogli proizvesti dodanu vrijednost za lijepo zivjeti (namjerno ne koristim termin "prehraniti obitelj" jer nije to cilj nego je cilj imati pristojnu zaradu i lijep zivot) onemogucuje da svoj dvadest godina star traktor zamjeni sa novim, odnosno prisiljava ga da umjesto traktora od 50 ks koji bi mu mozda i bio dovoljan kupuje onoga od 80 ili 100ks. Ne trebaju svima ratarski traktori od 100ks.

S time sto se potencira ratarstvo i stocarstvo za cistu proizvodnju mlijeka direktno se potencira proizvodnja poluproizvoda jer, budimo realni, ratarska proizvodnja je takva proizvodnja. Da me se krivo ne shvati, apsolutno nemam nista protiv cistih ratara, dapace, ali problem poljoprivrede u Hrvatskoj definitivno nisu (samo) ratari i proizvodjaci mlijeka, ali su cini mi se najglasniji. Da nebi bili drzava poluproizvoda treba ueti u obzir mala gospodarstva i potencirati takvu proizvodnju koja ce to uzeti u obzir. Suludo je gurati nekoga u npr. proizvodnju mlijeka ili nedaj boze ratarstvo, a on ima 10 Ha zemlje. A to nasa drzava radi. To je apsolutno neisplativo ako se nema neki proizvod u kojemu ima vise dodane vrijednosti, a tu mislim npr. mini-mljekara za proizvodnju sira, proizvodnja vina, susenje/pakiranje voca i povrca itd. itd. A drzava, u sustini, zabranjuje pravu proizvodnju takvih proizvoda jer je OPG, kao osnovni i najmasovniji oblik formalnog organiziranja, i definiran tako da se proizvodi prodaju nepreradjeni. Doslovce tako pise nepreradjeni, a ako je nesto nepreradjeno onda je to poluproizvod.
Ovo napisano nije pesimizam Wink Smile nego pokusaj realnog sagledavanja stvari Wink

JOSIP FERGUSON je napisao/la:ponavljam, hr je puna novih traktora, kod mene u krugu 10 km ih ima sigurno 50, a 25 od toga je vec otplaceno, u grubo...

tko se ne zaduzuje taj ni ne napreduje, a to koliko su nam kamatne stope i uvjeti po kojima se zaduzujemo to je druga stvar.

A koliko u tom tvom krugu ima traktora starijih od 15 godina? Vjerujem jos barem toliko, ako ne i vise. I da se krivo ne shvatimo, zaduzivanje je apsolutno normalna stvar u svakom poslu i neophodno za svaki razvoj, ali ne zaduzivanje radi zaduzivanja. Mnogo poljoprivrednika (i potencijalnih poljoprivrednika) moze kupiti od tekuce zarade, gotovinom, neki stroj, ali ne, on mora te svoje novce orociti i uzeti kredit da bi mogao aplicirati za kapitalna. Znaci netko tko bi htio iz carape izvuci novce i staviti ih u funkciju proizvodnje se kaznjava, a novci preko stranih banaka odlaze, odlaze ..... I opet je rezultat, da budem grub, neokolonijalizam i poluproizvodnja za nekoga drugoga.

S druge strane, naravno da su poticaji pozitivna stvar i da se u zadnjih godina puno na tome ucinilo.

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on sri 2 tra - 10:13

paor je napisao/la:bitan je trend, a on sve više ide u korist novih traktora...
pa baš i ne ide..
primjera radi, 2006. je prodano više novih traktora nego 2007. a 2005. je prodano više novih traktora nego i 2006. i 2007.

