Poljoprivreda: Budućnost Malih Farmi
Stranica 5 / 6. • Share •
Stranica 5 / 6. •
1, 2, 3, 4, 5, 6 
Re: Poljoprivreda: Budućnost Malih Farmi
to je veliki ulog. u mojoj računici ne treba gotovo ništa uložiti

BOŽIDAR- Broj postova: 1457
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10
→→→: VIŠE -

Slažem se sa svim postovima nakon moga .I dalje tvrdim da isplativost neke proizvodnje nije nužno vezana na veličinu gospodarstva . A to što su potrebe jedne obitelji za preživljavanje velike nije problem samo na selu .Baš me zanima koliko je "stručnjaka "iz HPA stvarno vezano za proizvodnju u poljoprivredi?
AntunB- Broj postova: 85
Registriran: 23.10.2009
0
BOŽIDAR je napisao/la:to je veliki ulog. u mojoj računici ne treba gotovo ništa uložiti
tvoja računica ne štima!!! ako krava daje 10000lit po laktaciji (305dana)onda ne daje super kvalitetu i tele ti sigurno nedaje u tom razdoblju,već ako imaš sreće svakih 18 mjeseci.

mačor- Broj postova: 544
Registriran: 28.07.2011
9
rekao sam da sam podatke prikupio od hpa (bivše savjetodavne službe)
na temelju takvih govorancija sam napravio i štalu za 40 krava.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Samo mi nije jasno zašto mi je ta štala sada prazna
krava se može oteliti nakon godinu dana! Teoretski moja računica štima!
na temelju takvih govorancija sam napravio i štalu za 40 krava.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Samo mi nije jasno zašto mi je ta štala sada prazna
krava se može oteliti nakon godinu dana! Teoretski moja računica štima!

10

čini mi se da je krmni stol prenizak,nemože krava jest naglavačke

9
¸mačor je napisao/la:čini mi se da je krmni stol prenizak,nemože krava jest naglavačke
krava obično pase sa zemlje, ili ne?
kod mene je krmni stol 20 centimetara viši od blatnog hodnika. Štala je tehnički jako dobro izvedena, proizvodnja
po kravi je bila 6-8000 litara mlijeka

10

uglavnom zbog veterinara, i male zarade

10

Ako si trebal dobrog veterinara imamo mi odličnog. Zarada je priča za sebe.
BOŽIDAR je napisao/la:ovako pokupio sam neke podatke uglavnom od HPA bivša savjetodavna služba
ako imaš recimo 4 krave koje daju po 10000 litara mlijeka u laktaciji mlijeko bude izvrsne kvalitete pa je plaćeno 3 kn još dobiješ 4 teleta, za jednu kravu trebaš oko hektar zemlje pa ovih 4 hektara možeš ladno obraditi malim fercom i nekakvim starim priključcima (troškova obrade zemlje gotovo da ni nema).
dakle za mlijeko godišnje dobiješ oko 120000 kuna plus telci 16000 kuna ukupno 136000 kuna godišnje, mjesečna plača ispada oko 12300 kuna.
veliki farmeri koji od vas ima ovakvu plaču? Dakle budućnost je u malim farmama
koliko ja vidim samo mali tj ljudi koji drza od 5-15krava zive bolje od ovih sa farmama, em nemaju kredita ni kune, imaju dosta hrane za svoju stoku telad prodaju ili utove nekog bika
uglavnom ne moraju ni imat tako visko ku proizvodnju po kravi dovoljno je i 6000-7000l po kravi godisnje i tu opet imaju zaradu
Ko nema kredita može živit i sa 10 i 50 krava. Puno ljudi dignu kredit za staju i svu mehanizaciju, pokupuju novo, odgode su do 2 godine i kad krene otplata onda su problemi, mlijekoje plaćeno tako kako je, ali ne dovoljno da financira velike kredite i onda dolazi do problema...

toma84- Broj postova: 909
Registriran: 23.11.2010
6
→→→: VIŠE
Bolje je krenut sa par krava i postepeno se povečavat bez kredita nego odmah 50 krava i par milijuna kredita i za par godina si propao (večina ne svi).
evo ima još dio 2. i dio3
ma čovjek je napisao baš sve kako je
[You must be registered and logged in to see this link.]
ma čovjek je napisao baš sve kako je
[You must be registered and logged in to see this link.]

9
U temi Referendumom o poljoprivrednim zakonima , napisao sam o promašajima Beograda 1945 i modelu seljačkih imanja do 10 ha ! Većina obitelji to nije imala jer smo u selima imali populacijski maksimum od 1941 do 1950 g. Od 1945 g. odvija se proces izumiranja malih farmi na način da su obitelji u selima ostavljale zemlju i selile u grad ili u inozemstvo ! Roditelji su u velikom broju sa prihodom od obrade zemlje pomogli da djeca napuste selo !Sada imamo staračka domaćinstva , dio domaćinstava u kojim postoje prihodi izvan poljoprivrede + prihodi od zemlje ! Sa malim farmama mi ne možemo osigurati proizvodnju mlijeka , mesa ...Budućnost je kombinacija , gdje je prednost na strani većih kao jedinim ili većinskim izvorom prihoda , ali ne sa ovakvim uvjetima ; skupim kreditima , velikim ulaznim troškovima pri obradi zemlje ,promašenim zakupom za državnu zemlju , odnosom vlasti , ponašanjem otkupljivača itd .
Đuro Japarić- Broj postova: 146
Registriran: 17.02.2012
0
U temi Referendumom o poljoprivrednim zakonima , napisao sam o promašajima Beograda 1945 i modelu seljačkih imanja do 10 ha ! Većina obitelji to nije imala jer smo u selima imali populacijski maksimum od 1941 do 1950 g. Od 1945 g. odvija se proces izumiranja malih farmi na način da su obitelji u selima ostavljale zemlju i selile u grad ili u inozemstvo ! Roditelji su u velikom broju sa prihodom od obrade zemlje pomogli da djeca napuste selo !Sada imamo staračka domaćinstva , dio domaćinstava u kojim postoje prihodi izvan poljoprivrede + prihodi od zemlje ! Sa malim farmama mi ne možemo osigurati proizvodnju mlijeka , mesa ...Budućnost je kombinacija , gdje je prednost na strani većih kao jedinim ili većinskim izvorom prihoda , ali ne sa ovakvim uvjetima ; skupim kreditima , velikim ulaznim troškovima pri obradi zemlje ,promašenim zakupom za državnu zemlju , odnosom vlasti , ponašanjem otkupljivača itd .
Đuro Japarić- Broj postova: 146
Registriran: 17.02.2012
0
Stranica 5 / 6. •
1, 2, 3, 4, 5, 6 
Similar topics» Poljoprivreda: Budućnost Malih Farmi
» Budućnost tova goveda u HR
» Nadolazeci trajekti Jadrolinije
» Državna izložba malih životinja Virovitica 10-12. prosinca 2010
» PAŽNJA- Pravila malih oglasa
» Budućnost tova goveda u HR
» Nadolazeci trajekti Jadrolinije