češnjak
Stranica 1 / 2. • Share •
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Re: češnjak
Baš ovu temu smo imali neki dan u jednom društvu. Nismo ništa pametno na kraju zaključili ponajviše zbog toga što nitko od nas nije povrćar pa ne poznamo možebitni tehnološki problem. Činjenica je da su u HR proizvodi svakakvog povrća, nekog i u suvišku, da Agrokor ima ogromne površine crvenog luka, da u HR gotovo nema domaćeg češnjaka. Prikladan odgovor za brojne upite tipa "imam malo zemlje, nečim bih se bavio, molim savjet...".
Moji doma valda od pamtivjeka sade češnjak i jedino što mogu reći da to sasvim ok uspijeva. Istina, zalomi se pokoja godina pa se počne kvariti u vijencima, ali iako gotovo sigurno znam koji bi pesticid bio potreban, nikad se s tim ne zamaram, ako uzfali znam gdje je dućan i mirna Bosna.
Moji doma valda od pamtivjeka sade češnjak i jedino što mogu reći da to sasvim ok uspijeva. Istina, zalomi se pokoja godina pa se počne kvariti u vijencima, ali iako gotovo sigurno znam koji bi pesticid bio potreban, nikad se s tim ne zamaram, ako uzfali znam gdje je dućan i mirna Bosna.

paor- Admin

- Broj postova: 3038
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41
→→→: VIŠE -

Ma taj češnjak mi je rana imam domaće kobasice s kineskim češnjakom. Sram me opće reči

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
→→→: VIŠE
Vidi - to ti je jako jednostavno. Kineski češnjak u trgovini je cca 10 Kn/kg, sa pdv-om. Znači veleprodajna cijena bez pdv-a bi bila cca 3 Kn. Ako možeš proizvoditi za 2.5-3 Kn/kg i zarađivati, proizvodi ga. Nemoj se nadati da će ti netko više platiti jer je iz Hrvatske. A kineski češnjak u Kini košta i manje od tih 3 Kn, jer tu igra zarada uvoznika, carina i cijena. Nije isključeno da počneš sa proizvodnjom i prodajom za 3 Kn da uvoznici spuste veleprodajnu cijenu na recimo 2 Kn, pa da i ti moraš spustiti da prodaš. Uglavnom, ja vjerujem da se može proizvesti češnjak i za 1 Kn, samo onda moraš proizvoditi puno da bi zaradio. To znači mehanizaciju i skladište itd. itd..

Fidelito- Broj postova: 2687
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
26
Znaci kod nas u svakoj proizvodnji je problem konkurentnost.
Dali je to zato su su nam visoki troskovi prozvodnje,ili nismo zadovoljni sa manjom zaradom?
Recimo kinezi proizvode gotovo zadzabe ali opet se razvijaju.
Iako se nemozemo usporediti ,ali....
Dali je to zato su su nam visoki troskovi prozvodnje,ili nismo zadovoljni sa manjom zaradom?
Recimo kinezi proizvode gotovo zadzabe ali opet se razvijaju.
Iako se nemozemo usporediti ,ali....
Mislim da mi nismo spremni raditi za malu zaradu više nego što su nam troškovi proizvodnje visoki. Uz to (većinom) nismo spremni raditi na veliko, jer se malo ljudi želi upustiti u rizik takve investicije, pa da te netko za par godina ucjenjuje / ne da ti na policu. A još prije nekoliko godina prodavao se domaći češnjak po placu za 40 Kn/kg.

26
e da vidio sam još jedan apsurd hren za cca 40 kn/kg

0
Op, op. Polako. Kineski češnjak je gadno skočio u zadnja dva mjeseca tako da mu je sad cijena na veletržnici 14/15 kn, a na placu ga niko nema ispod 25kn/kg. A što se domačeg tiće, i ja sam se isto zapitao zašto ga nema. Kažu da je od toga slaba korist ali meni to izgleda besmisleno. Pogotovo kad ga jedan stari na Trešnjavci ima i prodaje po nevjerojatnih 50kn/kg. Najbolje je što ga i prodaje. Netrebaš biti znalac da razlikuješ domaći uzgoj od uvoza , a dobro si primjetio, domačeg nema nigdje pa oni koji ga imaju to skupo naplačuju a ljudi,koliko god kukakali -kupuju. I ja ga sadim ovo proljeće, baš da vidim kak uspjeva. No ono što je isto fora kod češnjaka je da se on ustvari masovno prodaje u 11 mjesecu,kad su kolinja. Ostatak godine i nije baš neka prodaja.
Ako se baviš maloprodajom, čemu čežnja za češnjakovom špicom, bitno je da ga stalno imaš u ponudi.
Plac poljoprivreda u ovim današnjim uvjetima neplaćanja izgleda prestižna opcija, lova se obostrano vrti svaki dan.
Dobrodošao
Plac poljoprivreda u ovim današnjim uvjetima neplaćanja izgleda prestižna opcija, lova se obostrano vrti svaki dan.
Dobrodošao

paor- Admin

- Broj postova: 3038
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41
→→→: VIŠE -

Ali češnjak nije pokvarljiva roba pa se može i čuvati za kolinje.

0
Mali od placa je napisao/la:Op, op. Polako. Kineski češnjak je gadno skočio u zadnja dva mjeseca tako da mu je sad cijena na veletržnici 14/15 kn, a na placu ga niko nema ispod 25kn/kg. A što se domačeg tiće, i ja sam se isto zapitao zašto ga nema. Kažu da je od toga slaba korist ali meni to izgleda besmisleno. Pogotovo kad ga jedan stari na Trešnjavci ima i prodaje po nevjerojatnih 50kn/kg. Najbolje je što ga i prodaje. Netrebaš biti znalac da razlikuješ domaći uzgoj od uvoza , a dobro si primjetio, domačeg nema nigdje pa oni koji ga imaju to skupo naplačuju a ljudi,koliko god kukakali -kupuju. I ja ga sadim ovo proljeće, baš da vidim kak uspjeva. No ono što je isto fora kod češnjaka je da se on ustvari masovno prodaje u 11 mjesecu,kad su kolinja. Ostatak godine i nije baš neka prodaja.
Hvala bogu da je i kod kineza nastupila kriza pa je morao podići cijenu....(kao pravi Hrvat radujem se kada susjedu crkne krava, makar meni išlo duplo). Navodno je bila suša u Kini prošle godine pa je to utjecalo na cijene.

26
Kad nekome smrkne, drugome svane.
Dakle tko će pokrenuti proizvodnju na veliko. Treba se organizirati da ne padne cijena, opet.
Dakle tko će pokrenuti proizvodnju na veliko. Treba se organizirati da ne padne cijena, opet.

0
u hrvatskoj nema potražnje ni za čim pa tako ni za bijelim lukom.imate sada po tržnicama cvjetače po 1 kn pa nitko ne kupuje,a svaku mogućnost zarade uvoznici su sposobni osujetititi u startu.Btw,luk je sada na veliko oko 30 kn.prije tri godine ga je bilo i po sedam kuna.što znači da ako meni treba dvije do tri godine da ustanovim ozbiljnu proizvodnju cijena će opet pasti jer nema potražnje.tako je sa svime što mi proizvodimo.
salel- Broj postova: 3
Registriran: 09.11.2010
0
oim toga na alibabi imate češnjaka po dvije kune
salel- Broj postova: 3
Registriran: 09.11.2010
0
Osim toga domaći češnjak se prodaje po 50 - 65 kn za kg i nema ga nigdje na veliko. Jedva nabavio 20 kila i posadio u proljeće.
Nema ga jer je to heben posao, i nemaš s kim odraditi. Znaš ti šta je posaditi 20 kila češnjaka?
Po 2 kune ga ima u kini, a u dućanima je 15 kn
Nema ga jer je to heben posao, i nemaš s kim odraditi. Znaš ti šta je posaditi 20 kila češnjaka?
Po 2 kune ga ima u kini, a u dućanima je 15 kn
Stranica 1 / 2. • 1, 2 
Similar topics» LUK BIJELI - ČEŠNJAK (Alium sativum L.)
» češnjak
» LJEŠNJAK -JARMINA
» Malčer za voćnjak?
» Prodaje se sedlo i pršnjak
» češnjak
» LJEŠNJAK -JARMINA
» Malčer za voćnjak?
» Prodaje se sedlo i pršnjak
Stranica 1 / 2.