agrotehnika u soji 5 5 1

agrotehnika u soji

Stranica 2 / 15. Previous  1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: agrotehnika u soji

Postaj by kreso on 25/3/2008, 21:18

ja ju nisam sijao jedno 5 godina...ali jbg dobra je cjena , a i ja ju nevolim ...valjda će biti bolje ove godine

kreso

Broj postova: 1998
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
Registriran: 09.03.2008
Like 24

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 25/3/2008, 21:29

kreso je napisao/la:zgodno ,znaći posiješ.poprskaš i Sleep
sviđa mi se kako razmišljaš

I onda mi netko kaže da je suncokret profitabilniji Wink šalim se , naravno da će svatko sijati što želi a i da svi sijemo soju opet ne bi bilo dobro ali evo samo na brzinu par plusova u mojoj računici soja vs suncokret ...

Suncokret MORAM kultivirati i pri tome potrošiti neko gorivo/vrijeme/gnojivo/amortizacija na strojeve .

Suncokret MORAM prskati protiv bolesti a taj Konker fungicid mi nije baš bio jeftin kada sam ga zadnji puta nabavljao. Tu dakle računam herbicid/vrijeme potrošeno na rad/amortizacija strojeva . Nakon svega toga opet UVIJEK imam suncokret koji je obolio barem u nekom postotku a to mi umanjuje dobit kako god da na to gledam , da ne govorim kako se samo sekiram kada ga vidim u vrijeme vrševine sa glavicama koje se pretvaraju u prah na moj dodir .

Suncokret MORAM od prve poprskati sa herbicidima bez greške jer svi post-em preparati su mi za za drek , možda sada i postoje neki bolji ali sjećam se samo Modown preparata koji je bacanje novaca ako slučajno pobjegnu neki širokolisni korovi zbog suhe zemlje pri apliciranju zemljišnih herbicida . Za uskolisne nemam primjedbu jer Focus Ultra sve riješi . Soja to sve prašta a ja ju niti ne prskam sa zemljišnim herbicidom tako da je učinak uvijek 100 % .

To bi bilo ono najbitnije što mi trenutno pada na pamet . Sama vrševina mi je vrlo slična iako u suncokretu potrošim 2-3 litre manje goriva po hektaru zbog sječke koja nije uključena ali onda ako gledam da se njiva na kojoj je bio suncokret mora tarupirati sojište je u prednosti jer je nakon vrševine ravno i čisto kao aerodrom naravno ako radim sa dobrim hederom i ispravno podešenom sječkom . Sada da li ta mala razlika u cijeni koju suncokret ima u korist soje opravdava dodatna ulaganja ? To je na pojedincu da riješi sam sa sobom . Moj način proizvodnje soje daje u normalnoj godini siguran i stabilan prinos od 4 t/ha , prošle godine je to bilo 3 t/ha ali ako želite ponovo ću vam poslati slike kako mi je soja loše nicala zbog suše koja ju je pratila od samog starta pa skroz do devetog mjeseca .

pingo

Broj postova: 4920
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by mladen on 25/3/2008, 21:55

de mi reci pingo jel fleksom radis u split aplikaciji ili sve odjednom , ja sam prosle godine radio sve odjednom i svi su korovi izgorili al kasnije nakon nekog vremena krenula je pokoja ambrozija , u biti po tebi kako je bolje dali split aplikacija ili cjelokupna doza odjednom

mladen

Broj postova: 574
God: 28
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by kreso on 25/3/2008, 22:02

ok svatko ima svoju računicu i ta tvoja je ok , samo ja nemam sreće sa sojom zaj.... me svaki put bar nešto ali ja sam tvrdoglav pa ću , kao što sam napisao probati ove godine pa kako god mi bilo.... suncokret hmmm trebao bi ga posijati valjda preko 50 ha i vjerovatno u par komada onda bi mi oni iz čepina vršili uslugu prskanja avionom, što mi se sve više siđa jer ga nemogu oprskati protiv bolesti kada je velik i to me najviše kod njega smeta ,a za kultivaciju manje više ...... i još nešto zašto tarupirati suncokretište? meni se ono jako dobro zaore svakako jer se stabljika lako lomi i raspada a u najgorem slučaju se može pretanjurati ....

kreso

Broj postova: 1998
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
Like 24

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 25/3/2008, 22:56

mladen je napisao/la:de mi reci pingo jel fleksom radis u split aplikaciji ili sve odjednom , ja sam prosle godine radio sve odjednom i svi su korovi izgorili al kasnije nakon nekog vremena krenula je pokoja ambrozija , u biti po tebi kako je bolje dali split aplikacija ili cjelokupna doza odjednom

Moj izbor je uvijek u split aplikaciji ići u borbu protiv korova .
Nekoliko je razloga koje ne moram detaljno obrazložiti jer ih i ti znaš ali ukratko ...
Ako radiš u split aplikaciji možeš (ako se pokaže potrebno ) ići koji dan ranije sa prvim prskanjem jer manja koncentracija herbicida će imati puno manju fitotoksičnost na biljku dakle soja će biti znatno manje pijana i spržena a korove ćeš zaustaviti u razvoju upravo toliko dugo da će se soja oporaviti od prvog prskanja tako da joj druga aplikacija apsolutno neće i ne može više štetiti .
Split aplikacija bi ti baš pomogla u tvom slučaju sa kasnijim ponikom korova jer mala biljka soje se lakše bori protiv smanjene doze herbicida pa brže raste i zatvara redove prije što je oličan prirodni mačin borbe protiv korova a i sam vremenski odmak ( 7 - 14 dana ) od prve do druge aplikacije će ti vjerojatno uhvatiti u drugoj aplikaciji i poneki novo niknuti korov .
Sve u svemu split is the way to go i to ne samo u soji ... u šećernoj repi je također bitan faktor !

krešo je napisao/la:...... i još nešto zašto tarupirati suncokretište? meni se ono jako dobro zaore svakako jer se stabljika lako lomi i raspada a u najgorem slučaju se može pretanjurati ....

Tarupiram zato što iza suncokreta idem samo sa nekim oblikom plitke obrade i sijem pšenicu . Ako recimo tanjuram onda cijeli dan pazim kako i kuda vozim traktor po njivi i to mi ide na živce . Kažem pazim da uvijek idem istim smijerom kao i kombajn da mi stabljike suncokreta koje su blago povijene u smijeru kojim ih je kombajn vršio ne bi otkinule koju žicu od struje , cjevčicu od ulja , senzor elektronike i sto stvari koje mogu poći po zlu . Prije mi se dogođalo mi se da mi stabljika probije hladnjak na IMT 539 kada nisam na to pazio ili bi mi se zabilo u nogu ... znam da veliki traktor nema takve probleme sa tim ali ne želim izazivati vraga .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by jd4755 on 25/3/2008, 23:00

ove godine flex nema registraciju u HR i neće ga biti.Najbolja mi je bila kombinacija flex+harmony u split aplikaciji.Ne ošteti soju a korovi spaljena zemlja.Za osjak je dobar basagran 600 dok tvrdokorni slak jedino s flex-om.Sad pošto neće biti flex-a tko ima slaka bit će mu vrlo gadno jer nijedan herbicid nije bio toliko uspješan kao flex.Ja ću napraviti zemljišno s scorpiom i dualom (ako bude kiša) da riješim sjemenske korove a poslije mi se lako obračunati s višegodišnjim korovima jer ih nema puno a i oazno su raspoređeni.Loboda i ambrosia su vrlo opasne ako uteknu zemljišnom vrlo ih je teško uništiti(lakše se riješe višegodišnji)a to je slučaj u suši kad biljka ne cirkulira sokove,onda ne prima ni herbicid da staviš ne znam kakav okvašivač ,ne vrijedi.

jd4755

Broj postova: 1452
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 25/3/2008, 23:05

@jd4755 , vidiš to za Flex nisam znao , već mi je žao jer bio je to paklen herbicid . Nadam se da moja voditeljica proizvodnje zna za to odnosno siguran sam da zna i da ima jednako kvalitetno rješenje za mene . Sutra ću to provjeriti jer sada si me zainteresirao .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Krx on 25/3/2008, 23:10

Pingo jel imaš nekog agronoma koji ti prati proizvodnju i jel to plaćaš kao npr. knjigovođu ili si se figurativno izrazio?

Krx

Broj postova: 1194
God: 29
Registriran: 10.03.2008
Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 25/3/2008, 23:11

Traži od nje da ti iskopira popis aktivnih tvari sa A1 liste koje su ukinute. A mogu ti ja to dati jer sam ja njoj to rješio preko našeg kolege iz Dow Agro.

Bećarina pusta

Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
Like 20

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 25/3/2008, 23:20

Krx je napisao/la:Pingo jel imaš nekog agronoma koji ti prati proizvodnju i jel to plaćaš kao npr. knjigovođu ili si se figurativno izrazio?

Nije figurativno izražavanje u pitanju a ne plaćam dodatno za uslugu .

