Analiza tla
Stranica 3 / 3. • Share •
Stranica 3 / 3. •
1, 2, 3
Re: Analiza tla
e mene mući ekologija. Ak stavim višak dušika koji biljke ne mogu odmah iskoristiti on se ispire. Rezultat je da fali dušika-ko da ga nisam ni dodao.

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
→→→: VIŠE
pa npr ako pricamo o ratarstvu naravno da na psenicu neces u jednom navratu baciti 500kg ure na hektar.
Evo i moje analize koje bi trebalo proanalizirat
Više manje, ok,
koliko može biti, ali tlo ima velik nedostatak fosfora koje bi trebalo nadopuniti gnojidbom.
Pa me zanima na koji način odraditi nadomjestiti fosfor, N-P-K formulacijom (kojom?) ili mono mineralnim gnojivom (samo fosfor) ?
Organsko, preporuka je goveđi, kompost ili svinjski kruti, ali neda mi se teglit 10 do 20 tona, pa bi rađe nekako išao na mineralni da ga razbacam po tlu i sve zaorem na nekih 40 / 50 cm ?
[/img]
Više manje, ok,
Pa me zanima na koji način odraditi nadomjestiti fosfor, N-P-K formulacijom (kojom?) ili mono mineralnim gnojivom (samo fosfor) ?
Organsko, preporuka je goveđi, kompost ili svinjski kruti, ali neda mi se teglit 10 do 20 tona, pa bi rađe nekako išao na mineralni da ga razbacam po tlu i sve zaorem na nekih 40 / 50 cm ?
[/img]
Taka t' čuda- Broj postova: 102
God: 32
Zanimanje: IT / Poljoprivreda
Registriran: 14.12.2008
0
treba pokušati nabaviti NPK 12-52-0 ili NPK 13 -53 -0 s obzirom da ti K ne treba...iduća opcija bi bila NPK 10-30-20
pošto se radi o višegodišnjem nasadu svakao ispoštuj preporuku jer je P slabo pokretan u tlu i kasnije ga je teško utjerati u zonu korijenja
s obzirom da je tlo jako karbonantno, bilo bi dobro dodati i neke pripravke željeza (ferodolomiti i sl.)
pošto se radi o višegodišnjem nasadu svakao ispoštuj preporuku jer je P slabo pokretan u tlu i kasnije ga je teško utjerati u zonu korijenja
s obzirom da je tlo jako karbonantno, bilo bi dobro dodati i neke pripravke željeza (ferodolomiti i sl.)

paor- Admin

- Broj postova: 3038
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41
→→→: VIŠE -

paor je napisao/la:treba pokušati nabaviti NPK 12-52-0 ili NPK 13 -53 -0 s obzirom da ti K ne treba...iduća opcija bi bila NPK 10-30-20
Ok, znači N-P-K 12-52-0 ili 13-53-0, mada navode da se koriste ako je Kalij veči od 40mg na 100 g, a kod mene je nekih 35mg na 100 g.
A primjena nekog mono mineralnog gnojiva Fosfora ? dali ga je netko koristio i koje ?
E, usput, malo sam pogledao cijene, pa to boli glava kad izračunam koliko bih trebao novaca isprsiti za početnu mineralnu gnojidbu !
Nego, jel ok primjeniti mineralno gnojivo za podizanje trajnog nasada, samo u redu sadnica vočaka ? znači da nerazbacujem po cijeloj njivi nego npr. samo metar širine pa dužine koliko ima sadnica u redu ?

Taka t' čuda- Broj postova: 102
God: 32
Zanimanje: IT / Poljoprivreda
Registriran: 14.12.2008
0
Ne ne,bacas po cijelo povrsini....jer korjen sadnice ne raste samo u redu nego cijelom povrsinom.
Ugl,jeftinije i pametnije je uzeti manje umijetnog gnojiva i baciti vise stajnjaka....
Ugl,jeftinije i pametnije je uzeti manje umijetnog gnojiva i baciti vise stajnjaka....
U svakom slučaju stavi stajnjak ili humus. Organska tvar iz njih ti usporava ispiranje hranjiva iz tla. Što se tiće dodavanja mikroelemenata daj im da ti još naprave i njih pa imaš kompletno mišljenje.

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
Mr. Nustemburg je napisao/la:Koliko inaće košta analiza tla?
mislim da je 200 kn na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima mi studenti imamo pravo sami vršiti analizu svojih površina, tako sam i ja sam napravio sondu kojom sam izvadio 20-ak uzoraka sa dubine 30cm jedne parcele te uz malu pomoč profesora izvršio analizu...

quercus0_0- Broj postova: 16
God: 22
Registriran: 25.09.2010
0
→→→: danas jesi sutra nisi......
analiza tla
E ovako jel se tko interesiro o analizi tla znam da je radi kutina,ali ne to nego oni prirucni kovcegi refracto lab. itd.cijena oko 13000 kn sa pdv.nije malo .
Da li ima tko kakvih iskustva ili savjeta?
Da pitam ovako,jel tko radio analizu tla za ratarske kulture i da li sta je koristila ?
Da li ima tko kakvih iskustva ili savjeta?
Da pitam ovako,jel tko radio analizu tla za ratarske kulture i da li sta je koristila ?

zoky28- Broj postova: 252
Registriran: 19.01.2011
1
Da li je ovo neka Šala!
Nitko nije radio analizu tla za ratarske kulture.
Tema je spojena. Samo je trebalo malo volje i upisati u pretraznik pa bi nasao temu.. by zrine
Nitko nije radio analizu tla za ratarske kulture.
Tema je spojena. Samo je trebalo malo volje i upisati u pretraznik pa bi nasao temu.. by zrine

1
inače to repari redovno radu......... samo vidiš da nitko ništa niej napisao.

falkon 2- Broj postova: 5063
Registriran: 06.02.2010
44
→→→: VIŠE -

zrine hvala. ne vidim sve teme na pocetnoj a nisam se i snasao jos.
A evo i ja naso neke kalkulatore za analizu; uneses rezultate analize i izbaci rezultate.
http://suncokret.pfos.hr/~vladimir/Kalkulatori/pNmin.htm
http://suncokret.pfos.hr/~vladimir/Kalkulatori/PPC_ALR.html
http://suncokret.pfos.hr/~vladimir/Kalkulatori/NPK_gnojidba.htm
A evo i ja naso neke kalkulatore za analizu; uneses rezultate analize i izbaci rezultate.
http://suncokret.pfos.hr/~vladimir/Kalkulatori/pNmin.htm
http://suncokret.pfos.hr/~vladimir/Kalkulatori/PPC_ALR.html
http://suncokret.pfos.hr/~vladimir/Kalkulatori/NPK_gnojidba.htm

1
Evo zanimljivih podataka iz male knjizice za gospodarstvo(1968 g)

1
Nekome sam u birtiji obećao pronaći no nikako...
»Članak 92.a
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja ne prati stanje poljoprivrednog zemljišta ili onemogući provođenje analize tla na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države kojeg koristi na temelju ugovora o zakupu, dugogodišnjem zakupu i dugogodišnjem zakupu za ribnjake (članak 8.).
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 do 15.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Novčanom kaznom od 500,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.«.
»Članak 92.a
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja ne prati stanje poljoprivrednog zemljišta ili onemogući provođenje analize tla na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države kojeg koristi na temelju ugovora o zakupu, dugogodišnjem zakupu i dugogodišnjem zakupu za ribnjake (članak 8.).
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 do 15.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Novčanom kaznom od 500,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.«.

bećar- Broj postova: 1374
Zanimanje: ...
Registriran: 10.03.2008
15
-

Stranica 3 / 3. •
1, 2, 3
Similar topics» Analiza tla
» Vodenast izmet
» kukuruz šećerac i kokičar
» Jagoda