Premiksi i smjese za tov svinja

Stranica 4 / 7. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Premiksi i smjese za tov svinja

Postaj by branko on 31/3/2010, 17:20

kad sam ga vec [You must be registered and logged in to see this link.] on koristi za sve kategorije premikse koje mu posebno za njega proizvodi veterina, a kak mi rekao isprobao je sve koji se moru naci na nasem trzistu i s veterininim je najzadovoljniji i po kvaliteti i po cijeni.

branko
Admin
Admin

Broj postova: 2387
God: 42
Lokacija: Lunjkovec (VZ zupanija) al sam podravec a ne zagorec NHF
Registriran: 09.03.2008
Like 15

http://www.farmphoto.com/fpv2/AuthorHistory.aspx?auth=frabrne

[Vrh] Go down

Postaj by BOŽIDAR on 1/4/2010, 13:17

Danas sam ponovo uzeo schauman f80 , imam 60 komada 30 odbijenih prije 7 dana a 30 18-20 kg, kiselinu nisam uzimao uzet ću riblje brašno

BOŽIDAR

Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
Like 10

→→→: VIŠE

http://picasaweb.google.hr/boidarduda/POLJOPRIVREDAISLINO?feat=directlink

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 25/5/2010, 23:37

paor je napisao/la:proliv i trovanje hranom u mene su jedini problem, oboje rješavam oštrom dijetom, taj modus uspijeva uz gotovo redoviti gubitak pokojeg praseta...niti jedno prase nisam spasio (ni veterinar) koje je imalo ozbiljne simptome trovanja - pokunjenost, plave uši...ima li načina da se liječi...znam da je preventiva ishranom (od krmača do odojaka) najbolja, ali...

malo kasnim ali ja sam imal u zadnji mjesec dana dva uspjesna "uskrsnuca" recept za oba je bio isti dupla doza enroxila 5% (isto kao i veterinin vetoflok) mada bi prema savjetima bolji bio sustrepen ali i ovo je upalilo, vjerojatno zbog brzog uocavanja simptoma. prvi put sam htio i ponoviti drugi dan (ali ovaj put s normalnom dozom) ali ga vise nisam mogao pronaci koji je.

branko
Admin
Admin

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by andrlje on 26/5/2010, 15:38

Ja koristim sano piggy od odbića, ne koristim nikakve smjese za odbiće samo neidem sa 25% kako je preporučeno nego sa 10% piggiy-a i postupno ga povećavam, ali ne prelazim 20%. dalje koristim soju 10% u smjesi, ječam 30% i i 40% kukuruz. Znali su dobit proljev ali ništa ozbiljno, prođe ih kroz dan-dva.
Eventualno im dam ugljena ako se malo oduži. Ne koristim mravlju kiselinu iako sam razmišljao da probam i sa tim.

andrlje

Broj postova: 226
God: 30
Registriran: 13.03.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 29/5/2010, 00:09

jucer mi se oprasila druga krmaca (nazimica) koja je hranjena po promijenjenoj recepturi i za sad su mi rezultati vise nego zadovoljavajuci i ako tako nastavi izgleda da sam uspio konacno pronaci neku "univerzalnu" recepturu koja je kompromis izmedju jednostavnosti , rezultata i cijene. kako sam vec prije napisal prosle godine sam prvo imal problema s tjeranjem i nakon sto sam poceo hraniti po ovom novom (schaumann 1,5 % + kostovit 1%) za vrlo kratko vrijeme su mi se tjerale sve. prije tri tjedna sam imao prvo prasenje od te promjene recepture opraseno 12 komada, nijedno mrtvo, jedino je jedan otisao na samom prasenju (prikljestenje i vjerojatno stradala kraljeznica) , prosjecna tezina je 1, 57 kg (vagnul sam ih sve skupa). jucer drugo prasenje nazimica 13 zivo oprasenih, takodjer nijedno mrtvo, samo je jedna minijatura (0.66 kg) dok ostalih 12 ima prosjecnu tezinu od 1,61 kg isto sam ih vagnul sve skupa, najveci macan ima 1,84 kg . BTW cca desetak dana pred samo prasenje i u samoj laktaciji povecam i kostovit na 1,5 %.