Bećarina pusta je napisao/la:Traži od nje da ti iskopira popis aktivnih tvari sa A1 liste koje su ukinute. A mogu ti ja to dati jer sam ja njoj to rješio preko našeg kolege iz Dow Agro.

Čuj ti nas znaš oboje tako da ti je jasno da mi ta lista ne treba jer sam siguran da će to biti odrađeno sa njene strane najbolje što može ! Osobno što manje stvari imam na pameti to bolje odradim svoj dio posla u polju a sekiranje oko aktivnih tvari u herbicidima prepuštam njoj jer je te struke i zna što radi . Ako se danas-sutra budem sam starao oko toga onda druga pjesma .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Bećarina pusta on 25/3/2008, 23:27

pingo je napisao/la:
Krx je napisao/la:Pingo jel imaš nekog agronoma koji ti prati proizvodnju i jel to plaćaš kao npr. knjigovođu ili si se figurativno izrazio?

Nije figurativno izražavanje u pitanju a ne plaćam dodatno za uslugu .

Bećarina pusta je napisao/la:Traži od nje da ti iskopira popis aktivnih tvari sa A1 liste koje su ukinute. A mogu ti ja to dati jer sam ja njoj to rješio preko našeg kolege iz Dow Agro.

Čuj ti nas znaš oboje tako da ti je jasno da mi ta lista ne treba jer sam siguran da će to biti odrađeno sa njene strane najbolje što može ! Osobno što manje stvari imam na pameti to bolje odradim svoj dio posla u polju a sekiranje oko aktivnih tvari u herbicidima prepuštam njoj jer je te struke i zna što radi . Ako se danas-sutra budem sam starao oko toga onda druga pjesma .

Laughing Laughing Laughing Ti ćeš živit 100 godina. Nije to sekiranje, to su osnove posla koje bi ti trebao znati bez obzira na to što nisi te struke. Šta da se danas sutra nešto njoj dogodi. Ko će se onda sekirati?

Bećarina pusta

Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
Like 20

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 25/3/2008, 23:28

imam neke rekla-kazala informacije u vezi Flexa. navodno se radi o tome da flex ima izuzetno kompliciranu (i skupu) tehnologiju proizvodnje i da su ju prodali jednoj japanskoj firmi (vlasniku sulfunuriluree patenta). sad ove eu kompanije raznim lobističkim krivinama zapravo sprečavaju povratak tog, kao takvog, preparata na tržište eu da bi zaštitile svoje nove zamjenice...

paor
Admin
Admin

Broj postova: 3038
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Like 41

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/ http://www.youtube.com/user/mapetric?feature=mhee

[Vrh] Go down

Postaj by mladen on 25/3/2008, 23:41

nesto mi tu smrdi crazy prvo ukinuse dinam koji je bio vise nego odlican a sada i fleks sta je tu u pitanju , sa cime sada prskat kad ukinu fleks .
znal neko neke nove zamjene, i zasto ukidaju tako dobra srestva

mladen

Broj postova: 574
God: 28
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Čugi on 26/3/2008, 00:30

Mr. Nustemburg je napisao/la:Ja mrzim soju

Moj čovek! bounce Laughing

Čugi

Broj postova: 225
God: 32
Like 0

http://www.poljoinfo.com

[Vrh] Go down

Postaj by pingo on 26/3/2008, 01:10

Čugi je napisao/la:
Mr. Nustemburg je napisao/la:Ja mrzim soju

Moj čovek! bounce Laughing

Vidio bi ja vas dvojicu da ste jedno 50 odnosno 200 km zapadnjie nego gdje sada živite What a Face
Lako je Čugiju kada on ima idealnu i zemlju i klimu , kaže da niti ne prska suncokret protiv širokolisnih korova Shocked , pa da nije toga Racera koji je odličan zemljišni herbicid za suncokret mogao bi se slikati tuto-kompleto . Tamo da posiješ IMT 539 ubrao bi MF 8480 traktor Exclamation
Suncokret ne voli veliku relativnu vlagu u zraku i to je cijela istina . Meni blizina rijeke Save također ne pomaže u tome a da sam ga prskao sa avionom protiv bolesti i opet ubrao ništa to vam je isto na znanje i ravnanje Neutral
Ostala mi je soja kojoj sam u par godina koliko ju sijem našao najbolji omjer uloženog i dobivenog . Nije da ne može bolje , treba samo vremena da sam dokučiš te sitnice ili netko sa još većim iskustvom da ti pomogne .

pingo

Like 1

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 15. Previous  1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics