JESENSKA SJETVA JAROG PIVARSKOG JEČMA
Poljoprivredni forum :: Poljoprivreda :: Ratarstvo :: Ječam
Stranica 2 / 4. • Share •
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Re: JESENSKA SJETVA JAROG PIVARSKOG JEČMA
Fidelito je napisao/la:Da li su i proteini kod takve sjetve odgovarajući za sladoranu - jer ipak je to zapravo jesenska sjetva? Da li je taj jari ječam posijan ujesen niknuo jesenas ili tek na proljeće?
Relativno je rano sijan(kraj listopada)i pošto je studeni bio topao niknuo je brzo i u zimu ušao u busanju.Što se tiče proteina tu je važna gnojidba kako kod jesenskih tako i kod jarih,naravno i sortna osobina.Bitno je da je scarlet jari pivski ječam i on svoje dobre pivske osobine ne gubi ako je sijan u jesen.

jd4755- Broj postova: 1446
God: 47
Zanimanje: poljoprivreda-ratarstvo
Registriran: 10.03.2008
10
znači za tu proizvodnju opasna je samo hladna zima bez (snježnog) pokrivača? Probao sam jedne godine raditi proljetni pivarski ječam, ali nije donijelo rezultate, jesenska sjetva je puno bolja varijanta. Ali to opet ne odgovara prerađivačima, oni žele proljetni ječam. Kolikim se prinosima nadate u takvoj sjetvi?

Fidelito- Broj postova: 2682
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
24
Lani u pokusima prinos je bio ravan ozimim ječmovima,ja bi bio zadovoljan da navučem 5t/ha jer je cijena ovakvog ječma 20% viša od cijene pšenice.

10
Još dok su belgijanci bili u tvornici razgovarao sam sa jednim i on je dosta forsirao proljetni ječam, ali ovo kod nas nije sjeverna Europa.... Uvijeti proizvodnje bitno su drugačiji, kao i raspored oborina i ona izmjena suhe i mokre faze u tlu... Proljetna sjetva kod mene obično znači brljanje i sretan si da je obaviš, ali nije to to.

Fidelito- Broj postova: 2682
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
24
Kod mene ima ječma koji je več dosta žut. Jeli to zbog kiše i bolesti ili zrije?
Vjerovatno kombinacija svega pomalo.Rani ječmovi već lagano žute i okreću klas prema dole.

10
Jučer i prekjučer iskombajniran ječam scarlet i s obzirom na sve klimatske poteškoće i prvi pokušaj jako sam zadovoljan , ne toliko s prinosom (4t/ha) koliko s pivarskom kvalitetom koju je postigla,na kraju će mi to biti jedini ječam ove godine koji je prošao pod pivarski.

10
Prošli tjedan posijali 27 ha jarog pivarskog ječma sorte scarlet,predusjev uljana repica,obrada tla:ljetno podrivanje i jedan trag teške tanjurače,rotodrljača,sijačica.Pripremalo se nevjerovatno dobro u odnosu na sojišta i frišku brazdu,ljetno podrivanje i "zrioba"tla učinili su od dosta teškog tla finu zrnatu strukturu idealnu za sjetvu.Norma sjetve je bila 220kg/ha,gnojidba kasnije kad stigne gnojivo od vaučera.

10
Malo da osvježim temu da se vidi kako to izgleda kad je zima prošla.Ne da sam zadovoljan nego sam prezadovoljan,čak me je strah polijeganja,moram što prije odraditi regulator rasta da ne bi bilo cirkusa.Ječam još uvijek busa i čim krene vlatanje treba ga malo "prikočiti",inače tabla je 27 ha što je bio velik rizik u slučaju izmrzavanja ali je prebrodio zimu bolje nego ozimi.Ozimi je bio žut i dosta lista je odumrlo dok ovaj je cijelu zimu bio zelen.

10
JD svaka čast ječam ko grom.

zelenko- Broj postova: 741
God: 21
Zanimanje: Poljoprivredni-tehničar
Registriran: 22.06.2010
9
→→→: VIŠE
Ovaj ječam čuvamo kao nijedan do sada,u ponedjeljak prskali korov i bolest,mrežasta i siva pjegavost a danas išli regulatorom rasta,nadamo se dobrom urodu i još boljoj cijeni jer je 20% skuplji od pšenice.

10
Scarlet ulazi u fazu zastavice,klasanje je blizu,žetva bi trebala biti između ozimog ječma i pšenice.

10
Danas završili sve poslove u ovom ječmu do žetve,obavljena druga zaštita od bolesti s prosarom 0,8l/ha+karate zeon jer ima negdje neka lema.Ječam počinje klasati,izgleda dobro,jedino da mu je kiše da bolje nalije zrno u idućim tjednima do žetve.

10
jd4755 kako tvoj pivarac ,jel imaš kavkvu frišku sliku ,koiko očekuješ prinos i koja bi cijena mogla biti za isti jel šta spominju ovi ... otkupljivači
pege25- Broj postova: 3397
God: 38
Zanimanje: Farmer JD
Registriran: 18.09.2010
62
Ječam je za sada odličan,nalijeva zrno punom parom ,ova kiša mu je došla u pravo vrijeme,na par mjesta je malo polegao ali zanemarivo.O cijeni nitko ništa ne govori jer se čeka cijena pšenice,za ovaj ječam je pšenica +20%,e sad ako pšenica bude bar 1,6kn ječam bi trebao biti oko 1,95kn+pdv.Prinos bi trebao biti oko 6 t/ha a možda i više jer je sklop odličan ,klasovi dugački,zdrav je i zaštićen prosarom u klasanju

10
Stranica 2 / 4. •
1, 2, 3, 4 
Similar topics» JESENSKA SJETVA JAROG PIVARSKOG JEČMA
» Sjetva proljetnog ječma
» SJETVA JEČMA 2009.
» Sjetva pšenice 2011/2012
» Sjetva kukuruza 2011. što i kako