JOSIP FERGUSON je napisao/la:ponavljam, hr je puna novih traktora, kod mene u krugu 10 km ih ima sigurno 50, a 25 od toga je vec otplaceno, u grubo...

to "puna" je tvoj subjektivan dojam s obzirom da činjenice govore drugačije..
smiljan je već pitao, na tih 50 novih koliko je starih traktora? 10 ili 20 puta više?
krajem 90-ih prodavano je više novih traktora nego prošle godine i pretprošle godine..
98-e je prodano cca 400 novih Ursusa a takvu brojku od samostalnih proizvođača prošlih godina nije imao nitko..
dobro to su tada bili i posebni krediti povratnicima i braniteljima ali svejedno..
ono što hoću reći da prodaja novih traktora stagnira ili bilježi blagi rast ali rast gdje krivulja vrluda ovisno o tome kakva je godina bila..
2006. je bila izvrsna godina po pitanju poljoprivredne proizvodnje i to se osjetilo, a isto se osjetila suša 2007. godine na konačnom zbroju traktora..
država stimulira kapitalnim ulaganjima ali ne radi ništa po pitanju profitabilne proizvodnje..
što jednom stočaru znači kupiti novi traktor kada već sutra može staviti ključ u bravu štale jer mu je cijena mesa/mlijeka/štogod takva da mu je proizvodnja neprofitablina s obzirom da država potiče uvoz koji je itekako jeftiniji...
ja vjerujem da bi većina stočara/ratara pristala ostati bez kapitalnih da su tržišni uvjeti proizvodnje tržišni a ne takvi kakvi jesu..
i da se pšenica plaća kao što je njena tržišna vrijednost vani i da se mlijeko plaća kao što je tržišna vrijednost vani a ne sve ovako divlje kao što je kod nas već godinama.. itd. itd.
jer kao što je smiljan napisao kapitalna su do sada bila ništa više nego pokriće kamata kredita kod banaka..
mađari su pred ulazak u EU odmah dali 50% povrata a naši se prave grbavi..

Picek

Broj postova: 1075
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on sri 2 tra - 11:13

dboro, opet, nije 160000 bas toliki novac, toliko kostas pristojan zetor koji je svakom manjem poljopr dobar trakto....

normalno da ima starih traktora, kako nebi bilo, ni ja se ne rjesavam starih jer mi trebaju, a rade mi lakse poslove nemogu si ni je priustit bas sve novo..

repu prodajemo secerani koja radi gotov proizvod, druge proizvode todoricu koji takodjer ima preradu i trgovinu i plasira ga na trziste (uljarice, psenica)opet nema govora o poluproizvodnji...

ne isplati se meni npr ulagat u preradbene kapacitete kad njemu ne mogu konkurirat i dok jos mogu ulagat u ratarstvo i sirit proizvodnju. kad vise ne budem mogao onda mozda...

ima tu i druga teorija koja kaze da ne moraju svi imat zaokruzen ciklus, svatko radi svoj dio u kojem je najbolji, znaci ja proizvedem sirovinu a tko ce ju preradit bas me briga, u biti briga me jer treba bit uzajamna suradnja a ne lopovluk u tom odnosu a tu vec ima pomaka prema boljem...

ratari su tu u boljoj poziciji nego proizvodjaci mlijeka jer proizvodnju promjenis kroz jednu god ako ne stima trzisna situacija a proizvodj mlijeka samo mlijeko proizvode na farmama pa ako se stvori losa situacija na trzistu prepusteni su na milost i nemilost otkupljivaca, a kredit od farme ide...

makar njih drzava najvise stiti, i to je potpuno u redu..

takodjer se slazem da su kapitalna do sada bila sasmo stavka koja pokriva kamate, iljudi kad dignu stroj odma u startu krivo racunaju, odbiju 25% kapit i 22% pdv, i misle sta tu ima za otplatit, a u praksi sasvim druga situacija, kapitalna ti pokriju kamate, pdv ako imas visoku proizvodnju prebijes s pretporezom a glavnicu bome cijelu treba otplatiti...

ali ipak znacajno pomognu...

imam neki osjecaj da se vi tu bojite kredita, ja sam zetora i malog masseya dignuo i otplatio kad jos nije bilo ni kapitalnih ni pdv-a, nekako citam da su neki sad u toj situaciji kojoj sam ja bio prije 10 god i sad se boje dignit 160000, ma dizite sve redom po ovim uvjetima to je ulaganje koje se samo vraca, kako kupis veci traktor on sam doprinese povecanju obrta kapitala...

koliko sam ja vec kredita podizao a koliko cu ih tek sad po ovim uvjetima dignit tko zna, meni je cilj svake god izvuc makar 150000 kapitalnih, strojevi mi ionako trebaju, a kapitalna su neoporezivi novac za koji ni ne ores ni ne kopas...

