Poljoprivreda: Budućnost Malih Farmi

Stranica 2 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Poljoprivreda: Budućnost Malih Farmi

Postaj by Fidelito on 10/11/2009, 17:38

Da, vjerovatno si u pravu. Vidi stvar je u slijedećem: zašto banke iz drugih zemalja dolaze na primjer u BH? Da ostvare veće profite, ali uz povećane rizike. S obzirom da je potražnja za kreditima veća od ponude cijena kredita raste i dolaze nove banke plasirati svoje novce. Tu su i povećani rizici kod plasmana kredita i to se dodatno naplaćuje. Da je BH uređena recimo kao Švicarska kamata bi bila niža. Jer bi banke imale manji rizik. Uglavnom mi kupci kredita plaćamo sve te rizike. Kada dođe do uravnoteženja ponude i potražnje kredita cijena će početi padati. (To se još nije dogodilo u HR u većoj mjeri). Kada se država pravno uredi (da se smanje rizici) doći će do daljnjeg pada cijena kredita. Ali povećati će se konkurentnost banaka i kvaliteta usluge. Ali glavna stvar su uvjeti kreditiranja i cijena kredita, to jest kamatna stopa, naročito kod dugoročnih kredita. Probaj staviti na papir koliko novaca dobiješ i koliko ćeš vratiti kroz obroke otplate. Kada čuješ 8-9% kamate godišnje nije puno, ali kada staviš 7 ili 15 godina otplate uz tu kamatu na papir, svakom normalnom je jasno što je to. Hoće li mi onaj koji mi nudi kredit biti obučen ovako ili onako svejedno mi je, ali bit je u malim slovima na ugovoru.

Fidelito

Broj postova: 2555
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač on 10/11/2009, 17:46

Ovakav kapitalizam nema budućnost ako se ne unese doza socijalnog ,doza tradicijonalnih vrijednosti .U Engleskoj postoji skupina ljudi koja hoće da se makne iz velikih urbanih srdina i sagradi sebi na ruralnom području nastanbe koje bi bile totalno neovisne od državne infrastrukture (neka vrsta moderne prvobitne zajednice ) i država se protivi, pitam se zašto.Ma jasno je meni što ja vraćam što plaćam ,ja svoje kreditno opterećenje držim čvrsto pod kontrolom i još uvijek držim gospodarstvo rentabilnim ali hoću reći da naše banke nisu banke nego zelenaši tako i funkcioniraju . Evil or Very Mad

O.P.G. Kovač

Broj postova: 155
Registriran: 16.08.2008
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 10/11/2009, 18:01

Zvonimir je napisao/la:Fidelito, s većinom se slažem, no ne baš sa ovim zadnjim. To jednostavno nemože biti istina, i za tebe (za koga sam dobil dojam da si dobar gospodar, i razumiješ materiju o kojoj govoriš) i za mene (bar se trudim biti razuman u trošenjima, nastojim zaraditi gdje god stignem, nemam kredit...).
Nažalost, nemamo izbora, jer se na vrh vlasti nakotilo onih koji nisu okusili kaj znači zaraditi novac, već su uvijek bili financirani iz budžeta, s časnim iznimkama (koje su ismijane).
Problem ovih zaduživanja je to da vlast nema nikakve (niti moralne, a kamoli materijalne) odgovornosti, jer lako je s tuđim mlatiti po glogu. Pa dok traje, nek traje. Nažalost, svi ćemo to (opet) platiti, a već se i sad to vidi po haraču. A neki će (ili već jesu) odletjeti još više, kao velikani.

Da, ni ja se ne slažem sa onim što se dešava, ali bili su izbori i nemam osječaj da su izbori bili namješteni. Prvo pola ljudi nije izašlo na izbore (vjerovatno im je dobro kako je, pa nisu mislili da bi se trebalo nešto poduzeti da se stanje promjeni), a druga polovica je glasala kako je glasala i to je to. Sada na stranu to što ako netko prima na primjer mirovinu sa 40 koju nije zaradio (i primati će još duuuugo tu mirovinu jer još je mlad, a i sa 40 je već umirovljenik u poodmaklim godinama za naše prilike), pa glasa za ovakvu varijantu vlasti jer mu to osobno paše, ja im to ne zamjeram, i ja bi glasao da od toga imam takve materijalne koristi, a tim ljudima takva je mirovina životna egzistencija, a i mnogim drugima koji žive sa njima u istom domaćinstvu - i tu imamo malu vojsku glasača koji uvijek redovito izlaze na izbore. (država ih je 'zbrinula' na zajednički račun). Vlast ima legitimitet i o tome neću ni razgovarati. Možda je problem u onoj prvoj polovici koja je komotna i ne izlazi na izbore, možda je problem u obrazovnoj strukturi stanovništva, možda je kriv izborni sustav koji je 'podešen' da paše velikim strankama. A možda je od svega po malo, ali legitimitet nije upitan. Oni upravljaju zemljom kako upravljaju, i onaj koji prvi kaže kakvo je istinito stanje i koje su mjere potrebne da se problem trajno razrješi, taj će se zamjeriti mnogima. Cijeloj vojsci ljudi. I mnogim drugima, jer će stvari otići predaleko, a onda je vrlo teško popraviti stvari. I svi moramo podnijeti teret izlaska iz krize (ali ja bi rađe podnosio teret IZLASKA iz krize nego teret KONTINUITETA krize), osim onih koji su odbjegli, naravno....

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 10/11/2009, 18:12

O.P.G. Kovač je napisao/la:Ovakav kapitalizam nema budućnost ako se ne unese doza socijalnog ,doza tradicijonalnih vrijednosti .U Engleskoj postoji skupina ljudi koja hoće da se makne iz velikih urbanih srdina i sagradi sebi na ruralnom području nastanbe koje bi bile totalno neovisne od državne infrastrukture (neka vrsta moderne prvobitne zajednice ) i država se protivi, pitam se zašto.Ma jasno je meni što ja vraćam što plaćam ,ja svoje kreditno opterećenje držim čvrsto pod kontrolom i još uvijek držim gospodarstvo rentabilnim ali hoću reći da naše banke nisu banke nego zelenaši tako i funkcioniraju . Evil or Very Mad

Jedan bankar je jednom rekao da dobar bankar nije onaj koji svog klijenta odvede u bankrot, nego onaj bankar koji omogućava svom klijentu rast i razvoj uz, naravno, redovito servisiranje duga. I ja nisam sklon uzimanju kredita i sve pokušavam napraviti svojim sredstvima, ali banke zelenaše jer očito za to imaju priliku i koriste je. Na kraju krajeva zelenašenje i je neki divlji oblik bankarstva, ali zelenašenje je poput zločudnog tumora, kada se proširi uništava organizam od kojega živi, dok je rgularna banka više dobrćudni maligni oblik i živi u kohabitaciji sa organizmom na kojem se hrani (simbioza, jelt'e). I banke bi zelenašile sve u 16 da ih zakoni u tome ne sprečavaju.

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 10/11/2009, 18:13

Fidelito je napisao/la:
Zvonimir je napisao/la:Fidelito, s većinom se slažem, no ne baš sa ovim zadnjim. To jednostavno nemože biti istina, i za tebe (za koga sam dobil dojam da si dobar gospodar, i razumiješ materiju o kojoj govoriš) i za mene (bar se trudim biti razuman u trošenjima, nastojim zaraditi gdje god stignem, nemam kredit...).
Nažalost, nemamo izbora, jer se na vrh vlasti nakotilo onih koji nisu okusili kaj znači zaraditi novac, već su uvijek bili financirani iz budžeta, s časnim iznimkama (koje su ismijane).
Problem ovih zaduživanja je to da vlast nema nikakve (niti moralne, a kamoli materijalne) odgovornosti, jer lako je s tuđim mlatiti po glogu. Pa dok traje, nek traje. Nažalost, svi ćemo to (opet) platiti, a već se i sad to vidi po haraču. A neki će (ili već jesu) odletjeti još više, kao velikani.

Da, ni ja se ne slažem sa onim što se dešava, ali bili su izbori i nemam osječaj da su izbori bili namješteni. Prvo pola ljudi nije izašlo na izbore (vjerovatno im je dobro kako je, pa nisu mislili da bi se trebalo nešto poduzeti da se stanje promjeni), a druga polovica je glasala kako je glasala i to je to. Sada na stranu to što ako netko prima na primjer mirovinu sa 40 koju nije zaradio (i primati će još duuuugo tu mirovinu jer još je mlad, a i sa 40 je već umirovljenik u poodmaklim godinama za naše prilike), pa glasa za ovakvu varijantu vlasti jer mu to osobno paše, ja im to ne zamjeram, i ja bi glasao da od toga imam takve materijalne koristi, a tim ljudima takva je mirovina životna egzistencija, a i mnogim drugima koji žive sa njima u istom domaćinstvu - i tu imamo malu vojsku glasača koji uvijek redovito izlaze na izbore. (država ih je 'zbrinula' na zajednički račun). Vlast ima legitimitet i o tome neću ni razgovarati. Možda je problem u onoj prvoj polovici koja je komotna i ne izlazi na izbore, možda je problem u obrazovnoj strukturi stanovništva, možda je kriv izborni sustav koji je 'podešen' da paše velikim strankama. A možda je od svega po malo, ali legitimitet nije upitan. Oni upravljaju zemljom kako upravljaju, i onaj koji prvi kaže kakvo je istinito stanje i koje su mjere potrebne da se problem trajno razrješi, taj će se zamjeriti mnogima. Cijeloj vojsci ljudi. I mnogim drugima, jer će stvari otići predaleko, a onda je vrlo teško popraviti stvari. I svi moramo podnijeti teret izlaska iz krize (ali ja bi rađe podnosio teret IZLASKA iz krize nego teret KONTINUITETA krize), osim onih koji su odbjegli, naravno....

E, fućkaj ga. Opet se moram složiti s tobom...u svemu napisanom.
No, ni mi koji stvaramo nekaj (valjda) nećemo moći financirati niti kontinuitet krize. A kak onda dalje? scratch

Zvonimir

Broj postova: 2160
God: 46
Registriran: 14.03.2008
Like 3

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 10/11/2009, 18:14

Pa rješenje je jednostavno - uzmimo novi kredit ili plasirajmo nove obveznice.....

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 10/11/2009, 18:18

Fidelito je napisao/la:Pa rješenje je jednostavno - uzmimo novi kredit ili plasirajmo nove obveznice.....

Pa eto, predlažem te da zamijeniš Šukera, jer si savladal gradivo...
Polančeca bu zamijenil Šuker...hahahaha

Zvonimir

Broj postova: 2160
God: 46
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by Mata imt 540 on 10/11/2009, 18:20

hehehe i opet na isto Very Happy

Mata imt 540

Broj postova: 1237
God: 23
Zanimanje: po zanimanju strojarski tehničar
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač on 10/11/2009, 18:21

Fidelito je napisao/la:Pa rješenje je jednostavno - uzmimo novi kredit ili plasirajmo nove obveznice.....
think :$: help ne

O.P.G. Kovač

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 10/11/2009, 18:26

Zahvaljujem se na ukazanim mi povjerenju i nadam se da ću opravdati vaša očekivanja.

Nego, kao novopečeni ministar, recite mi, prijatelji moji koji ste me izabrali, treba li vam kakva intervencija u vladi ili po ministarstvima, uz minimalnu naknadu mogao bi nešto poduzeti.... E, ali nemojte o tom javno, znate kakva su vremena, pošteni ljudi stradaju i zbog manjih stvari...

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 10/11/2009, 18:29

Kroz stoljeća, ekonomisti iz kapitalističkih i socijalističkih zemalja samouvjereno i oduševljeno predviđaju izumiranje malih obiteljskih farmi.

Kolika je težina i ozbiljnost tih predviđanja. Ista kao dugoročna metereološka prognoza, ekonomska prognoza kriza kroz povjest (niti jedna nije egzaktno predvidjela dešeno), nostradamusove tlapnje...

Male poljoprivrednike, farmere po konvencionalnoj mudrosti očekuje isto ono što je zadesilo i dinosauruse.

A što je to mali poljoprivrednik. Što je to mala farma. Što se to zadesilo dinosaurusima

Milijarde ljudi su bez hrane jer su im industrijske monokulture otele sredstva za život, poljoprivredu i pravo na hranu kroz odluke globalnog kapitala donešene iza zatvorenih vrata.

Afrika je gladna valjda od vremena kad je Sahara bila pošumljena. Slavonija je bila gladna sve do 18. st i reformi Marije Terezije. Jasno je da svjetske sile upliću svoje prste i u globalnu politiku hrane kao sredstvo svoje dominacije, ali još uvijek je mikroklima i gustoća naseljenosti dominantni faktor za glad u nekim područjima.

Po modernoj poljoprivrednoj nauci i politici, mala poljoprivredna imanja nisu iskoristiva, produktivna i
efikasna.

Sasvim točno, ali još uvijek nitko ne tvrdi da te farme nisu održive.

Međutim, u stvarnosti, potpuno suprotno od uvriježenih mišljenja koja su nam usadili u glave, male farme su multifunkcionalne, produktivnije i efikasnije od velikih farmi, te više doprinose ekonomskom razvoju od velikih poljoprivrednih imanja.

Male farme svakako imaju svojih vrijednosti, ali to se ne može baš apostrofirati proizvodnošću nego ponajviše u socijalnom i kulturološkom smislu. Srećom, u nas male farme još uvijek proizvode toliko da mogu kontrirati pomahnitalim tajkunima koji još uvijek rade po principima prvobitnog kapitalizma...

Mali poljoprivrednici bolje upravljaju prirodnim resursima, održavaju bioraznolikost i sigurno čuvaju budućnost održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Sa ovim bih se složio, ali nije to uvijek postignutom sviješću i dobrom voljom farmera nego naprosto načinom i ciljem egzistiranja tih farmi

Iznureni industrijalizacijom, građani su sada gladni tradicionalnih metoda proizvodnje i raznolikosti u hranidbenom sustavu.

Kad takav pokret dosegne neku kritičnu masu, zasigurno će i veliki farmeri promjeniti ploču i pronaći nove načine rada. Veliki su oni i u tim mogućnostima

Ako su male farme vrijedne očuvanja, ako doista model malih farmi ruralnog razvoja ima više smisla od onog velikih razmjera, mehaniziranog, kemijski intenzivnog, dominiranog modelom velikih multinacionalnih korporacija iz kojeg su prave društvene potrebe i vrijednosti isključene kroz "biznis kao i uobičajeno", onda je stigao trenutak za akciju.

Mormonizacija? Ne, hvala.

Rezime: I ja sam mali farmer koji generalno podržavam poantu ovog teksta, ali isto tako sam protiv teorija zavjera koji se daju iščitati iz ovakvih tekstova.

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G. Kovač on 10/11/2009, 18:38

Pa zar cijeli svijetski poredak ne funkcionira upravo po načelima teorije zavjerstva

O.P.G. Kovač

Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by deere power on 10/11/2009, 18:39

slazem se s paorom, al ja mislim da male farme(koje god to bile) nikad nece izumrijet, kao da na zapadu nema farmi sa 10-20 krava ili bikova, jer se jako puno ljudi bavi s tim i zivi od toga ali ne samo to vec ljudi jednostvano vole to radit a i nemaju puno izbora da bi tako lako odustali od neceg sto stvaraju cijeli zivot. Kod mene u selu ima ljudi koji su stariji od 70 godina i jos uvijek imaju krave(5,6-10 nebitno) i kad ih ljudi pitaju zasto to sve ne prodaju i uzivaju u starosti, oni jednostavno kazu da je to njihov nacin zivota i da ce to radit dok god mogu, cak ni sad kad im nece davat poticaje nece odustajat

deere power

Broj postova: 3691
God: 26
Registriran: 30.12.2008
Like 10

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/deere-power-t686.htm?highlight=deere+power

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 10/11/2009, 18:47

O.P.G. Kovač je napisao/la:Pa zar cijeli svijetski poredak ne funkcionira upravo po načelima teorije zavjerstva

Svakom se isto piše, onom koji vjeruje i onom koji ne vjeruje u te teorije. Samo to je meni dovoljan indikator o značaju i funkcioniranju tih zavjera.

Aktualna zavjera u nas je ona o uvozničkom lobiju. Ma hajte molim vas. Pa tko će zabraniti trgovcu uvozniku da uveze robu koja je jeftinija i pristupačnija vani i još uz to ju može dobro prodati doma. Čisto ekonomsko poslovanje i ništa više. Problem je u zakonima i regulama koje su neki donijeli i ti su protiv kojih se treba dići glas i boriti. Riba uvijek smrdi od glave.

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2834
God: 47
Registriran: 09.03.2008
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by Fidelito on 10/11/2009, 19:18

Mislim da su općenito teorije zavjere smišljene da se odvrati pozornost od bitnih stvari, treba biti realan. Uvoznički lobi postoje samo zato što nema sposobnosti da se lokalno proizvede jednaki proizvod koji bi cijenom i kvalitetom mogao konkurirati uvoznom proizvodu. Tako se i poduzetnici uvijek prije odlučuju za trgovinu - uvoz koji je tehnološki puno jednostavniji, nego proizvodnja koja zahtjeva puno veća ulaganja u opremu, tehnologiju, znanje (ljude). Trgovac je u puno komotnijem položaju na tržištu, jer on naručuje robe koliko može prodati, dok proizvođači obično moraju planirati proizvodnju godin(ama)u unaprijed. Naročito je teško pokrenuti proizvodnju kada ti natovare razne - nazovi eko standarde, a zapravo radi se o nizu administrativnih prepreka koje kada jednom preskočiš nikada te uglavnom ništa više ne pita. I tako se svi čudimo kada se uvoze i najjednostavniji proizvodi koji se kao kod nas ne mogu proizvesti. A da riba smrdi od glave to stoji, ali mislim da se ovdje radi o smradu nesposobnosti i neimanja ideje kako uopće država treba izgledati i što su osnovne funkcije države, osim perifernih ideja uhljebljenja u državnom aparatu svojih bližih suradnika i srodnika.

Fidelito

Like 21

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics