Pelete
Stranica 2 / 3. • Share •
Stranica 2 / 3. •
1, 2, 3 
Re: Pelete
@Flackmaster
Ovo sa tjedan, dva si malko pretjerao (ili prodavać, koji ti predstavljao peć). U tom primjeru bi trebao imat velike spremnike.
To stoji za ljetno razdoblje, kad samo grije vodu.
Moj je šogor kupio ovog lijeta kod ove firme model 27 i vrlo je zadovoljan.
Pa koristim tehničke podatke s njihove stranice.
Peć ima spremnik od 40-200 kila, a troši od 1,7 do 6,7 kila po rč.
Jedino sam malo skeptičan u vezi ovakih hobi strojčeka, iako priznajem, da nisam video ijednog u radu.
A mora se znati, da s pojavom peletirki i takvih peći na trgu i piljevina ne bude više po 50 kuna.
Imamo mi sad velike probleme s piljevinom, jer nije više stočarstvo jedini korisnik, a svi drugi je mogu s svojom kalkulacijom platiti više od nas.
Ovo sa tjedan, dva si malko pretjerao (ili prodavać, koji ti predstavljao peć). U tom primjeru bi trebao imat velike spremnike.
Jedino sam malo skeptičan u vezi ovakih hobi strojčeka, iako priznajem, da nisam video ijednog u radu.
A mora se znati, da s pojavom peletirki i takvih peći na trgu i piljevina ne bude više po 50 kuna.
Imamo mi sad velike probleme s piljevinom, jer nije više stočarstvo jedini korisnik, a svi drugi je mogu s svojom kalkulacijom platiti više od nas.

tine- Broj postova: 280
Registriran: 17.03.2008
3
→→→: http://www.agrotine.eu -

I Fleki, ima li kakvih novosti o domaćoj proizvodnji peleta?
Ja sam zainteresiran, samo su svi proizvođači peleta u HR predaleko (cijena prijevoza je prevelika). Inače, cijena svima je oko 1200kn/t za jumbo vreću.
Ja sam zainteresiran, samo su svi proizvođači peleta u HR predaleko (cijena prijevoza je prevelika). Inače, cijena svima je oko 1200kn/t za jumbo vreću.
Zvonimir- Broj postova: 2160
God: 46
Registriran: 14.03.2008
3
→→→: VIŠE
Potrošnja goriva kg/sat 0,9-2
Znaci dnevno cca 30kg,sto izade 40kn dnevno,a mogućnost grijanja m2 120.
Znaci mjesecno 1200kn.A to izade nekih 6 metara drva.
Hm nekako mi nije bas ekonomicno,plus sto taj kosta 17000kn.
Znaci dnevno cca 30kg,sto izade 40kn dnevno,a mogućnost grijanja m2 120.
Znaci mjesecno 1200kn.A to izade nekih 6 metara drva.
Hm nekako mi nije bas ekonomicno,plus sto taj kosta 17000kn.
Ovo što je lik sipao je piljevina od brušenja, a nije jasno kak to radi sa piljevinom normalne veličine. Tak sitne pelete nemre raditi sa normalnom piljevinom. Siguran sam da svaki voćar, vinogradar ima dosta materijala godišnje u svom vrtu da se ne mora kupovati piljevina. Dakle svo granje koje se skupi treba drobiti, sušiti (do 15 % vlage), mlijeti. Samljeti drvo/piljevinu u takav prah je najveći problem. Kak se ti kotlovi ponašaju sa krupnijim peletama?

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
Čuj, u pelete nejde kora, već čisto drvo. I vlažnost im ne premašuje 10%.
3
A zakaj ne?

0
Zato jel kora izgara s previše pepela i čađe (smole). Tak su mi rekli kod Gamaufa kad sam pital za pelete.
Vlažnost mora biti do 10% da bi se zadržala deklarirana energetska vrijednost.
Vlažnost mora biti do 10% da bi se zadržala deklarirana energetska vrijednost.
3
čađa nastaje samo kod slabog sagorijevanja (malo kisika, nizka temperatura). A čuj ovo sa pepelom a kaj ak ga ima više. Zamisli da imaš stroj za pravljenje peleta doma i peć za loženje. Ma sigurno bi rekao a zašto ne. Pepeo i onak možeš iskoristi za korekciju reakcije tla, zar ne?

0
mario je napisao/la:čađa nastaje samo kod slabog sagorijevanja (malo kisika, nizka temperatura). A čuj ovo sa pepelom a kaj ak ga ima više. Zamisli da imaš stroj za pravljenje peleta doma i peć za loženje. Ma sigurno bi rekao a zašto ne. Pepeo i onak možeš iskoristi za korekciju reakcije tla, zar ne?
Možda se i može u samogradnji, no ne prolazi na tržištu. Pelete imaju prilično stroge zahtjeve po standardima, jer nesmije biti više od 0,5% težinskog udjela pepela nakon izgaranja.
Znači, 5kg na tonu izgorenih peleti!!!
Inače, u peletnoj peći se može kuriti i zrno kukuruza izmješano s peletima
Još čekam recept za home made pelete, pa tek onda kupujem peć
3
kako češ mljeti sirovinu (drvo)?

0
Ma te pelete nisam bas siguran u to.
Nije to za nas.
Bolje drva .
Nije to za nas.
Bolje drva .
a kad nema drva? Onda je i piljevina dobra (peleti). Kak gore oni veliki u Baumaxu?

0
Pa cuj jeftinija su drva od peleta,tako da...
ali se češće loži. Ne znam svatko mora sam odlučiti kaj mu je najpovoljnije. Mi smo nekad ložili na piljevinu u kotlu, ali je teško kontrolirati temperaturu. Dva kotla dnevno i to je to. Mislim da je takve peći trebalo nadograditi, doraditi, ...

0
tine je napisao/la:@Flackmaster
Tine, da li imaš informaciju koliko je Biodom 27 potrošio peleta ove zime?
Koliki su objekat grejali?
Imam jedan Centrometal gorionik na starom Stadler kotlu i to baš nije idealno rešenje. Možda je problem i do lošeg podešavanja, ali sistem previše troši, a povremeno stane zbog neke greške (različite greške). Video sam na forum.hr da se ljudi žale na slične probleme.
Video sam jedan Biodom27 kako radi i sviđa mi se što ima automatsku regulaciju brzinu dopreme peleta i vazduha, ali mi to ne vredi mnogo dok ne čujem neko iskustvo posle cele sezone. Po ceni od 3500€ (sa PDV-om) mi deluje kao dobra kupovina.
Unapred hvala za info
Mordred- Broj postova: 1
Registriran: 25.03.2010
0
Stranica 2 / 3. •
1, 2, 3 
Stranica 2 / 3.