JOSIP FERGUSON

Broj postova: 1237
God: 30
Registriran: 10.03.2008
Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on sri 2 tra - 11:18

Picek je napisao/la:
98-e je prodano cca 400 novih Ursusa

ha ha, ti govoris o onim ursusima koji se "nisu morali placat" pa su za 8 god dosle sve neplacene rate na naplatu....

bilo je i kod nas takvih Shocked

JOSIP FERGUSON

Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 2 tra - 11:18

Josipe daj mi objasni ovu rečenicu ?

takodjer se slazem da su kapitalna do sada bila sasmo stavka koja pokriva kamate, iljudi kad dignu stroj odma u startu krivo racunaju, odbiju 25% kapit i 22% pdv, i misle sta tu ima za otplatit, a u praksi sasvim druga situacija, kapitalna ti pokriju kamate, pdv ako imas visoku proizvodnju prebijes s pretporezom a glavnicu bome cijelu treba otplatiti...

Na početku kažeš da se ne slažeš da kapitalna pokrivaju samo kamate na kredit da bi na kraju to pobio ?

pingo

Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on sri 2 tra - 11:24

pingo je napisao/la:Josipe daj mi objasni ovu rečenicu ?

Na početku kažeš da se ne slažeš da kapitalna pokrivaju samo kamate na kredit da bi na kraju to pobio ?

pise "takodjer se SLAZEM da su kapitalna do sada bila samo stavka koja pokriva kamate" sto kasnije i potvrdjujem "kapitalna ti pokriju kamate"???????

sta ti nije jasno i trebam objasnjavat jer nigdje nisam napisao da se ne slazem????
nisi dobro procitao moj post

u biti nemam se ja tu uopce sta slagat ili ne slagat to su cinjenice koje govore za sebe, cista matematika...

JOSIP FERGUSON

Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 2 tra - 11:29

Aha , onda sam pogriješio u čitanju jer sam bio baš tako obratno pročitao i ne mogu nikako shvatiti tvoju misao . Nisam ništa loše mislio samo mi je trebalo pojašnjenje jer znam da su kapitalna vs višegodišnja kamata bile ili - ili a ove zadnje godine kako su krediti malo lošiji po nas onda čak možeš imati veću kamatu nego povrat kapitalnih .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on sri 2 tra - 11:41

tako je...

daj malo, kakva su tvoja iskustva s kreditima, slabo nesta pises, jel selo i za tebe kaze da si pun kredita??

netko je bio napisao jednom da se nikad ne ide racunat koliko stvarno kamata platis na kredit jer te baci u depresiju...

ja sam neki dan sluzbeno otplatio i 6480, u biti nisam tek mu je treca godina ali ostalo mi jos oko 200.000 a taman toliko imam kapitalnih sad dobit za 74.. pa ga tim novcima zatvaram, kod mene krediti idu ko po tekucoj traci...

cim to zatvorim opet cu nesta kupit, mi valjd vise bez kredita ne mozemo zivit, a jos lani na repi skoro pa riknili, nekad se i sam pitam kako uspjemo sve pokrpat..

JOSIP FERGUSON

Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on sri 2 tra - 11:50

netko je bio napisao jednom da se nikad ne ide racunat koliko stvarno kamata platis na kredit jer te baci u depresiju...