P.S. ova nazovi "moja" receptura je kompromis jer mi se za ovih mojih par krmaca i tovljenika jednostavno ne isplati imati tri vrste premiksa.

branko
Admin
Admin

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 29/5/2010, 00:35

andrlje je napisao/la:Ja koristim sano piggy od odbića, ne koristim nikakve smjese za odbiće samo neidem sa 25% kako je preporučeno nego sa 10% piggiy-a i postupno ga povećavam, ali ne prelazim 20%. dalje koristim soju 10% u smjesi, ječam 30% i i 40% kukuruz. Znali su dobit proljev ali ništa ozbiljno, prođe ih kroz dan-dva.
Eventualno im dam ugljena ako se malo oduži. Ne koristim mravlju kiselinu iako sam razmišljao da probam i sa tim.

nesto slicno mi radi i sogor ali ima dosta proljeva i duzi period do prodaje od mene ,povrh svega ako se ne varam ova tvoja receptura je cca 50 kn skuplja ( 100 kg) od moje ako se racuna samo ono sto moras kupiti (soja + premiks). no kako je vec netko prije napisal ako te rezultati zadovoljavaju onda sve pet.

branko
Admin
Admin

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by andrlje on 29/5/2010, 13:02

skupo je,ali ja trenutno držim samo za svoje potrebe tako da mi prirast trenutno neigra preveliku ulogu, a kao što sam naveo sa proljevima nemam velikih problema.
Više problema ima moja baka koja svoje hrani samo sa kukuruzom malo koncentrata iako moram priznati da joj dosta dobro napreduju.

Planiram u narednih 2-3godine postupno povećati na jedno 10 krmača, pa dalje nastaviti povećati,ali postupno.
onda ću morati razmisliti o svakoj kuni koju uložim.

andrlje

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by andrlje on 5/8/2010, 21:36

prije nekog vremena sam prešao na schauman-mislim da riječ o m55m. Stavljam ga 2%, to dajem tovnim svinjama i nazimicama. Za sada zadovoljan.

andrlje

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by markach on 5/8/2010, 22:09

na 1. i 2. stranici spominje se da u ječmu ima mikotoksina...pa kako??znam ima prašine...

recimo kad odojci dobiju proljev ili slično (u vrijeme kad počnu više uzimat krutu hranu)s ječmom ih se hrani i to u zrnu da prođe to razdoblje(2-3dana)
inače krenem sa SuperFerkelom(biomin) pa nakon 30kg težine koristim Mast8000 košta nekih 340kn i napravim 900kg smijese naravno +soja

sprobao sam sve premikse osim Likre i svakim se ponekad znalo dogodit neki problem ,s biominom sam zadovoljan i uvijek gledam prvo cijenu

markach

Broj postova: 196
God: 25
Zanimanje: meh.poljo.
Registriran: 11.10.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 5/8/2010, 23:08

markach je napisao/la:na 1. i 2. stranici spominje se da u ječmu ima mikotoksina...pa kako??znam ima prašine..

