Pelete
Stranica 1 / 3. • Share •
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3 
Pelete
Neki znaju kaj je to ali neki i ne, uglavno veoma razvikani ogrijevni sustav u austriji i njemačkoj.
Uglavnom pelete se proizvode od piljevine naravno suhe te se koristi u kotlovima za zagrijavanje radijatora i tople vode ili kao kamini u kućama.
Više o tome na:
[You must be registered and logged in to see this link.]
I na :
Uglavnom da skratim, meni je to na prvi pogled jako isplativa investicija ako se gleda dosadašnje manipulacije cjenom plina i loživog ulja.
U novijem izdanju Majstor sam uglavno pročitao da 2 kg peleta mjenja litru ulja ili ti kubni metar plina a ako je to tako onda ispada da po linku broj 2 tj. cjeniku košta 2 kg peleta 2,3 kune a to je daleko ispod cjene ulja i od cjene plina za kojeg opet postoji uvjet mreža a i manipulacija Gaz-proma.
Uglavnom pelete se proizvode od piljevine naravno suhe te se koristi u kotlovima za zagrijavanje radijatora i tople vode ili kao kamini u kućama.
Više o tome na:
I na :
Uglavnom da skratim, meni je to na prvi pogled jako isplativa investicija ako se gleda dosadašnje manipulacije cjenom plina i loživog ulja.
U novijem izdanju Majstor sam uglavno pročitao da 2 kg peleta mjenja litru ulja ili ti kubni metar plina a ako je to tako onda ispada da po linku broj 2 tj. cjeniku košta 2 kg peleta 2,3 kune a to je daleko ispod cjene ulja i od cjene plina za kojeg opet postoji uvjet mreža a i manipulacija Gaz-proma.
Re: Pelete
Sve mi je to tak...kad moraš pelete kupovati, a i nisu baš jeftine. Ima puno jeftinijeg drvnog otpada koji se da kupiti, pa ložiti s njim. Jedna od varijanti (ako želiš takvu vrstu kotla) su, kak bi rekli susjedi Slovenci, sekanci ili čips po hrvatskom. Tu možeš samljeti bilo kakvo drvo i jednako kuriti s njim.
Zvonimir- Broj postova: 2160
God: 46
Registriran: 14.03.2008
3
→→→: VIŠE
Da, bio je na Gudovocu jedan polovni stroj za traktor koji radi cips od drvenog otpada. Cak stovise, covjek mi rekao da se prodaje.

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
evo kod mene se to proizvodi na veliko! drvenjaca d.o.o je poduzece u mom mjestu ,a piljevinska masa u susjednim Fuzinama! Ja mislim da se isplati itekako...jer svaki onaj ostatak sat ostane bude iskoristen,a ne bezveze odlozen...trenutno lozim doma na drva...tri stana se griju i sa dolaskom nove peći planiramo uzeti dozator za pelete. inace taj posprodukt se masovno izvozi u Italiju...barem sa mog podrucja!
Tonxy je napisao/la:evo kod mene se to proizvodi na veliko! drvenjaca d.o.o je poduzece u mom mjestu ,a piljevinska masa u susjednim Fuzinama! Ja mislim da se isplati itekako...jer svaki onaj ostatak sat ostane bude iskoristen,a ne bezveze odlozen...trenutno lozim doma na drva...tri stana se griju i sa dolaskom nove peći planiramo uzeti dozator za pelete. inace taj posprodukt se masovno izvozi u Italiju...barem sa mog podrucja!
Ja sam se raspitao za piljevinu kod lokalnih pilana i izlazi mi da piljevina dođe 50 kuna tona + prerada u pelete a taj stroj nebi smio bit previše skup
Da Fleki, sve štima. No, piljevina mora biti suha, a na svkoj pilani je mokra.
Zvonimir- Broj postova: 2160
Registriran: 14.03.2008
3
pa lako se napravi susara...
flek pitat cu tu jednog susjeda pa cu ti rec on se opremio sa tim...nasipa pun kos piljevine i preko noci mu to preradi,sutra zapakuje i ode za italiju
flek pitat cu tu jednog susjeda pa cu ti rec on se opremio sa tim...nasipa pun kos piljevine i preko noci mu to preradi,sutra zapakuje i ode za italiju
Hvala Tonxy, ima jedan blizu mene koji pravi lamperiju i brodski pod tak da je ta suha.
Ovaj drugi sprema u silos i malo je skuplji ali za vlastite potrebe bi mi bio dostatan i ovaj prvi.
Evo našao sam i stroj za privatne ( manje ) upotrebe:
Ovaj drugi sprema u silos i malo je skuplji ali za vlastite potrebe bi mi bio dostatan i ovaj prvi.
Evo našao sam i stroj za privatne ( manje ) upotrebe:
Zanimljiva tema no ...
neki kažu da to nije stroj za pelete nego za stocnu hranu
neki kažu da to nije stroj za pelete nego za stocnu hranu
bufa befava- Broj postova: 165
Zanimanje: ja sam obična isfrusrirana seljačina
Registriran: 20.09.2009
0
Pa u principu se može koristit i za jedno i za drugo tak da može i susjedima poslužit za pajceke 
Pa ne znam sto bi se desilo da pajceka stavis u stroj 

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
Smiljan je napisao/la:Pa ne znam sto bi se desilo da pajceka stavis u stroj
Haahaha
Šalu na stranu taj stroj kad umjesto piljevine staviš npr. mješavinu hrane isto može proizvesti u takvoj formi hranu za svinje, mi smo to ranije kupovali a zove se repica.
O pa ovdje bi mogla iči i sitno mljevena slama za ove brikete za loženje

Slavonski gačan- Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
0
Zvonimir je napisao/la:Sve mi je to tak...kad moraš pelete kupovati, a i nisu baš jeftine. Ima puno jeftinijeg drvnog otpada koji se da kupiti, pa ložiti s njim. Jedna od varijanti (ako želiš takvu vrstu kotla) su, kak bi rekli susjedi Slovenci, sekanci ili čips po hrvatskom. Tu možeš samljeti bilo kakvo drvo i jednako kuriti s njim.
Ne radi se o tome da bi ja kupovao pelete nego proizvodio jer stroj koji proizvodi 200 kg peleta na sat dođe 15000 kuna a piljevina tona 50 kuna. Ja bi nakon 3 godine proizvodnjim tih peleta samo za sebe već povratio trošak nego da sam se grijao na plin.
A dobra strana peleta je da nema puno pepela i netreba bit puno prisutan kod loženja kao sa drvom ili ugljenom nego je dovoljno u spremnik sipat nekoliko kila koje je dostatno za tjedan dva i miran si.
Istina i kotao je dosta skup ali se dugoročno doista isplati. pogotovo ako imaš neku ekipu koja koristi takve kotlove u okolici kao što imam ja.
Da vidio sam taj princip al opet trebaš stroj za to svodi ti se na isti ishod.
Flackmaster je napisao/la:Zvonimir je napisao/la:Sve mi je to tak...kad moraš pelete kupovati, a i nisu baš jeftine. Ima puno jeftinijeg drvnog otpada koji se da kupiti, pa ložiti s njim. Jedna od varijanti (ako želiš takvu vrstu kotla) su, kak bi rekli susjedi Slovenci, sekanci ili čips po hrvatskom. Tu možeš samljeti bilo kakvo drvo i jednako kuriti s njim.
Ne radi se o tome da bi ja kupovao pelete nego proizvodio jer stroj koji proizvodi 200 kg peleta na sat dođe 15000 kuna a piljevina tona 50 kuna. Ja bi nakon 3 godine proizvodnjim tih peleta samo za sebe već povratio trošak nego da sam se grijao na plin.
A dobra strana peleta je da nema puno pepela i netreba bit puno prisutan kod loženja kao sa drvom ili ugljenom nego je dovoljno u spremnik sipat nekoliko kila koje je dostatno za tjedan dva i miran si.
Istina i kotao je dosta skup ali se dugoročno doista isplati. pogotovo ako imaš neku ekipu koja koristi takve kotlove u okolici kao što imam ja.
može li slika tog kotla i pojašnjenje podebljanog
Da vidio sam taj princip al opet trebaš stroj za to svodi ti se na isti ishod.

zvonis01- Broj postova: 222
Zanimanje: www.opg-sapanjos.hr
Registriran: 22.02.2009
0
→→→: VIŠE -

Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3 
Stranica 1 / 3.