agrotehnika u kukuruzu
Stranica 3 / 24. • Share •
Stranica 3 / 24. •
1, 2, 3, 4 ... 13 ... 24 
Re: agrotehnika u kukuruzu
Bećarina pusta je napisao/la:[ ... A u Vinkovci sam jednom imao Bc hibrid (mislim da je bio 592) na 4 jutra i imao sam prinos 14,1 t/ha.
i kolika je vlaga bila?

Mr. Nustemburg- Admin

- Broj postova: 814
Registriran: 09.03.2008
4
pioneer su dobri hibridi, ali svoju sve veću dominaciju osvaruju najviše vrhunskim markentigom i kvalitetnom doradom sjemena. Ako netko tvrdi da su pioneeri najrodniji, ja bih imao puno primjedbi, a pogotovo kad bi pričali o nutritivnoj kvaliteti (veliki svinjogojci bi imali što reći).

paor- Admin

- Broj postova: 3040
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
41
→→→: VIŠE -

Bećarina pusta je napisao/la:Dok sam sijao kukurzu na svojoj tabli u Slavonskom Brodu uvijek sam sijao Pineer hibride i postizali smo prinose oko 12-13 t/ha vlažnog kukuruza. A u Vinkovci sam jednom imao Bc hibrid (mislim da je bio 592) na 4 jutra i imao sam prinos 14,1 t/ha.
znam ali i ta manja kolicina pioneera ima bolju hranidbenu vrijednost o i od puno veceg uroda bc-a a ne ovog cca 1 do 2 tone. kuzis meni je bitniji odnos kvaliteta/kvantiteta i tu mi se pioneer pokazao kao najbolji. a za ratare kojima nije bitna kvaliteta bc je isplatljiviji posebno kod vas u slavoniji gdje sijete kasnije sorte (500 i 600 grupa) jer ova 592 kod mene dozrije tamo negdje poslije svih svetih.
Ja sam najzadovoljniji pioneerom, pogotovo zbog vlage... vlagu odpušta brže od ostalih, tako da je moguća ranija vršidba

Mr. Nustemburg- Admin

4
Mr. Nustemburg je napisao/la:Bećarina pusta je napisao/la:[ ... A u Vinkovci sam jednom imao Bc hibrid (mislim da je bio 592) na 4 jutra i imao sam prinos 14,1 t/ha.
i kolika je vlaga bila?
Vlaga je bila 21-22%. Ač kad je vršio nije mogao vjerovati.
Bećarina pusta- Broj postova: 3248
Registriran: 11.03.2008
20
→→→: VIŠE
Bećarino pusta svaka čast, u normalnim godinama još nisam dovezao na silos bc da je imao vlagu ispod 25, naravno osim ranijih sorti

Mr. Nustemburg- Admin

4
[quote="kreso"]ufff koja reklama :shock:
dođe mi da i ja samo sijem pioneer :idea:[/quote]
E DRUGAR,SAMO DA TI KAŽEM: DA TI ŽIVIŠ OD POLJOPRIVREDE,BILO RATARSTVA BILO STOČARSTVA SIJO BI TI
PIONEER I TE KAKO, A NE NEKU EGZOTIKU, AL ŠTA ĆEŠ HOBI JE HOBI PA DOZVOLJAVA PUNO EKSPERIMENATA U PRAZNO.
dođe mi da i ja samo sijem pioneer :idea:[/quote]
E DRUGAR,SAMO DA TI KAŽEM: DA TI ŽIVIŠ OD POLJOPRIVREDE,BILO RATARSTVA BILO STOČARSTVA SIJO BI TI
PIONEER I TE KAKO, A NE NEKU EGZOTIKU, AL ŠTA ĆEŠ HOBI JE HOBI PA DOZVOLJAVA PUNO EKSPERIMENATA U PRAZNO.
marinko- Broj postova: 37
Registriran: 22.03.2008
0
a ti valjda najbolje znaš od čega ja živim !

kreso- Broj postova: 1998
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
24
Mr. Nustemburg je napisao/la:Ja sam najzadovoljniji pioneerom, pogotovo zbog vlage... vlagu odpušta brže od ostalih, tako da je moguća ranija vršidba
Potpisujem,
Ja već unazad 10 godina sijem pioneer, najbolji mi se pokazao jer jako dobro pušta vlagu, daje rekordne prinose(fao 400). A i nema puno mase dok se ide orati.

vedran_kc- Broj postova: 1710
God: 23
Zanimanje: poljoprivreda
Registriran: 10.03.2008
15
Koje Herbicide će te koristit.
Ja ove godine opet idem na kontaktne herbicide, zemljišni su mi malo rizični, jer ak ne padne kiša, nema dobro djelovanje, jest da su jeftiniji, al onda na kraju ispadnu skuplji....
Ja ću prskati sa Herbosovim Sorgum+Samba kad kuruza bude 3-6 listova.
Ja ove godine opet idem na kontaktne herbicide, zemljišni su mi malo rizični, jer ak ne padne kiša, nema dobro djelovanje, jest da su jeftiniji, al onda na kraju ispadnu skuplji....

Rajtek- Broj postova: 796
God: 29
Zanimanje: Ing. informatike, Poljoprivreda
2
rajtek@net.hr je napisao/la:Koje Herbicide će te koristit.
isto pitanje i mene muci....
mislim da ce bit neka slicna kombinacija kontaktnih...
samba je dikamba, sta je sorgum, pretpostavljam neki sulfonilurea (koji?), to mi se cini skupa kombinacija, ali i jako dobra jer je dikamba (=banvel takodjer) sistemik koji rjesava slak...
koliko para?
vidim da ti prika naveliko reklamiras herbosove proizvode, a kod nas ljudi, i ja osobno imam averziju od njih, zbog upitne kvalitete???
bez uvrede...

JOSIP FERGUSON- Broj postova: 1237
God: 30
16
Sorgum-SELEKTIVNI HERBICID U KUKURUZU I KRUMPIRU
Aktivna tvar: rimsulfuron……….25%
Formulacija: močive samodispergirajuće granule- koncentrat za suspenziju (WDG)
SORGUM je selektivni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih te sjemenskih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova, tretiranjem poslije nicanja usjeva i korova.
* kukuruzu za zrno (bez podusjeva)
Tretirati se može kada kukuruz ima 2-6 pravih listova, a doza ovisi o vrsti i stadiju razvoja korova, stupnja zakorovljenosti, odnosnonačina primjene (jednokratno ili razdvojeno/split tretiranje).
1. Suzbijanje višegodišnjih travnih (divlji sirak iz rizoma, pirika) te sjemenskih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova
* jednokratno u količini 50-60 g/ha+ 0,1-0,2% okvašivača (Herbovit 90 i sl.), tretiranjem kada su korovske trave visoke 15-20 cm.
* dvokratno
Razdvojena primjena se preporuča u slučajevima razvučenog nicanja.
- prvo tretiranje obaviti kada travni korovi imaju 2-3 lista u količini 30 g/ha + 0,1-0,2% okvašivača,
- drugo tretiranje nakon novog ponika trava (2-3 tjedna iza prvog) u količini 20-30 g/ha uz dodatak okvašivača.
1. Suzbijanje jednogodišnjih travnih (koštan, svračica, muharike, proso,) te sjemenskih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova
* jednokratno u količini 40-50 g/ha uz dodatak okvašivača, kada su korovske trave u fazi 1-3 lista, a najkasnije do kraja busanja, odnosno dok kukuruz ne razvije 6 pravih listova.
* dvokratno:
Razdvojena primjena se preporučuje u slučaju razvučenog i dugog nicanja običnog koštana (Echinochloa crus-galli)
da se suzbije naknadni ponik.
- prvo tretiranje obaviti kada su jednogodišnje trave u fazi 1-3 lista u količini 30 g/ha + okvašivač,
- drugo tretiranje u količini 20-30 g/ha uz dodatak okvašivača 2-3 tjedna kasnije
C.) Suzbijanje travnih i dominantnih širokolisnih korova (bijela loboda, dvornici, kužnjak, crna pomočnica i dr.)
Sorgum se primjenjuje u kombinaciji s drugim herbicidima na osnovu dikambe, atrazina, i sl.
Sorgum (50 g/ha) + Samba (0,3-0,5 l/ha)+ Herbovit 90 (200-300 ml/ha)
Sorgum (50 g/ha) + Radazin T-50 (1 l/ha) + Herbovit 90 (200-300 ml/ha)
Aktivna tvar: rimsulfuron……….25%
Formulacija: močive samodispergirajuće granule- koncentrat za suspenziju (WDG)
SORGUM je selektivni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih te sjemenskih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova, tretiranjem poslije nicanja usjeva i korova.
* kukuruzu za zrno (bez podusjeva)
Tretirati se može kada kukuruz ima 2-6 pravih listova, a doza ovisi o vrsti i stadiju razvoja korova, stupnja zakorovljenosti, odnosnonačina primjene (jednokratno ili razdvojeno/split tretiranje).
1. Suzbijanje višegodišnjih travnih (divlji sirak iz rizoma, pirika) te sjemenskih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova
* jednokratno u količini 50-60 g/ha+ 0,1-0,2% okvašivača (Herbovit 90 i sl.), tretiranjem kada su korovske trave visoke 15-20 cm.
* dvokratno
Razdvojena primjena se preporuča u slučajevima razvučenog nicanja.
- prvo tretiranje obaviti kada travni korovi imaju 2-3 lista u količini 30 g/ha + 0,1-0,2% okvašivača,
- drugo tretiranje nakon novog ponika trava (2-3 tjedna iza prvog) u količini 20-30 g/ha uz dodatak okvašivača.
1. Suzbijanje jednogodišnjih travnih (koštan, svračica, muharike, proso,) te sjemenskih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova
* jednokratno u količini 40-50 g/ha uz dodatak okvašivača, kada su korovske trave u fazi 1-3 lista, a najkasnije do kraja busanja, odnosno dok kukuruz ne razvije 6 pravih listova.
* dvokratno:
Razdvojena primjena se preporučuje u slučaju razvučenog i dugog nicanja običnog koštana (Echinochloa crus-galli)
da se suzbije naknadni ponik.
- prvo tretiranje obaviti kada su jednogodišnje trave u fazi 1-3 lista u količini 30 g/ha + okvašivač,
- drugo tretiranje u količini 20-30 g/ha uz dodatak okvašivača 2-3 tjedna kasnije
C.) Suzbijanje travnih i dominantnih širokolisnih korova (bijela loboda, dvornici, kužnjak, crna pomočnica i dr.)
Sorgum se primjenjuje u kombinaciji s drugim herbicidima na osnovu dikambe, atrazina, i sl.
Sorgum (50 g/ha) + Samba (0,3-0,5 l/ha)+ Herbovit 90 (200-300 ml/ha)
Sorgum (50 g/ha) + Radazin T-50 (1 l/ha) + Herbovit 90 (200-300 ml/ha)

2
JOSIP FERGUSON je napisao/la:
vidim da ti prika naveliko reklamiras herbosove proizvode...
A čuj, nebu valjda pilil granu na kojoj sjedi
Zvonimir- Broj postova: 2183
God: 47
Registriran: 14.03.2008
5
Ne kužim zaš je upitne kvalitete???
Ja nikad nisam ni čul za Sorgum do Prošle godine kad sam prvi put šprical snjim, još nisam ni radil u Herbosu i dobil sam od frenda 60 grama tog praha.
Inače sam šprical sa kombinacijom Motivel+Banvel i Equip+banvel.
Ne da hvalim taj proizvod, al prošle sam se godine uvjeril da je bolji i od equipa i motivel.
na istoj parceli od 2,5 jutra sam polovicu pošprical sa motivel+banvel, a drugu sa sorgum+banvel i mogu reč da je sorgum dao bolje rezultate, poslije motivela, sirak se je obnavljal, dok poslije sorguma gola zemlja. Equip me nije nimalo oduševil...
Mogu reč da je sorgum i jeftiniji od motivela, a i samba od banvela...
Ja nikad nisam ni čul za Sorgum do Prošle godine kad sam prvi put šprical snjim, još nisam ni radil u Herbosu i dobil sam od frenda 60 grama tog praha.
Inače sam šprical sa kombinacijom Motivel+Banvel i Equip+banvel.
Ne da hvalim taj proizvod, al prošle sam se godine uvjeril da je bolji i od equipa i motivel.
na istoj parceli od 2,5 jutra sam polovicu pošprical sa motivel+banvel, a drugu sa sorgum+banvel i mogu reč da je sorgum dao bolje rezultate, poslije motivela, sirak se je obnavljal, dok poslije sorguma gola zemlja. Equip me nije nimalo oduševil...
Mogu reč da je sorgum i jeftiniji od motivela, a i samba od banvela...

2
Stranica 3 / 24. •
1, 2, 3, 4 ... 13 ... 24 
Similar topics» agrotehnika u kukuruzu
» Zalamanje metlice u sjemenskom kukuruzu
» agrotehnika u soji
» LUCERNA