mikotoksini su otrovni metaboliti (nus proizvodi) plijesni, a kako je struktura jecma hrapava samim time se lakse "love" na njega. velika vjerojatnost za prevelike kolicine postoje na kukuruzu koji nije na vrijeme pobran (na proljece npr) te posijama odnosno stocnom brasnu jer se oni nalaze na ljusci hrane . podebljal samo ovo prevelike jer ih ima svugdje ali u manjim kolicinama, problem s njima je da se akumuliraju (tocnije vrlo sporo ga tijelo izbacuje van) u tijelu tako dugo dok ne dodje do smrtne doze zbog toga vecinom prvi nastradaju najjaci odojci tj. oni koji najvise jedu. jedno od trovanja mikotoksinima ti je ono kad mu poplave uha i trbuh a krece se kao pijan te se "zakapa" u slamu. pomaze jedino brza terapija antibiotikom sustrepen, benzapen ali i geomicyn ili vetoflok a ako je vise odojaka i dijeta obicno s cistim kukuruzom u zrnu. ne postoji nacin za njihovo jednostavno i jeftino unistavanje vec se koriste sredstva koja ih vezu na sebe (apsorbiraju) npr. min-a-zel, mycofix a koje opet svinje nemogu apsorbirati pa ga kroz probavni trakt izbacuju iz tijela. odkad sam izbacil koristenje stocnog brasna u ishrani odojaka (za ostale kategorije ga koristim) hvala bogu nisam imao ni jedan slucaj.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Zadnja promjena: branko; 5/8/2010, 23:38; ukupno mijenjano 1 put.

branko
Admin
Admin

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 5/8/2010, 23:23

ja sam prosli tjedan uzeo jednu turu (za odojke, krmace i tov) od josere da vidim kakvi se budu pokazali , mada za krmace bas i nebudem videl rezultate tak brzo ali ako je tocan sastav onda bi moralo biti sve ok. za njih sam uzel sauen profi (6 % Lysin, 2 % Methionin, 0,5 % Threonin, 3.000 mg Vitamin E) jer je vrlo mala razlika u cijeni (70 lipa po kg) a dosta je jaci od sauen glucka (3 % Lysin, 1 % Methionin, 3.000 mg Vitamin E) , dok sam za tov uzel jeftiniji quattro jer mi nije toliko bitna brzina kad tovim samo za svoje potrebe. za odojke imaju trenutno kod nas samo ferkel fit (7 % Lysin, 2 % Methionin, 2,5 % Threonin) dok ferkel profi (11 % Lysin, 4 % Methionin, 4,5 % Threonin, 0,5 % Tryptophan) i ferkel star (10 % Lysin, 3 % Methionin, 3,5 % Threonin) nemaju.

s

BTW sad sam tek videl da je bozidar napisal da je koristil joseru za krave i da nije bil zadovoljan, brat je koristi skoro godinu dana i zadovoljan, prije toga je koristil schaumann i sano, prosjek mu je cca 25 litara sada a prije ovih vrucina je imal 27 litara (po kravi dnevno naravno) vecinom je simentalac.

branko
Admin
Admin

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by markach on 5/8/2010, 23:50

OK

al ima i dobrih mikotoksina Smile (kažu istraživanja)

markach

Broj postova: 196
God: 25
Zanimanje: meh.poljo.
Registriran: 11.10.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Matija case 5140 on 6/8/2010, 09:18

za mikotoksine što je Branko rekao je sve točno kak treba...znači najviše ih ima u ječmu...mi mješamo u smijesu to protiv mikotoksina več dvije godine i pokazalo se dobrim i učinkovitim...koristimo MINAZEL PLUS,super stvar za mikotoksine... Very Happy klanjanje odlicno
markach ako si misliš to kupiti a bilo bi jako poželjno to stavljati u smijesu upali auto pa dođi do mene ima to kod mene za prodati autic

Matija case 5140

Broj postova: 685
God: 18
Zanimanje: Svinjogojac
Registriran: 18.01.2009
Like 5

[Vrh] Go down

Postaj by branko on 6/8/2010, 10:37

Matija case 5140 je napisao/la:markach ako si misliš to kupiti a bilo bi jako poželjno to stavljati u smijesu upali auto pa dođi do mene ima to kod mene za prodati

on koristi biomin a neki njihovi premiksi imaju u sebi mycofix

branko
Admin
Admin

Like 15

[Vrh] Go down

Postaj by Matija case 5140 on 6/8/2010, 11:04

Marko :kolko imaš svinja sveukupno sad? kaj toviš kaj ili?

Matija case 5140

Broj postova: 685
God: 18
Zanimanje: Svinjogojac
Registriran: 18.01.2009
Like 5

[Vrh] Go down

Stranica 4 / 7. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics