soja zrno?

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

soja zrno?

Postaj by sven on 4/2/2010, 15:36

imatko i po kojoj cjeni?

hvala

sven

Broj postova: 27
God: 44
Zanimanje: stočar
Registriran: 07.01.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Re: soja zrno?

Postaj by pingo on 4/2/2010, 15:45

pingo

Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
Like 1

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by quercus0_0 on 25/9/2010, 15:33

sven je napisao/la:imatko i po kojoj cjeni?

hvala

ima a sta ce ti za sjeme ili za hranit zivotinje

quercus0_0

Broj postova: 16
God: 22
Registriran: 25.09.2010
Like 0

→→→: danas jesi sutra nisi......

[Vrh] Go down

Postaj by miroslaw on 10/10/2010, 09:18

Da li netko doma uskladišti dio uroda soje za ishranu stoke.
Naime, redovito kupujemo sojinu sačmu, a mislio sam ostaviti ove godine nešto soje doma, koja bude relativno male vlage, i onda polako ju trošiti tako da ju miješam sa kukuruzom, zobi, ječmom kada meljem za krave, svinje. Naravno u maloj količni, možda 5kg na 50kg kukuruza.
Šta mislite o tome, da li je to uopće dobro, zdravo za životinje tako raditi?

miroslaw

Broj postova: 24
Registriran: 04.09.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 10/10/2010, 09:57

miroslaw je napisao/la:Da li netko doma uskladišti dio uroda soje za ishranu stoke.
Naime, redovito kupujemo sojinu sačmu, a mislio sam ostaviti ove godine nešto soje doma, koja bude relativno male vlage, i onda polako ju trošiti tako da ju miješam sa kukuruzom, zobi, ječmom kada meljem za krave, svinje. Naravno u maloj količni, možda 5kg na 50kg kukuruza.

soju nemozes koristiti bez prothodne termicke obrade, jer ona ima neke sastojke (ureaza , tripsin) koji bez termicke obrade mogu stetno djelovati na stoku. jednostavniji nacin ti je zamjena svoje soje za tostiranu ili umjesto soje koristiti stocni grasak.

branko
Admin
Admin

Broj postova: 2375
God: 42
Lokacija: Lunjkovec (VZ zupanija) al sam podravec a ne zagorec NHF
Registriran: 09.03.2008
Like 15

http://www.farmphoto.com/fpv2/AuthorHistory.aspx?auth=frabrne

[Vrh] Go down

Postaj by miroslaw on 10/10/2010, 10:18

branko je napisao/la:
miroslaw je napisao/la:Da li netko doma uskladišti dio uroda soje za ishranu stoke.

soju nemozes koristiti bez prothodne termicke obrade, jer ona ima neke sastojke (ureaza , tripsin) koji bez termicke obrade mogu stetno djelovati na stoku. jednostavniji nacin ti je zamjena svoje soje za tostiranu ili umjesto soje koristiti stocni grasak.

Branko, hvala. Nekako sam si i mislio da je možda tako, jer neznam nikoga da ostvlja doma soju za ishranu....ali nisam bio siguran. U svakom slučaju hvala na informaciji.

miroslaw

Broj postova: 24
Registriran: 04.09.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Tošo on 10/10/2010, 11:42

Pazi kupujemo sačmu uvezenu iz Brazila a mi našu soju možemo menjati samo za estruder i to me ožežu sa 27% ušura,a pitao sam jednog mog prijatelja što ima svoju mešaonu i prodaje smese šta je bolje a on mi je rekao da je najbolja kombinacija 70% sačme i 30% estrudera pa onda sa tim mešati dalje.Pa sad ko se pronađe u toj računici.

Tošo

Broj postova: 455
God: 32
Zanimanje: Poljoprivrednik
Registriran: 19.01.2010
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by jd4755 on 10/10/2010, 11:48

Tko koristi više soje može istu istostirati u priručnim tosterima domaće izrade jer je dovoljno zagrijati soju na 60-70 c da bi se alkaloidi neutralizirali.

jd4755

Broj postova: 1389
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 8

[Vrh] Go down

Postaj by PG "SUDA" on 10/10/2010, 13:23

Zrno soje može se davati neprerađeno odraslim preživačima koji se ne hrane istodobno s urejom. Odlično djeluje na masnoću mlijeka. Monogastrične životinje mogu se hraniti samo toplinski tretiranom (tostiranom, ekstrudiranom. kuhanom ) sojom i to svinje do 20% (opsanost mekana slanina) a brojleri mogu dobivati do 30% tretiranog zrna soje.

PG "SUDA"

Broj postova: 4
Registriran: 03.06.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Miky000 on 10/10/2010, 13:31

Mi uvijek ostavljamo soju za ishranu i ona zauzima negdje 7-8% smjese za svinje. Ali naravno prije se isprži

Miky000

Broj postova: 424
God: 18
Zanimanje: učenik
Registriran: 30.07.2010
Like 3

→→→: OPG PAŽUR

[Vrh] Go down

Postaj by Pavinjak on 10/10/2010, 21:25

Dajemo svinjama soju, ne prženu, mljevenu, miješanu sa šrotom, u ne velikim količinama. Jeli to zdravo?

Pavinjak

Broj postova: 2873
God: 16
Zanimanje: Učenik, Računalni tehničar za strojarstvo
Registriran: 25.06.2008
Like 19

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/pavinjak-t370.htm http://www.youtube.com/user/pavinjak

[Vrh] Go down

Postaj by majs on 11/10/2010, 07:26

PG "SUDA" je napisao/la:Zrno soje može se davati neprerađeno odraslim preživačima koji se ne hrane istodobno s urejom. Odlično djeluje na masnoću mlijeka. Monogastrične životinje mogu se hraniti samo toplinski tretiranom (tostiranom, ekstrudiranom. kuhanom ) sojom i to svinje do 20% (opsanost mekana slanina) a brojleri mogu dobivati do 30% tretiranog zrna soje.

Vidi se da je školovanost na nivou. Cool Ali sigurno su ti na faksu spomenuli i to da svejedno i kod odraslih preživača ne treba pretjerivati sa sojom koja nije termički obrađena...već se preporuča do 10 % sirovog sojinog zrna u smjesi odnosno max 15 % što se već može štetno odraziti na kvaliteti mlijeka te kondiciji samog goveda.
Znači u ishrani preživača može ići sirovo sojino zrno u nekoj manjoj količini dok za nepreživače bi obavezno trebalo zrno termički obraditi.

majs

Broj postova: 579
Registriran: 28.08.2008
Like 7

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 on 11/10/2010, 07:35

Pavinjak je napisao/la:Dajemo svinjama soju, ne prženu, mljevenu, miješanu sa šrotom, u ne velikim količinama. Jeli to zdravo?

Za svinje bi se morala pržiti odnosno termički obraditi,

Ja sam prije koristio neprerađenu soju za preživače ali u dosta malim količinama jer je uz nju išao i grašak, sada to ne koristim već sam se prebacio na suncokretovu pogaču

falkon 2

Broj postova: 4618
Registriran: 06.02.2010
Like 30

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by quercus0_0 on 14/12/2010, 16:00

mi gotovo svu soju ostavljamo doma u silosima naravno prvo ju prosušimo i tokom godine sami pržimo te hranimo "koga treba" :-)
preko ljeta nevalja puno pržit zna se pokvarit od topline pošto sadrži vrlo velik postotak masti.

quercus0_0

Broj postova: 16
God: 22
Registriran: 25.09.2010
Like 0

→→→: danas jesi sutra nisi......

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics