Premiksi i smjese za tov svinja
Stranica 2 / 7. • Share •
Stranica 2 / 7. •
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 
Re: Premiksi i smjese za tov svinja
BOŽIDAR je napisao/la:bez ljutnje vidim da se kužite u neke stvari ali bacate novce...
Ja radim sa jednom firmom i sve što ekstra kupujete u smjesu bi trebalo biti već umješano u premiks!!!
koji sanocidi i schaumacidi?! kostoviti? premiks je svugdje u svijetu na principu premiks plus žitarice i basta!!!
pod premiks si mislio na predsmjesu (super koncentrat) ili ti samo mješaš žitarice i premix bez uljarica (proteina)?
ja pod premiks smatram smjesu minerala vitamina poboljšivaća okusa arome kvasca stimulatora rasta ljekova...
znaći uz premiks se dodaje SOJA ,PŠENICA, KUKURUZA ITD.[/quote]
ne, supere ne koristim i ne preporučam! soju isključivo ako ste u mogučnosti kupovati u rinfuzi i od etabiliranih firmi jer što se danas sve ne radi sa sojom neke firme bi i tužiti trebalo!
kod startera se ide do dopunske smjese max.10% zbog mlijeka i raznih finih stvari koje razdvajaju proizvođaće premiksa od kvalitetnih do jadnih a koje jednostavno ne stanu u manje omjere sve ostalo 3%-4%...
Ako je premiks kako treba u sebi ima sve što bi ti ikada trebalo nikakvi dodaci više nisu potrebni a da je tako mogu ja tebi markove konake pricati proizvodnja odojaka-svinja je biološki pokus znaš u tri dana jer premiks valja ili ne.
Raznorazni 'eksperti' ti nude sve i svašta i po takvim cjenama da se smrzneš ako cemo iskreno jedinu stvar koju dodajem i preporučam je mikofixator i to je to i to isključivo kod odojaka i krmača.
Fred- Broj postova: 6
Registriran: 24.12.2009
0
Kužim mislio si na one tipove koji dolaze u kuću sa laptopima i računaju recepture . Nažalost prošao sam i ja njihove škole i skupo me je stajala. Oni svi tumaće za svoje premikse i dodatke da sa njima postižeš BOLJE rezultate nego sa drugima ali nitko ne garantira a kad seljak popuši oni si to samo pripišu u svoju bilježnicu i idu dalje.
što se tiće recepture u smijesu stavljam dosta pšenice pa kukuruza ispada nekih 25 posto. pšenica mi se pokazala odlična za hranjenje odojaka.
ne znam kako bi u daljnjem tovu svinje reagirale na pšenicu jer ne tovim.
što se tiće recepture u smijesu stavljam dosta pšenice pa kukuruza ispada nekih 25 posto. pšenica mi se pokazala odlična za hranjenje odojaka.

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10
→→→: VIŠE -

BOŽIDAR je napisao/la:Kužim mislio si na one tipove koji dolaze u kuću sa laptopima i računaju recepture . Nažalost prošao sam i ja njihove škole i skupo me je stajala. Oni svi tumaće za svoje premikse i dodatke da sa njima postižeš BOLJE rezultate nego sa drugima ali nitko ne garantira a kad seljak popuši oni si to samo pripišu u svoju bilježnicu i idu dalje.
a nije baš tako ali ajd večina zastupnika je takva a s druge strane moraš jednu stvar znati... premiks nije niti će ikada biti stvar koja će riješiti probleme! znaći govorimo o posljedicama... treba prvo vidjeti što je problem?!
Tek kad se riješi problem premiks može pomoći kod boljih rezultata... problem kod nutricionista je teorija... svi su oni pa i ja prošli školu onih koje zastupaju?! to znaći imaš par škola njemačka, nordijska, nizozemska... tu je problem tek kad ljudi skuže da se skoro niti jedna ne može primjeniti na hrvatskoj se mogu dobiti kvalitetne recepture! i uvijek se vodim politikom pitaj gazdu što valja i kakvo mu je stanje u štali i ako valja ... ne diraj možda koji savjet i tu je prići kraj... jedan poznanik uvozi odojke iz slovenije uzima sirutku iz vindije i sam radi superkoncentrate... po svim pravilima struke trebao bi staviti 170 kg premiksa ostalo soja... ona stavlja 130 i sve funkcionira mesna jedinica preko 60...
Svim svojima velim manje pametovat a više slušat...
0
Fred je napisao/la:
4% f-80
10% sojine sacme
6% stocnog brasna
50% jecma
30% kukuruza
ako sam dobro shvatio je za odbiće?!
to je pocetna smjesa kojom pocinjem prelaz s bony M , tj. postepeno prelazim do pune smjese (to je cca 10 - 15 dana) , jer probao sam i sa onim njihovim F70 koja bi trebala biti kao prije odbica pa do cca 15 kg i onda sam imao dva soka, a s ovim se radi o istom premisku samo im postepeno povecavam postotak kukuruza i soje jer sam u slucaju direktnog prelaska na drugu recepturu imao dosta proljeva a ovako vec radim dvije godine i zadovoljan sam.
evo ponavljam dio ispod ovog koji si kopirao.
"i to radim po 25 kg za leglo (cca 10 odojaka) a sa svakom sljedecom turom postepeno povecavam postotak sacme i kukuruza a smanjujem postotak jecma dok ne dodjem na omjer
4% f-80
6% stocnog brasna
20% sojine sacme
20% jecma
50% kukuruz"
sad tek vidim i ovu drugu recepturu! e jesam biser!
ova druga je avion i naravno ako valja...ne diraj!
Zanima me samo da li ste pratili dnevni prirast s vašim recepturama od odbića pa do tova i koliko dana?
ova druga je avion i naravno ako valja...ne diraj!
Zanima me samo da li ste pratili dnevni prirast s vašim recepturama od odbića pa do tova i koliko dana?
0
kao prvo smeta me personiranje , jer mi smo tu na forumu svi kao jedna obitelj
, nisam pratil dnevni prirast, vodim si samo evidenciju prasenja, odvajanja (datum i brojno stanje) i datum prodaje s prosjecnom tezinom, tak da mogu dati samo podatak o starosti - od 70 dana "ljetni" pa do max 80 dana "zimski" s prosjecnom tezinom 27 - 28 kg. evojos jedan podatak do kojeg sam ja dosao je da bez obzira o kojem se premiksu radi a probal sam sano, likru i schaumann (prije bez i sada sa probiotikom) s dodavanjem 0,5 % mravlje kiseline (znaci sanocid ili schaumacid) se to vrijeme skracuje za par dana. kako se ja ne bavim nekom ozbiljnom proizvodnjom to mi nije bitno , mada sam prije kuge obavezno tako radio. ne stavljam nikakav absorber za mikotoksine ali u prvih par pocetnih stavljam 0,1 % preparata na bazi olakvindoksa (oldoxin, neodox, olaquindox ovisno kaj kad kupim). a sto se tice mikotoksina on predstavlja problem ali ga ima svukud a ne samo u jecmu (mada se kod njega lakse "lovi" zbog strukture) , tak da ponekad imam uginuca uzrokovana trovanjem hranom al hebiga kad bi sve bilo idealno onda bi se svi bavili stocarstvom. ova moja receptura je nekakav kompromis izmedju cijene, "neproblematicnosti" i jednostavnosti kad bi imal vise krmaca onda bi vjerojatno radio drugacije tj. sve po PS-u. jedino jos nisam nasao nekakvo kompromisno rjesenje za nazimice, suprasne krmace i tih par tovljenika koje hranim za sebe.
Zadnja promjena: branko; 31/3/2010, 17:03; ukupno mijenjano 1 put.
proliv i trovanje hranom u mene su jedini problem, oboje rješavam oštrom dijetom, taj modus uspijeva uz gotovo redoviti gubitak pokojeg praseta...niti jedno prase nisam spasio (ni veterinar) koje je imalo ozbiljne simptome trovanja - pokunjenost, plave uši...ima li načina da se liječi...znam da je preventiva ishranom (od krmača do odojaka) najbolja, ali...

paor- Admin

- Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36

BOŽIDAR je napisao/la:30 KN JEFTINIJEako kupiš 10 KG?
ja sam ga danas kupil 10 kg 107 kn, ima ga u prvci u sv. petru, dal ga imaju i u koprivnici neznam.
a evo zakaj nema nist o kostovitu na stranicama od veterine ovo copy/paste s njihove stranice "2008., VETERINA d.d. reorganizira svoje poslovne djelatnosti u sljedećih pet podružnica koje su u cijelosti u njezinom vlasništvu - VETERINA d.o.o. (veterinarski lijekovi), VETERINA Nutricius d.o.o. (dodaci stočnoj hrani); Vita Medera d.o.o. (dezinficijensi), VETERINA Kalinova d.o.o. (sredstva za zaštitu bilja) i VETERINA Usluge d.o.o. (poslovne usluge)"
koji je najbolji premix za tov svinja, vaše iskustvo?
agrovet- Broj postova: 3
Registriran: 07.01.2010
0
imam oko 3000 komada svinja u tovu stalno, probao sam sve kombinacije na tržištu i uvijek se vračam na likra kpm2
uspoređivo sam sastav sa ostalim i do 50% je jaća od ostalih u 3 posto 450 000 ij viitamina a sano i ostali oko 300 ooo i manje 8 % lizina - salvana, milkkvit biomin jedva do 6-7 metionina 3% ostali jedva do 2 treonin triptofan, enzimi i sangrovit... ja stavljam pola posto manje nego sto bi trebalo... u zadnje tri godine niti jednog problema cjena oko 7.5 kuna /kg
mješam sa 50% kukuruza i cca 18% soje ostalo kako imam i mogu naći i idem s jednom recepturom od 25 kg do 110 kg a prodajem sve ali isključivo sve u split cjena za svinju ? a kako kad idem po mesnoj jedinici sad trenutno je 16-17 lipa a mesna mi nikad nije bila ispod 59,4 osim kad sam dao u vajdu pa mi izračunali 53... nikad više s njima nisam radio!
uspoređivo sam sastav sa ostalim i do 50% je jaća od ostalih u 3 posto 450 000 ij viitamina a sano i ostali oko 300 ooo i manje 8 % lizina - salvana, milkkvit biomin jedva do 6-7 metionina 3% ostali jedva do 2 treonin triptofan, enzimi i sangrovit... ja stavljam pola posto manje nego sto bi trebalo... u zadnje tri godine niti jednog problema cjena oko 7.5 kuna /kg
mješam sa 50% kukuruza i cca 18% soje ostalo kako imam i mogu naći i idem s jednom recepturom od 25 kg do 110 kg a prodajem sve ali isključivo sve u split cjena za svinju ? a kako kad idem po mesnoj jedinici sad trenutno je 16-17 lipa a mesna mi nikad nije bila ispod 59,4 osim kad sam dao u vajdu pa mi izračunali 53... nikad više s njima nisam radio!

sven- Broj postova: 27
God: 44
Zanimanje: stočar
0
SVEN gdje kupuješ prasce
Dali može neki kontakt za Likru na PP?

BOŽIDAR- Broj postova: 1449
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10

hm, već dosta hvalospjeva na forumu ima o toj Likri...imali toga negdje oko Županje...

paor- Admin

- Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36

hvala sven,
samo sam htio potvrdu od nekog tko radi na veliko
ja koristim kpm 2 i već više od 1 god i sve je ok,
izbjegav prodaju na mesnu jedinicu pa neznam točnu mesnatost za sve, no uglanom je između 56 i 58% ovisno o prasadi, budući da imam prasad iz nakupa mto je ok,
problem mi je jedino nejednolika legla i raslojavanje
pretpostavljam da sven ima prasad iz uvoza?
samo sam htio potvrdu od nekog tko radi na veliko
ja koristim kpm 2 i već više od 1 god i sve je ok,
izbjegav prodaju na mesnu jedinicu pa neznam točnu mesnatost za sve, no uglanom je između 56 i 58% ovisno o prasadi, budući da imam prasad iz nakupa mto je ok,
problem mi je jedino nejednolika legla i raslojavanje
pretpostavljam da sven ima prasad iz uvoza?
agrovet- Broj postova: 3
0
BOŽIDAR je napisao/la:SVEN gdje kupuješ prasce
Sad kad me napadnete za odojke...
odojke kupujem na 3-4 mjesta uglavnom Austrija firma International ili styria breed ili njemačka: firma Haller
a ono što mi fali kupujem tu kod nas ili Farma Rovišće imaju OK odojke ali mi je dosta veliki mortalitet kasnije dok recimo ako kupim od svojih par dobavljča kod kojih kupujem već godinama skoro da i nemam problema isto kao i sa austrijskim styria breed-om mortalitet nepoznanica je da su najskuplji ali mesna je ubitačna!
Što se tiće premiksa nemam pojma milsim znam dečke imam negdje broj ali ne naručujem direktno već preko jedne firme iz spilita kojima isporučujem svinje ovi mi samio dovezu drugi dan kako naručim napravili su mi i recepture ali ih ne koristim, ove moje su mi za sad optimalne!

0
paor je napisao/la:hm, već dosta hvalospjeva na forumu ima o toj Likri...imali toga negdje oko Županje...
sorry nemam pojma

0
Stranica 2 / 7. •
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 
Similar topics» Premiksi i smjese za tov svinja
» cijene krmaca za klanje,odojaka,debelih svinja i suprasnih krmaca.
» Šurenje svinja
» Oznacavanje svinja i vođenje registra svinja na gospodarstvu
» Crna slavonska svinja
» cijene krmaca za klanje,odojaka,debelih svinja i suprasnih krmaca.
» Šurenje svinja
» Oznacavanje svinja i vođenje registra svinja na gospodarstvu
» Crna slavonska svinja
Stranica 2 / 7.