Pitanja i odgovori o zdravlju životinja

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Pitanja i odgovori o zdravlju životinja

Postaj by Baki Mak on 13/10/2010, 20:47

abrkili je napisao/la:Ma to je normalno,prehlada,ujutro i popodne je velika razlika u temp.A ako baš želiš,možeš uzeti Monil ili Fascoverm za 'pročišćavanje' od parazita.No to se radi po pravilu nakon pašne sezone,jer se nakon terapije izbacuju svi oblici iz organizma,pa ako opet dodju na pašnjak nije postignuto ništa drugo osim ponovne invazije na proljeće.

think
ti si ipak veterinar pa cu te poslusat
Hvala

Baki Mak

Broj postova: 82
God: 29
Zanimanje: govedarstvo
Registriran: 21.06.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by abrkili on 13/10/2010, 21:28

A gledaj,paraziti mogu biti u organizmu bez da životinja mršavi,da joj idu na štetu toliko da je oslabe.Nije obavezno da uzrokuju neka patološka stanja i može ih imat i najbolje grlo a da to ne vidiš iz vana.
Ako životinje normalno jedu i napreduju,ne gube tjelesnu masu,onda nema potrebe za intervencijom,samo redovno prevencija i nećeš imati problema.

abrkili

Broj postova: 1387
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
Like 11

→→→: VIŠE

http://www.vef.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Baki Mak on 14/10/2010, 16:42

abrkili je napisao/la:A gledaj,paraziti mogu biti u organizmu bez da životinja mršavi,da joj idu na štetu toliko da je oslabe.Nije obavezno da uzrokuju neka patološka stanja i može ih imat i najbolje grlo a da to ne vidiš iz vana.
Ako životinje normalno jedu i napreduju,ne gube tjelesnu masu,onda nema potrebe za intervencijom,samo redovno prevencija i nećeš imati problema.

cool

Baki Mak

Broj postova: 82
God: 29
Zanimanje: govedarstvo
Registriran: 21.06.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by OG Vacenovski on 7/11/2010, 14:59

je u vašim krajevima ima tbc kod goveda?ovdje kod nas je u proljeće pobijena farma od preko 200 komada krava,slučaj ne zabilježen igdje u europi....priča se svašta.kakva su vaša saznanja?o čemu može mljekar razmišljat nakon što ti daju zabranu predaje mlijeka na 60 dana i pobiju tko zna koliko krava.....
evo sa čujem za novi slučaj kod nekog čovjeka koji ima 40 krava...tri su kao pozitivne na tbc i sad ne može predavat mlijeko,te valjda idu na klanje....

OG Vacenovski

Broj postova: 128
Registriran: 26.07.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by ANTE_BULJUBASIC on 8/9/2011, 21:50

imam jednu kravu koju sam kupio od lika koji ju je meni prodao jos dok je tele sisalo i kravu sam pustio u planinu i naravno nista joj nisam davao lizati kako bi sto prije zasusila te uza to ona se i ne da musti i lik mi rece da ne treba ni pokusavati musi te da ce ona sam brzo zasusiti medjutim..
kravi je sada nakon mjesec dana od toga napunjena lijeva strana vimena pa me zanima sto bi trebalo napraviti?vime nije crveno niti nateceno ali cini mi se onako odokativno da je nesto tvrdje..sto mi je ciniti ?
i jos jedno pitanje imam a to je za telcica imam tele staro skoro mjesec dana i kako da ga pocnem poticati da pocne bar malo lizati starter jer ne pokaziva nikakvu zainteresiranost za to?unaprijed hvala na odgovorima .poz

ANTE_BULJUBASIC

Broj postova: 23
God: 27
Zanimanje: Stocar
Registriran: 30.11.2010
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by tomi93 on 8/9/2011, 22:47

Po nekoj logici krava bi na iole kvalitetnoj paši trebala davati 10 litara mljeka pa tu vjerojatno nastaje problem. Krava nije pomuzena, a ona i dalje proizvodi mljeko. Vrlo vjerojatno je došlo do upale. Probaj ju pomusti, stavi ju u staju, hrani ju sijenom, ako ima upalu onda pozovi veterinara, i u konačnici za potpuno zasušivanje bi ja preporučil stavljanje "zasušivača", za koje se opet obrati veterinaru.

Teletu postupno smanjuj mljeko (ako ga time hraniš) i uvedi sijeno i starter, ali postupno, prvo male količine pa onda više. Postupno če prihvati svaku krutu hranu kad više nebude mljeka.

tomi93

Broj postova: 1026
God: 19
Zanimanje: poljoprivrednik-študent
Registriran: 28.02.2011
Like 11

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by mačor on 9/9/2011, 10:32

KRAVA se zasušuje sama, ali neravnomjerno po četvrtima jer četvrti nisu ni jednako proizvodile jer ju nije muzilica muzila koja muze sve četvrti jednako,nego je tele sisalo, a tele siše najčešće samo s jedne strane i najčešće samo razvlači jednu četvrt zato ti krava i tako zasušuje. Ako je već mjesec dana nitko ne muze,nemoj više ni ti početi nego je ostavi da se proces zasušivanja sam od sebe završi i nemoj zaboraviti izbaciti joj smjesu isličnu hranu jer ako je zasušuješ nemožeš je tovit to su suprotni procesi! Ako se nije dala muziti neće dati ni injektor da joj se stavi, još bi mogla nekog i ubiti i zato to ni ne pokušavaj (usput, ja sam izbacio injektore iz upotrebe), ako misliš da ima mastitis onda ju treba liječiti injekcijama im ili sc.

TELE od mjesec dana treba jesti barem 2x 5lit mlijeka i nikako mu ne smanjuj sad mlijeko jer će zakržljati, a smjesa mu sada ni ne koristi jer ju nemože proraditi jer nema razvijen burag nego sirište. Treba imati ispred sebe malo smjese i nek liže kako hoće,ako neće nikom ništa početi će već kad samo bude htjelo.Treba imati sijena pored sebe koje isto jede po volji. Nije istina da tele od 4 tjedna mora jesti smjesu, tele od 2-6tjedana starosti intezivno raste i GLAVNI obrok mu je mlijeko koje se u tom razdoblju nikako nesmije smanjivati!!!! isto je bitno i kakvu mu smjesu daješ, možda je prejaka pa je razrijedi kukuruz.šrotom jer netreba mu više od 12% prot. dok ju ne počne baš pravog jesti, a to je nakon 8.tjedna kada ga počinješ odvikavati od mlijeka.

mačor

Broj postova: 544
Registriran: 28.07.2011
Like 9

[Vrh] Go down

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics