Kalcizacija
Stranica 1 / 7. • Share •
Stranica 1 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 
Kalcizacija
Neznam dal je ova tema bila, nova sam na forumu pa neznam i ne snalazim se jos najbolje. Čak neznam ni dal je na dobrom podforumu postavljena.
Admin riješi to :twisted:
Ali, zanima me, jel netko od vas radio tu kalcifikaciju odnosno bacao vapno na njve?
Ako je, jel ima kakvih preporuka? Od kud ste nabavili vapno? cijena?
Mene brine taj sastav.Ili kalcijev oksid ili kalcijev karbonat? Magnezij????
Ima možda i kemičara tu?
Našla sam sastave na netu, ali nisam ziher ni u jedan
Kaming Ljubeščica?
Kamen Sirač???
Hvala lijepa na pažnji

Admin riješi to :twisted:
Ali, zanima me, jel netko od vas radio tu kalcifikaciju odnosno bacao vapno na njve?
Ako je, jel ima kakvih preporuka? Od kud ste nabavili vapno? cijena?
Mene brine taj sastav.Ili kalcijev oksid ili kalcijev karbonat? Magnezij????
Ima možda i kemičara tu?
Našla sam sastave na netu, ali nisam ziher ni u jedan
Kaming Ljubeščica?
Kamen Sirač???
Hvala lijepa na pažnji

petras- Broj postova: 98
Registriran: 14.11.2009
0
Re: Kalcizacija
kod nas u Slavoniji nabavljamo karbocalk iz šećerana kojim smanjujemo kiselost tla,a prilikom analize tla dobiješ i preporuku o količini,ako si u blizini šume tla su kiselija pa ga treba više.ja sam za sadnju voćnjaka dobio preporuku 10 t-ha,cijena 20-50 kn-tona ovisi gdje+prijevoz

zvonis01- Broj postova: 223
God: 47
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
0
→→→: VIŠE -

što se tiče sastava materijal za kalcifikaciju se dobiva od dolomitnih i vapnenačkih stijena.one se mogu peči ili samo mljeti bez pečenja.normalno pečeni su skuplji jer imaju u sebi veći postotak kalcijeva oksida.materijal od dolomita pored kalcijeva sadrži i velik udio magnezijeva oksida.najjeftiniji je filer(agrodol) tj. mljeveni dolomit koji naravno sadrži manju količinu kalcija i magnezija nego skuplji pečeni.taj agrodol je lani u širaču bio skoro pa đabe,a kakva je trenutno cijena neznam,ali nevjerujem da je puno veća jer je to njima u biti otpad.
matija- Broj postova: 465
Registriran: 09.03.2008
0
U zadnjih 4 godine agrodolom sam posipao gotovo svu zemlju koju obrađujem. Išao sam sa otprilike 3,5 do 4 tone na hektar. Poznato je da prekomjerna kiselost tla biljci blokira usvajanje velikog postotka fosfora i kalija tako da se kalcifikacijom oslobađa blokirani fosfor i kalij što je u današnje vrijeme kad je gnojivo tako skupo, a proizvodi imaju lošu cijenu jako zanimljv podatak. Primjetio sam da se zemlja puno laganije obrađuje (rasipa) poslje 2 do 3 godine obrade nakon kalcificiranja što dodatno smanjuje troškove. Povečao se urod na svim parcelama. Troškovi kalcifikacije nisu veliki, a učnak je velik.

Saša- Broj postova: 1020
Registriran: 22.11.2009
21
→→→: VIŠE
Kalcifikacija je proces okoštavanja. Kalcizacija je pravi termin za ovu temu.
Zbog ovakvih grešaka se pada na ispitima na poljoprivrednom fakultetu kod profesora Vukadinovića.
Zbog ovakvih grešaka se pada na ispitima na poljoprivrednom fakultetu kod profesora Vukadinovića.
Bećarina pusta- Broj postova: 3244
Registriran: 11.03.2008
20
Bećarina pusta je napisao/la:Kalcifikacija je proces okoštavanja. Kalcizacija je pravi termin za ovu temu.
Ali ovu temu nije zadao profesor Vukadinović pa ju neče siti srušiti! :P

Saša- Broj postova: 1020
Registriran: 22.11.2009
21
Kemičar će znati razliku, ali ti količinu može izračunati na temelju rezultata analize (a to može i agronom-ima i onih koji ne znaju ali u svakom žitu ima kukolja). Uz svaki dobivaš certifikat koji navodi sastav onečišćujućih tvari u njima i njihovu sukladnost sa pravilnikom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja. Izvuci pravilnik sa NN usporedi deklaraciju i koristi samo onaj preparat koji ima kompletnu analizu. Ako trebaš više pitaj

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
SAŠA je napisao/la:Bećarina pusta je napisao/la:Kalcifikacija je proces okoštavanja. Kalcizacija je pravi termin za ovu temu.
Ali ovu temu nije zadao profesor Vukadinović pa ju neče siti srušiti!
Jasno da nije. Ispravku sam naveo čisto da se zna koj termin treba koristiti. Mnogi ljudi te pojmove brkaju.
Bećarina pusta- Broj postova: 3244
Registriran: 11.03.2008
20
Zašto se to zapravo ne zove neutralizacija tla, podešavanje kiselosti? Kaj ak netko doda kalijev oksid?

0
najbolje bi ti bilo napravit analizu tla. uzmi uzorak i pravac križevci tamo možeš testirat tlo na karbonate.
Ford 7840- Broj postova: 17
Registriran: 13.09.2009
0
Nema ništ bliže? Imate li informacije gdje se sve rade analize tla? Karbonati? ne radi li se izračun na temelju hidrolitičke kiselosti? (na internetu se svašta nađe)

0
Bez namere da bilo koga uvredim,moram da primetim da su paori svuda isti.
Čim im se spomene analiza tla oni se uspaniče.Uopšte ne vidim razlog za to
jer je analiza tla jedini način da saznate stanje vaše zemlje,da znate koliko u njoj ima makro i mikroelemenata i koliko su oni dostupni biljkama koje sadite ili sejete u to isto tlo.Kada dobijete rezultate saznaćete i to koliko u
tlu imate humusa(1l humusa može da upije i 2l vode a u njoj su rastvoreni joni soli makro i mikro elemenata).Na osnovu analize tla se pravi specifikacija đubriva koje treba umešati u tlo u zavisnosti od toga koje biljke sejemo ili sadimo.Raditi na pamet je pogrešno i često bacanje para
ako u tlu ima nečega u višku,ili opet pogrešno ako nečega u tlu nema a biljkama treba.
Čim im se spomene analiza tla oni se uspaniče.Uopšte ne vidim razlog za to
jer je analiza tla jedini način da saznate stanje vaše zemlje,da znate koliko u njoj ima makro i mikroelemenata i koliko su oni dostupni biljkama koje sadite ili sejete u to isto tlo.Kada dobijete rezultate saznaćete i to koliko u
tlu imate humusa(1l humusa može da upije i 2l vode a u njoj su rastvoreni joni soli makro i mikro elemenata).Na osnovu analize tla se pravi specifikacija đubriva koje treba umešati u tlo u zavisnosti od toga koje biljke sejemo ili sadimo.Raditi na pamet je pogrešno i često bacanje para
ako u tlu ima nečega u višku,ili opet pogrešno ako nečega u tlu nema a biljkama treba.
Deda Lala- Broj postova: 2
Registriran: 19.01.2010
0
Kolega raširio utovarivačem 120 tona karbokalka na juto i pol zemlje

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
ovako izgledaju i neke moje njive u brdu,njima ne treba kalcizacija ni pod razno..u prašenju strnjaka traktor izgleda kao da je iz cementare došao.

abrkili- Broj postova: 1375
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
11
→→→: VIŠE -

Stranica 1 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 
Stranica 1 / 7.