Vodenje knjiga OPG
Stranica 4 / 23. • Share •
Stranica 4 / 23. •
1, 2, 3, 4, 5 ... 13 ... 23 
Re: Vodenje knjiga OPG
svaka čast..
ali uzmi nekog tko..ne zna, ne može, ne stiže, nema komp..
ili jednostavno..a zašto bi poljoprivrednik to morao..???
pratiti zakone na netu...tko će njega informirati? i reći mu kako da radi..
ali uzmi nekog tko..ne zna, ne može, ne stiže, nema komp..
ili jednostavno..a zašto bi poljoprivrednik to morao..???
pratiti zakone na netu...tko će njega informirati? i reći mu kako da radi..

sunčana- Broj postova: 947
God: 46
Zanimanje: knjigovodstvo
Registriran: 06.10.2008
1
e to je problem većine, jer "neče to doć kod nas" sindrom, tj lakše je reći da neznam i sve će se srediti su mišljenja većina malih, lakše im je fo fejsu sliniti nego tražiti zakone i prava šta smiješ i možeš........... jer oni još nisu svjesni u kojoj fazi se nalazu, da je prije puno stvari moglo proći nekažnjeno iz razloga što je to sve bilo u počecima, ali sada je deset godina toga sustava i poreznici tj inspekcije će biti puno rigoroznije, razlika je što sam ja imao 10 godina za privikavanje na to, dok oni nemaju niti dana

falkon 2- Broj postova: 5046
Registriran: 06.02.2010
44
→→→: VIŠE -

ti si to shvatio na vrijeme i radio na tome. sad ti se isplati.
sad možeš i ti na fejs
sad možeš i ti na fejs

1
he he tako nekako 

44

falkon 2 je napisao/la:u biti kada dođu kontrole tj porezna onda se baziraju šta imaš prijavljeno i na šta si točno proveo u knjigama da si pravdao, znači ako si ratar a kupio neki insekticid koji ide isključivo u voćarstvo a pravdao si ga kao potrošeno u ratarstvu, e to ti zakvaču kao da si nekoga ubio........a ne krivo prove, čak što se zna desiti da neki insekticidi idu i u ratarstvo ali po zakonu nije odobrito, ali oni se držu strogo papira
Jel to iz iskustva ili wtf?
Nemoj reci da su tako ograničeni u primjeni zakona?
Evo primjer,pur pjena,ili npr auto lak(za plug popravitt boju),dali to prolazi?
I tako kojekakve sitnice koje upotrebiš na gospodarstvu....
codexnox je napisao/la:falkon 2 je napisao/la:u biti kada dođu kontrole tj porezna onda se baziraju šta imaš prijavljeno i na šta si točno proveo u knjigama da si pravdao, znači ako si ratar a kupio neki insekticid koji ide isključivo u voćarstvo a pravdao si ga kao potrošeno u ratarstvu, e to ti zakvaču kao da si nekoga ubio........a ne krivo prove, čak što se zna desiti da neki insekticidi idu i u ratarstvo ali po zakonu nije odobrito, ali oni se držu strogo papira
Jel to iz iskustva ili wtf?
Nemoj reci da su tako ograničeni u primjeni zakona?
Evo primjer,pur pjena,ili npr auto lak(za plug popravitt boju),dali to prolazi?
I tako kojekakve sitnice koje upotrebiš na gospodarstvu....
code provjereno, i ne prolazi ti pur pjena iz razloga što ne spaa u proizvod koji se koristi u poljopivedi već se koristi u građevini

44

Eto vidis.....uvijek se nade izjava koje su razlicite.
Recimo,moj knjgovoda bivsi koji radi veliku vecinu polj. proizvodača(opg-a),je rekao sve sto koristis tamo gdje je opg ide u trosak.
Znaci i takve gluposti koje sam naveo.
Dali vi ostali kupujete na r1 tako neke sitne stvari,koje upotrebljavate na opg-u?
Ja apsulutno sve sto cu utrositi za opg kupujem na r1-iako jesu vecinom sitni iznosi ali nakupi se.
Falkon,nedovodim u pitanje tvoje iskustvo u tome,nego jednostavno nije mi to bas najjasnije.
Recimo,moj knjgovoda bivsi koji radi veliku vecinu polj. proizvodača(opg-a),je rekao sve sto koristis tamo gdje je opg ide u trosak.
Znaci i takve gluposti koje sam naveo.
Dali vi ostali kupujete na r1 tako neke sitne stvari,koje upotrebljavate na opg-u?
Ja apsulutno sve sto cu utrositi za opg kupujem na r1-iako jesu vecinom sitni iznosi ali nakupi se.
Falkon,nedovodim u pitanje tvoje iskustvo u tome,nego jednostavno nije mi to bas najjasnije.
I ovaj knjogovođa je to sve uvodio, ALI dok nije došla kontrola i pročešljala lijepo i razabrala šta imaš pravo a šta nemaš i nesmiješ pravdati,
Čovjek se bavio ratarstvom i imao posijano lubenice i kupio fungicid kji je po strogim propisima samo odobren za lubenice i kada mu je bila kontrola dopio je po prstićima jer je to pravdao a to ne spada pod ratarstvo već pod povrćarstvo itd primjera bi se dalo navesti
Čovjek se bavio ratarstvom i imao posijano lubenice i kupio fungicid kji je po strogim propisima samo odobren za lubenice i kada mu je bila kontrola dopio je po prstićima jer je to pravdao a to ne spada pod ratarstvo već pod povrćarstvo itd primjera bi se dalo navesti

44

Ok,ali kao sto sam vec negdje citao ako se nevaram da je sunčana navela razvrstavanje po nkd,da igra ulogu. Znaci kao si upisan u nkd pise ti na prijavi u sustav pdv-a.
E sada,meni nije definirano na ratarstvo nego mjesovita proizvodnja.
Ako imam mjesovitu proizvodnju,trebam raznorazne stvari,i kako netko moze meni reci da ja netrebam 30kg sode bikarbone,ili 100kg kalijevog sapuna ili sta ja znam........
Ili da bubnem jos,trske za pravit kucice za kukce u vocnjaku....mislim,zar nije to relativno?
Ako imam mjesovitu proizvodnju,trebam raznorazne stvari,i kako netko moze meni reci da ja netrebam 30kg sode bikarbone,ili 100kg kalijevog sapuna ili sta ja znam........
Ili da bubnem jos,trske za pravit kucice za kukce u vocnjaku....mislim,zar nije to relativno?
code to je razmišljanje po logike, a logika i zakon neidu skupa kada je razvrstavanje, ako se pur pjena vodi pod građevinski proizvod(a vodi se tako) ne prolazi u poljoprivedi ......... Samo možeš pravdati a da nemaš problema ono što je definirano u svojim deklaracijama kao proizvod namijenjen isključivo poljoprivednoj upotrebe.........po zanonu nemožeš pravdati niti sjeme za bašču i fungicide koje koristiš u toj istoj bašče jer se ne baviš povrćarstvom,
Ja sam mješovita proizvodnja definiran ali nebavim se povrćem odnosno tom proizvodnjom nema izlazni računa ako da nemož pravdati niti ulazne za isto jer to ispada po "logike" zakona da je šverc
Ja sam mješovita proizvodnja definiran ali nebavim se povrćem odnosno tom proizvodnjom nema izlazni računa ako da nemož pravdati niti ulazne za isto jer to ispada po "logike" zakona da je šverc

44

Jos jedno pitanje.
Kupujem si laptop za vodenje knjiga,dali mogu njega uzeti na r1?
I licencu winsa ?
Kupujem si laptop za vodenje knjiga,dali mogu njega uzeti na r1?
I licencu winsa ?
Da komp odnosno laptop možeš pravdati u opg a pogotovo što si sam vodiš knjige, znači ide ti u opravdani trošak gospodarstva

44

codexnox je napisao/la:Ok,ali kao sto sam vec negdje citao ako se nevaram da je sunčana navela razvrstavanje po nkd,da igra ulogu. Znaci kao si upisan u nkd pise ti na prijavi u sustav pdv-a.
više nego relativno..
i stoga se ja ne želim prihvatiti vođenja opg-a.
po meni, ako ti je pur pjena trebala za pokrpati rupu u zidu štale ili za ugraditi betonski prozor na zidu svinjca, onda ti je trebala.
no..neka glupača u kontroli (svaka čast pametnima i bez uvrede onima koji se prepoznaju), će se držati toga da je pur pjena trošak isključivo u građevini. ja bih je i u opg-u knjižila na trošak, nadzor bi ti porušio trošak i oporezovao te i ti bi rekao da sam te ja zaje..
e vidiš..taj rizik ja ne prihvaćam.
pogotovo kućice za ptice i trake za njih..
po meni je logično da je to trošak.
no..o tome se može napraviti elaborat..da li je ta kućica sitan inventar o kom ćeš voditi evidenciju,obzirom ne vjerujem da je osnovno sredstvo, ne vršiš njime djelatnost..ili je tek neki mali trošak male vrijednosti (vjerujem da je)..
e ako je trošak, jesi li je smio napraviti uopće sam, obzirom nisi registriran da to radiš, ili si morao zvati neki obrt koji se time bavi da ti on to napravi i ispostavi račun ili si izradom u vlastitoj režiji morao formirati vrijednost istog (dakle: trošak materijala, radne snage, energije i korištenih osnovnih sredstava pri tom , a paziti da to ne brojiš i samostalno u trošak)..
more gluposti na kojima nas mogu nagaziti..
da vas utješim, što se toga tiče, nije bolje ni u obrtima, a niti u doo-ima..
valja nam raditi čist posao, a pri tom riskirati da nas kazna zbog toga..

1
falkon 2 je napisao/la:Da komp odnosno laptop možeš pravdati u opg a pogotovo što si sam vodiš knjige, znači ide ti u opravdani trošak gospodarstva
u skladu sa zdravom pameću, bio bi trošak. ali..da li trošak nastao odmah po plaćanju ili trošak po amortizaciji osnovnog sredstva.
doduše.. IMAJU LI OPG-i UOPĆE SPISAK DUGOTRAJNE IMOVINE (OSNOVNIH SREDSTAVA) i jesu li ga obavezni voditi i obračunavati amortizaciju? to ne znam..može li mi netko odgovoriti?

1
codexnox je napisao/la:Eto vidis.....uvijek se nade izjava koje su razlicite.
to bih isto i ja rekla i napravila..

1
Stranica 4 / 23. •
1, 2, 3, 4, 5 ... 13 ... 23 
Similar topics» Vodenje knjiga OPG
» Vođenje evidencije
» Knjiga o razvoju poljoprivredne mehanizacije
» VADEMECUM-knjiga s popisom lijekova za domaće životinje