Ja sam to napisao. I kad me pitaju koja je alternativa, lijepo kazem, uzmes novce iz dzepa i kupis to sto ti treba bez kredita (btw i zato mi je uvjet da se dobiju kapitalna kredit, ajmo blago reci, nefer. Pa valjda bi drzavi trebao biti interes da se svjezi novci ulazu u proizvodnju, a ne da ljudi uzimaju kredite za proizvodnju, a gotovinu trose na druge stvari).
A ako nemas novce u dzepu, onda je kredit jedino rjesenje Wink Kredita, ako je dobro izbalansiran sa benefitima koji proisteknu, se ne treba bojati. Ali treba dobro racunati i najsitnija slova po papirima citati. Obicno su tamo najzanimljivije stvari. Ameri kazu da je "devil in details" Smile

Smiljan

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by JOSIP FERGUSON on sri 2 tra - 11:56

Smiljan je napisao/la:

Ja sam to napisao. I kad me pitaju koja je alternativa, lijepo kazem, uzmes novce iz dzepa i kupis to sto ti treba bez kredita. A ako nemas novce u dzepu, onda je kredit jedino rjesenje Wink Kredita, ako je dobro izbalansiran sa benefitima koji proisteknu, se ne treba bojati. Ali treba dobro racunati i najsitnija slova po papirima citati. Obicno su tamo najzanimljivije stvari. Ameri kazu da je "devil in details" Smile

ha ha ha, tako je...

samo sto ja to inace ne citam, jer bi brzo posjedio, ne vrijedi se zivcirat zbog necega sto ne mozes promjenit, banke se osiguraju uvijek, nece one riskirat, pa onda po nasim ledjima....

tko ima novaca u djepu dnas, takvih je malo, ja nikad nemam novaca, cim se ,nedaj bog, stvori neki visak zacas nama zatreba neki stroj, novci su zlo, bolje krediti... Shocked Shocked bounce bounce bounce

JOSIP FERGUSON

Like 16

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on sri 2 tra - 12:48

Nekako i nisam toliko euforičan na tih 40 % povrata koji nam obečavaju . Do sada smo imali 25 % zar ne , sada je to 15 % više ali kao što sam već rekao od 2003. godine kada sam uzeo prvi kredit i za njega povukao kapitalna ulaganja sada je to malo drugačije . Onda sam imao manju kamatnu stopu i to osjetno a nije recimo bilo niti one eur-ibor začkoljice koja mi sada na jednoj rati odnese 2.000 kn više . Mogu otvoreno reći da mi je kamata na 5 godina kreditu veća od iznosa kapitalnih ulaganja koja bi trebao povratiti . Naravno da sam i ja pro-kredit orijentiran jer bez kredita ne mogu financirati ulaganje poput novog traktora , priključni stroj još i nekako .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on sri 2 tra - 13:33

Smiljan je napisao/la:

Ja sam to napisao. I kad me pitaju koja je alternativa, lijepo kazem, uzmes novce iz dzepa i kupis to sto ti treba bez kredita (btw i zato mi je uvjet da se dobiju kapitalna kredit, ajmo blago reci, nefer. Pa valjda bi drzavi trebao biti interes da se svjezi novci ulazu u proizvodnju, a ne da ljudi uzimaju kredite za proizvodnju, a gotovinu trose na druge stvari).
A ako nemas novce u dzepu, onda je kredit jedino rjesenje Wink Kredita, ako je dobro izbalansiran sa benefitima koji proisteknu, se ne treba bojati. Ali treba dobro racunati i najsitnija slova po papirima citati. Obicno su tamo najzanimljivije stvari. Ameri kazu da je "devil in details" Smile
dobro, ima tu jedna začkoljica..
ako nebi bilo kredita onda bi plaćanje gotovinom i dobivanja povrata od države bio idealni način za pranje novaca..
imali smo prošle godine jedan upit za takvu fintu..
naravno nije čovjek došao i rekao ja bih oprao novce ali je imao ogromne novce na raspolaganju za kupnju traktora a niti jedna banka mu nije htjela dati kredit jer je imao premale promete po računu i samim time nedovoljno pokriće..

Picek

Broj postova: 1075
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on sri 2 tra - 14:54

Picek je napisao/la:
Smiljan je napisao/la:

dobro, ima tu jedna začkoljica..
ako nebi bilo kredita onda bi plaćanje gotovinom i dobivanja povrata od države bio idealni način za pranje novaca..
imali smo prošle godine jedan upit za takvu fintu..
naravno nije čovjek došao i rekao ja bih oprao novce ali je imao ogromne novce na raspolaganju za kupnju traktora a niti jedna banka mu nije htjela dati kredit jer je imao premale promete po računu i samim time nedovoljno pokriće..

Ima puno jednostavnijih i efikasnijih nacina za sprecavanje pranja novca. Poznata spin logika, 1 promil ljudi nesto mulja pa ajmo mi sad 99.99 posto ostalih masirati u besvjest umjesto da identificiramo tih 1 promil.

A covjeku je stajalo na raspolaganju milijun i jedan nacin za to odraditi. A to zasto se njemu tako jaaaako zurilo je druga stvar i vrlo vjerojatno druga tema.

Tema je, ako ja, hipotetski naravno Wink, kao poljoprivrednik imam na racunu novaca za kupiti stroj, zasto moram ici u banku da mi ona za moje vlastite novce da kredit? Zasto drzava ne stimulira takve da ulazu u proizvodnju? Ne, ja cu te novce sto mi stoje na racunu potrositi da posaljem sina i kcer na skijanje u Ameriku, kupiti cu si skupi auto ili ce novci naprosto lezati na racunu da ih banka koristi, a od banke cu traziti kredit za traktor ili zemlju ili pogon da bi mi drzava preko kapitalnih platila kamate. Dakle, drzava je direktno prelila novce na banke, kao da njih, jadne, treba pomagati. I onda ce se, kad se utvrdi da smo zaduzeno drustvo, reci da se nije zaduzila drzava vec fizicke i pravne osobe. Stvari su vrlo jednostavne.

Smiljan

Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Krx on sri 2 tra - 17:09

Ama nema tu velike matematike.....država je dužna pomagati poljoprivredi isto kao i brodogradnji...strane banke sjede sdesna državi.....dugoročno gledano ulaganje u poljoprivredu samog ratarenja nije sigurno nekakva sigurnost u pouzdan biznis tako da je meni čak smiješno kad vidim kako neki gledaju to sa tolikim veseljem i optimizmom..... Rolling Eyes

Biti ću iskren i reći sada da mene vrlo iznenađuje ovakvo Josipovo razmišljanje u svezi politike kapitalnih pa i kredita bez kojeg čovjek dakako nemože al prije svega hrabrost gledanja na to sa takvom dozom sigurnosti...svaka čast...toliki strojevi i raditi isključivo ratarstvo nemam riječi....puno će vas otpast takvih...previše...sve je dobro dok ide i širi se al jedan dan kad stane proporcionalno sa tim bi morao proizvod poskuplivati a proizvodnja biti jeftinija što je dakako nemoguće...odnosi se na žitarice,uljarice te repu...gdje država kao zadnja(kako bi trebalo biti)nema račuinicu

Kolega radi oko 300 jutara zemlje...ima 10 stalno zaposlenih 30 u sezoni...sadi 50 jutara duhana,100 jutara povrća većinu toga vozi za zagreb i sa sve ima naravno zagarantiran otkup....kukuruza kokičara sigurno 50 jutara....svaka kultura mu je uhodani biznis kojemu sama proizvodnja nije ni 50% proizvoda kojeg on isporučuje....a jel vi znate o kojim se zu prihodima radi....najveći mu je traktor mf od 160 ks...i on nezna šta bi bilo kad bilo....a spominje se nekakav kvazipoljoprivreda....puno tu vas uopće nema pojma šta je profitalni biznis a kamoli ga iz poljoprivrede sprovesti u djelo...sjest,posijat i pošpricat te površit i dalje ne razbijat glavu ne postoji više pa ni na velikim površinama makar ne još dugo....

Krx

Broj postova: 1194
God: 29
Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by paor on sri 2 tra - 18:44

Prije nekoliko u polj. emisiji, pitali Pankeretića upravo to - zašto nema kapitalnih na gotovinu. Tako nekako je on i odgovorio - da država na taj način ne može kontrolirati porijeklo novca. Priznam, meni tu ima nekakvih nejasnoća, ali ako stručnjaci kažu... Mislim da bi se ipak dao pronađi modus, ali to dakako traži određene napore, a na koncu, zašto bi kad ne moraju.

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3044
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 37. Previous  1, 2, 3 ... 19 ... 37  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics