Pelete

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Pelete

Postaj by Flackmaster on 20/10/2009, 22:50

Neki znaju kaj je to ali neki i ne, uglavno veoma razvikani ogrijevni sustav u austriji i njemačkoj.
Uglavnom pelete se proizvode od piljevine naravno suhe te se koristi u kotlovima za zagrijavanje radijatora i tople vode ili kao kamini u kućama.

Više o tome na:
[You must be registered and logged in to see this link.]

I na :

Uglavnom da skratim, meni je to na prvi pogled jako isplativa investicija ako se gleda dosadašnje manipulacije cjenom plina i loživog ulja.

U novijem izdanju Majstor sam uglavno pročitao da 2 kg peleta mjenja litru ulja ili ti kubni metar plina a ako je to tako onda ispada da po linku broj 2 tj. cjeniku košta 2 kg peleta 2,3 kune a to je daleko ispod cjene ulja i od cjene plina za kojeg opet postoji uvjet mreža a i manipulacija Gaz-proma.

Flackmaster

Broj postova: 415
God: 33
Lokacija: Lovrečan CITY VŽ Županija malo desno prema lepoglavi
Zanimanje: Zaštitar( znači nema zajebancije sa mnom)
Registriran: 18.04.2008
Like 0

http://www.oglasnik.hr

[Vrh] Go down

Re: Pelete

Postaj by Zvonimir on 21/10/2009, 08:00

Sve mi je to tak...kad moraš pelete kupovati, a i nisu baš jeftine. Ima puno jeftinijeg drvnog otpada koji se da kupiti, pa ložiti s njim. Jedna od varijanti (ako želiš takvu vrstu kotla) su, kak bi rekli susjedi Slovenci, sekanci ili čips po hrvatskom. Tu možeš samljeti bilo kakvo drvo i jednako kuriti s njim.

Zvonimir

Broj postova: 2160
God: 46
Registriran: 14.03.2008
Like 3

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 21/10/2009, 08:05

Da, bio je na Gudovocu jedan polovni stroj za traktor koji radi cips od drvenog otpada. Cak stovise, covjek mi rekao da se prodaje.

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Tonxy on 21/10/2009, 16:52

evo kod mene se to proizvodi na veliko! drvenjaca d.o.o je poduzece u mom mjestu ,a piljevinska masa u susjednim Fuzinama! Ja mislim da se isplati itekako...jer svaki onaj ostatak sat ostane bude iskoristen,a ne bezveze odlozen...trenutno lozim doma na drva...tri stana se griju i sa dolaskom nove peći planiramo uzeti dozator za pelete. inace taj posprodukt se masovno izvozi u Italiju...barem sa mog podrucja!

Tonxy

Broj postova: 1074
God: 20
Zanimanje: informatika, programerstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 0

http://www.croatiainvestment.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on 21/10/2009, 19:50

Tonxy je napisao/la:evo kod mene se to proizvodi na veliko! drvenjaca d.o.o je poduzece u mom mjestu ,a piljevinska masa u susjednim Fuzinama! Ja mislim da se isplati itekako...jer svaki onaj ostatak sat ostane bude iskoristen,a ne bezveze odlozen...trenutno lozim doma na drva...tri stana se griju i sa dolaskom nove peći planiramo uzeti dozator za pelete. inace taj posprodukt se masovno izvozi u Italiju...barem sa mog podrucja!

Ja sam se raspitao za piljevinu kod lokalnih pilana i izlazi mi da piljevina dođe 50 kuna tona + prerada u pelete a taj stroj nebi smio bit previše skup

Flackmaster

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Zvonimir on 21/10/2009, 21:45

Da Fleki, sve štima. No, piljevina mora biti suha, a na svkoj pilani je mokra.

Zvonimir

Broj postova: 2160
Registriran: 14.03.2008
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by Tonxy on 21/10/2009, 22:38

pa lako se napravi susara...

flek pitat cu tu jednog susjeda pa cu ti rec on se opremio sa tim...nasipa pun kos piljevine i preko noci mu to preradi,sutra zapakuje i ode za italiju

Tonxy

Broj postova: 1074
God: 20
Zanimanje: informatika, programerstvo
Registriran: 10.03.2008
Like 0

http://www.croatiainvestment.com.hr

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on 22/10/2009, 17:15

Hvala Tonxy, ima jedan blizu mene koji pravi lamperiju i brodski pod tak da je ta suha.
Ovaj drugi sprema u silos i malo je skuplji ali za vlastite potrebe bi mi bio dostatan i ovaj prvi.

Evo našao sam i stroj za privatne ( manje ) upotrebe:

Flackmaster

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by bufa befava on 22/10/2009, 18:27

Zanimljiva tema no ...
neki kažu da to nije stroj za pelete nego za stocnu hranu

bufa befava

Broj postova: 165
Zanimanje: ja sam obična isfrusrirana seljačina
Registriran: 20.09.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on 22/10/2009, 19:09

Pa u principu se može koristit i za jedno i za drugo tak da može i susjedima poslužit za pajceke Very Happy

Flackmaster

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Smiljan on 23/10/2009, 07:59

Pa ne znam sto bi se desilo da pajceka stavis u stroj Smile

Smiljan

Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
Like 2

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on 23/10/2009, 22:48

Smiljan je napisao/la:Pa ne znam sto bi se desilo da pajceka stavis u stroj Smile

Haahaha
Šalu na stranu taj stroj kad umjesto piljevine staviš npr. mješavinu hrane isto može proizvesti u takvoj formi hranu za svinje, mi smo to ranije kupovali a zove se repica.

Flackmaster

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Slavonski gačan on 24/10/2009, 13:08

O pa ovdje bi mogla iči i sitno mljevena slama za ove brikete za loženje

Slavonski gačan

Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by Flackmaster on 3/12/2009, 21:07

Zvonimir je napisao/la:Sve mi je to tak...kad moraš pelete kupovati, a i nisu baš jeftine. Ima puno jeftinijeg drvnog otpada koji se da kupiti, pa ložiti s njim. Jedna od varijanti (ako želiš takvu vrstu kotla) su, kak bi rekli susjedi Slovenci, sekanci ili čips po hrvatskom. Tu možeš samljeti bilo kakvo drvo i jednako kuriti s njim.

Ne radi se o tome da bi ja kupovao pelete nego proizvodio jer stroj koji proizvodi 200 kg peleta na sat dođe 15000 kuna a piljevina tona 50 kuna. Ja bi nakon 3 godine proizvodnjim tih peleta samo za sebe već povratio trošak nego da sam se grijao na plin.

A dobra strana peleta je da nema puno pepela i netreba bit puno prisutan kod loženja kao sa drvom ili ugljenom nego je dovoljno u spremnik sipat nekoliko kila koje je dostatno za tjedan dva i miran si.
Istina i kotao je dosta skup ali se dugoročno doista isplati. pogotovo ako imaš neku ekipu koja koristi takve kotlove u okolici kao što imam ja.

Da vidio sam taj princip al opet trebaš stroj za to svodi ti se na isti ishod.

Flackmaster

Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by zvonis01 on 3/12/2009, 23:13

Flackmaster je napisao/la:
Zvonimir je napisao/la:Sve mi je to tak...kad moraš pelete kupovati, a i nisu baš jeftine. Ima puno jeftinijeg drvnog otpada koji se da kupiti, pa ložiti s njim. Jedna od varijanti (ako želiš takvu vrstu kotla) su, kak bi rekli susjedi Slovenci, sekanci ili čips po hrvatskom. Tu možeš samljeti bilo kakvo drvo i jednako kuriti s njim.

Ne radi se o tome da bi ja kupovao pelete nego proizvodio jer stroj koji proizvodi 200 kg peleta na sat dođe 15000 kuna a piljevina tona 50 kuna. Ja bi nakon 3 godine proizvodnjim tih peleta samo za sebe već povratio trošak nego da sam se grijao na plin.

A dobra strana peleta je da nema puno pepela i netreba bit puno prisutan kod loženja kao sa drvom ili ugljenom nego je dovoljno u spremnik sipat nekoliko kila koje je dostatno za tjedan dva i miran si.
Istina i kotao je dosta skup ali se dugoročno doista isplati. pogotovo ako imaš neku ekipu koja koristi takve kotlove u okolici kao što imam ja.
može li slika tog kotla i pojašnjenje podebljanog

Da vidio sam taj princip al opet trebaš stroj za to svodi ti se na isti ishod.

zvonis01

Broj postova: 222
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
Like 0

http://www.bandzasvatove.com

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics