Analiza tla
Stranica 2 / 3. • Share •
Stranica 2 / 3. •
1, 2, 3 
Re: Analiza tla
Da ne otvaram novu temu, vjerujem da cu i ovdje dobiti info ....
Kada je bolje baciti sedmicu za P-K u vocnjak. najesen ili u proljece?
Kada je bolje baciti sedmicu za P-K u vocnjak. najesen ili u proljece?

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
apsolutno u jesen

paor- Admin

- Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
36
→→→: VIŠE -

Ma i ja sam tako mislio dok me jedan kolega nije zbunio rekavsi da je bolje bacati u rano proljece ....
Za KAN sam shvatio (valjda) i jasna mi je logika da dusik ne moze dugo biti u zemlji vec ga treba staviti bas kad biljci treba .... a kao P i K mogu biti dulje u zemlji ...
Za KAN sam shvatio (valjda) i jasna mi je logika da dusik ne moze dugo biti u zemlji vec ga treba staviti bas kad biljci treba .... a kao P i K mogu biti dulje u zemlji ...

2
JOSIP FERGUSON je napisao/la:Svake god nekoliko uzoraka, na vecim parcelama, uglavnom pred repu...
bio sam radio nesto i za psenicu, asli sad mi ne vrijedi ni radit analizu tla i preporuku za sjetvu psenice koja ce ti reci da trebas bacit 500 kg 7-20-30 pod psenicu, pa da nagodinu bankrotiram ako se toga pridrzavam...
ljudi oko toga melju gluposti, ja kad bi radio kako oni kazu za svaku parcelu i pred svaku kulturu uzorak za analizu, imao bi godisnje 800 uzoraka i trebao bi na puno radno vrijeme zaposliti jednog strucnog uzorkivaca... itd...
svojevremeno sam na jednu tablu 20 ha jos kad sam usao u posjed napravio analizu pred repu i te godine i naredne takodjer, i tih godina sam se striktno drzao preporuke, i nisam imao nista veci prinos nego inace,a troskovi ogromni jer sam negdje isao s 10.000 kg sedmice u jesen... nisam nista zaradio...
nije lose radit analizu, meni je bitno znat pH (kiselost) i nekakvu srednju opskrbljenost, za vece parcele te se onda prilagoditi tome...al ne pretjerivat kako bi oni (raznorazni strucnjaci bez poznavanja materije) to htjeli..i pod svaku cijenu..
Hvala na informaciji. Koji su nedostaci po tebi tih preporuka? Da li je uzorkovanje tako veliki problem? Meni se ne čini: Makneš pokoricu, uzmeš na više mjesta po cijeloj dubini korjena planirane kulture, u jednu kantu i na analizu. Na veliku površinu , ako nema velikih vizualnih razlika u predkulturi, ne treba više uzoraka. ILi sam u krivu?

mario- Broj postova: 300
Zanimanje: kemičar
Registriran: 18.07.2009
0
paor je napisao/la:apsolutno u jesen
Gle. OK sa pripremom tla pa dodati 7-icu. Vidio sam preporuku za voćnjak u proljeće, jabuka, da nije potrebno dodavati više hranjiva u tlo. To me buni jer biljka troši hranjiva,dio se ispire. Nije li, što se voćnjaka tiče, bolje preporučiti da se održava ta razina hranjiva u tlu.

0
Mario imam negdje hrpu papirusa od analize tla koju sam radio nedavno pa kada uhvatim vremena skenirati ću koji ... možda mi netko i odgonetne šta u njima zapravo piše ? Osim što vidim pH vrijednost , količinu humusa i još po koju stavku drugo ništa ne kužim 

pingo- Broj postova: 4920
1
pingo je napisao/la:Mario imam negdje hrpu papirusa od analize tla koju sam radio nedavno pa kada uhvatim vremena skenirati ću koji ... možda mi netko i odgonetne šta u njima zapravo piše ? Osim što vidim pH vrijednost , količinu humusa i još po koju stavku drugo ništa ne kužim
Super, hvala. Da li se agronimi obućavaju za pisane preporuka. Ja nisam agronom, ali znam da na faksu na smjeru nas je bilo svakakvih, neki su učili, neki provlačili,... Mislim kad vidim nalaz pitam se tko je pisao mišljenje.

0
ja znam citat analizu jer sam godinama ucio o tome, i bas danas nmi stigla iz secerane analiza dva uzorka za repu....
u mom prtimjeru je problem usitnjenost parcela kad bi mi trosak analize svake parcele pojeo gubitak koji radim gnojeci prema empirijskom planu...
ipak za velike parcele je dobro raditi analizu, makar za dohodovnije kulture ako njih uopce ima...
druga stvar je ponavljam sto se danas dobar poljoprivrednik mora bolje sluziti dobrom ekonomskom nego dobrom agronomskom praksom, konkretno nekad ces bolje zaradit i imat rentabilniju proizvodnju ako se ne pridrzavas onog sto ti analiza pokazuje i preporuka trazi, jer ti cijene priozvoda ne pokrivaju ta ulaganja....
u EU poljoprivrednike tjeraju na konstantno analiziranje zbog nitratne direktive (sto ce usput receno vrlo brzo i kod nas, makar u teoriji, a u praksu mi se cini tesko provedivo), a koliko se oni u stvarnosti tih strogih direktiva, koje nama nalazu, i pridrzavaju ne znam, i tamo je poljoprivrednik kao i kod nas seljo beljo i nije nista pametniji od naseg....
bla bla bla da ne pisem vise ...
u mom prtimjeru je problem usitnjenost parcela kad bi mi trosak analize svake parcele pojeo gubitak koji radim gnojeci prema empirijskom planu...
ipak za velike parcele je dobro raditi analizu, makar za dohodovnije kulture ako njih uopce ima...
druga stvar je ponavljam sto se danas dobar poljoprivrednik mora bolje sluziti dobrom ekonomskom nego dobrom agronomskom praksom, konkretno nekad ces bolje zaradit i imat rentabilniju proizvodnju ako se ne pridrzavas onog sto ti analiza pokazuje i preporuka trazi, jer ti cijene priozvoda ne pokrivaju ta ulaganja....
u EU poljoprivrednike tjeraju na konstantno analiziranje zbog nitratne direktive (sto ce usput receno vrlo brzo i kod nas, makar u teoriji, a u praksu mi se cini tesko provedivo), a koliko se oni u stvarnosti tih strogih direktiva, koje nama nalazu, i pridrzavaju ne znam, i tamo je poljoprivrednik kao i kod nas seljo beljo i nije nista pametniji od naseg....
bla bla bla da ne pisem vise ...

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1226
God: 29
Registriran: 10.03.2008
16
ali na temelju nećega dodaje. Analiza bi trebala biti objektivno mjerilo, brinu me preporuke. Ima li tablica koliko treba neka biljka hranjiva?

0
Nemam bas puno iskustva sa analizom i preporukama, ali znam da su meni u preporuki kopirali (ali doslovce kopirali, i to drugog autora) vrlo opcenit opis kulture koji sam osobno nasao na internetu i koji je star jedno 30 godina.
A preporuke tipa, parafraziram, "ta i ta kultura voli rastresito, prozracno tlo bogato humusom i hranjivima, neutralne Ph vrijednosti" mi bas ne govori puno.
Bas me zanima koja to mazohisticka kultura ne voli?
A preporuke tipa, parafraziram, "ta i ta kultura voli rastresito, prozracno tlo bogato humusom i hranjivima, neutralne Ph vrijednosti" mi bas ne govori puno.
Bas me zanima koja to mazohisticka kultura ne voli?

2
mario je napisao/la:ali na temelju nećega dodaje. Analiza bi trebala biti objektivno mjerilo, brinu me preporuke. Ima li tablica koliko treba neka biljka hranjiva?
evo spojio sam srodne teme pa na 1. stranici možeš vidjeti kako izgleda rezultat jedne analize

paor- Admin

- Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
36
→→→: VIŠE -

Savjet je katastrofa. Nema dodaj A u toliko, B u toliko ili ja to ne kužim

0
Svaka kultura prinosom s njive odnosi odredjenu kolicinu hraniva, i zato kad naprave analizu vide koliko u tlu ima hranjiva na zalihi, te te pitaju za koji planirani prinos zelis preporuku, jer psenica od 7 t iznosi vise nogo ona za 5, i kad ti kazes 6 t, zna se tocno koliko biljka treba fosfora kalija dusika da toliko prinese, i od tih potreba se odbiju ona kolicina koju imas na zalihi te dobijes kolicinu koju trebas gnojidbom dodati...
moze ti se dogoditi da to fali podjednako P i K , ili da ti nedostaje samo P ili K, i kojekakve kombinacije, i onda se gleda koja formulacija gnojiva koristiti da bi namirio sva hraniva u potrebnoj kolicini....
na kraju ti preporuka kaze da trebas u jesen dati X kg 7-20-30, u proljece Xkg 15-15-15, ili KAN....
moze ti se dogoditi da to fali podjednako P i K , ili da ti nedostaje samo P ili K, i kojekakve kombinacije, i onda se gleda koja formulacija gnojiva koristiti da bi namirio sva hraniva u potrebnoj kolicini....
na kraju ti preporuka kaze da trebas u jesen dati X kg 7-20-30, u proljece Xkg 15-15-15, ili KAN....

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1226
God: 29
Registriran: 10.03.2008
16
Ali meni još nije jasno: dušik se dodaje malo na jesen, ostatak na proljeće. Njega se gubi brzo iz tla da li se to može sprijećiti? Da li bi dodatak dušika trebao biti u obrocima (održavati jednu razinu)? Znam da je to ratarima problem, ali voćarima sa navodnjavanjem nije (iako sam hobi voćar moj voćnjak i povrtnjak imaju navodnjavanje).

0
mario je napisao/la: Da li bi dodatak dušika trebao biti u obrocima (održavati jednu razinu)? .
E sada si ga zakomplicirao ....
Kako se kod nas prakticira bit je da "bacis" gnojivo, ko ce ga jos pravilno rasporediti i odrzavati jednaku koncentraciju...uh no way.
1, 2, 3 
Stranica 2 / 3.