Mljekarstvo-katastrofa
Stranica 7 / 16. • Share •
Stranica 7 / 16. •
1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 16 
Re: Mljekarstvo-katastrofa
Ne samo sam realan!

BOŽIDAR- Broj postova: 1457
God: 39
Registriran: 17.08.2008
10
→→→: VIŠE -

BOŽIDAR je napisao/la:Ne samo sam realan!
OG Vacenovski- Broj postova: 128
Registriran: 26.07.2009
0
možemo mi kukat i plakat ili se smijat,sutra je novi dan,kad sunce grane,već bumo s vilama u rukama vlekli silažu i sjenažu,čistili gnoj i teglili mlijeko....padale sjekire ili sjalo sunce....nema odmora dok traje obnova....za nas nema godišnjeg.....

OG Vacenovski- Broj postova: 128
Registriran: 26.07.2009
0
mislim da mi je jasno o čemu kovač i božidar govore...
žele reć da nije profit u skupoj mehanizaciji,tonama betona i armature,nego u bagremovim stupcima i kosoj jednostavnoj ploči.to je moje mišljenje također.recimo ono što je kovač napravio proljetos za krave je pun pogodak,uv-mreža,par stupaca i za čast savršena nastamba za krave(ljetna naravno).suludo je proizvoditi 20-30 godina u nastambi koju toliko treba i otplaćivati,a cijena prozvoda je ionako pušiona...Što će biti nakon 20-30 godina,to nitko ne zna,a onu štalu koja će biti od drvenih stupaca možete sutra izrezat u drva i fino se grijat,a krave prodat i imat bar nešto u džepu(neko vrijeme) kao pokriće,bez brige o kreditu.Također takva štala može i to sigurnije nego bilo koji kredit sagraditi suvremeniju štalu ako o tome maštate,iako je to po meni ulaganje u lanjski snijeg.
Nije sve ono što se vidi na tv-u,u prospektima i sl. i najbolje,ali da je najskuplje tu nema dvojbe... Mislim da se stanje u govedarstvu,konkretno mljekarstvu neće skoro promijeniti,jer je samo pitanje dana kad će se kinezi probit na tržište mlijeka,a onda će tek biti katastrofa,a oni koji žele ostati,morat će pristati na svaki mogući kompromis.pa tako i na bagremove stupove kojima ne fali ništa,osim možda malo da su više ravni,al i to se riješi...
moje skromni razmišljanje..
žele reć da nije profit u skupoj mehanizaciji,tonama betona i armature,nego u bagremovim stupcima i kosoj jednostavnoj ploči.to je moje mišljenje također.recimo ono što je kovač napravio proljetos za krave je pun pogodak,uv-mreža,par stupaca i za čast savršena nastamba za krave(ljetna naravno).suludo je proizvoditi 20-30 godina u nastambi koju toliko treba i otplaćivati,a cijena prozvoda je ionako pušiona...Što će biti nakon 20-30 godina,to nitko ne zna,a onu štalu koja će biti od drvenih stupaca možete sutra izrezat u drva i fino se grijat,a krave prodat i imat bar nešto u džepu(neko vrijeme) kao pokriće,bez brige o kreditu.Također takva štala može i to sigurnije nego bilo koji kredit sagraditi suvremeniju štalu ako o tome maštate,iako je to po meni ulaganje u lanjski snijeg.
Nije sve ono što se vidi na tv-u,u prospektima i sl. i najbolje,ali da je najskuplje tu nema dvojbe... Mislim da se stanje u govedarstvu,konkretno mljekarstvu neće skoro promijeniti,jer je samo pitanje dana kad će se kinezi probit na tržište mlijeka,a onda će tek biti katastrofa,a oni koji žele ostati,morat će pristati na svaki mogući kompromis.pa tako i na bagremove stupove kojima ne fali ništa,osim možda malo da su više ravni,al i to se riješi...
moje skromni razmišljanje..

abrkili- Broj postova: 1386
God: 24
Zanimanje: student veterinarske medicine
Registriran: 14.03.2008
11

srećom kinezi još zadugo neće biti (ako ikad) respektabilni mljekari iako je istina da kad oni smanje potražnju drma se svjetsko tržište (sadašnji slučaj)
( u konkretnom slučaju pod mljekarstvom ne podrazumijevam proizvodnju mlijeka u prahu)
( u konkretnom slučaju pod mljekarstvom ne podrazumijevam proizvodnju mlijeka u prahu)

paor- Admin

- Broj postova: 3040
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
41

Oprostite mi ako sam pripi...ja sa kinezima, ali dopustite da navedem još jednu usporedbu koja je jako utjecala i još uvijek utječe na moj optimizam .Moj pok,otac je svojevremeno bio kinez i 60- tih kao jeftina radna snaga išao izgrađivati zapadne zemlje ,a zašto ....dalje nemogu prihvatiti činjenicu da jedan kinez koji je došao u moj rodni grad , ispod onih nastanba o kojima je božidar govorio i uči jezik, registrira trgovački obrt ,i bolje se snalazi sa birokracijom npr od mene ,ne neće ići! mogu se i ja boriti u svojoj rodnoj srdini a ne biti, anemičan ,stereotipan ,letargičan i neznam koje još pojmove da upotrijebim.Imam veliku potrebu da se borim protiv lokalnih kauboja koji neznaju ništa osim vlastitog interesa .meni netriba mnogo, zadovoljan sam malim sitnicama i nitko mi neće nametnuti nešto za što ja procijenim da me to gura u propast .Proizvodit ću mljeko dok god budem živ i sposoban za ovaj posao .
O.P.G. Kovač- Broj postova: 155
Registriran: 16.08.2008
1
Kina shopove otvara Kineska ambasada, dakle država i plaća kompletne troškove slijedećih 365 dana zato mnogi Kina shopovi traju samo godinu ili nešto više a neki i opstaju to je njihova okupatorska politika.
Vjerujem da kod nas većina proizvođača mlijeka neće odustati od proizvodnje ali cilj ove teme je da se izborimo za pristojne cijene i poštovanje a ne da se svadimo međusobno.
Vjerujem da kod nas većina proizvođača mlijeka neće odustati od proizvodnje ali cilj ove teme je da se izborimo za pristojne cijene i poštovanje a ne da se svadimo međusobno.

10

tko kaže da je mlijekarstvo katastrofa
kod mene ima još entuzijasta
po mojoj procjeni farma za oko 120 krava (slikano je u vožnji iz traktora)
[You must be registered and logged in to see this image.]
po mojoj procjeni farma za oko 120 krava (slikano je u vožnji iz traktora)
[You must be registered and logged in to see this image.]

kreso- Broj postova: 1998
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
24
→→→: VIŠE
Pratim temu ali i ja nešto moram nadodati netko če se ljutit ali Bože moj.Mnoge farme su napravili neki pojedinci koji su dotada bježali od imena na krave.A kamoli da bi radili sa kravama.U svemu tome vidjeli su dobre poticaje a i razmišljanje o ulasku u EU da bi mogli prodati farmu a sa njom i kvote.I takvi sada kukaje.Oni koji su imali i prije krave i bavili se mljekarstvom i danas su sa svojim blagom,nije im sjajno ali rade i šute neki su napravili i velike farme i dalje rade.Pitanje može li jedan farmer imati novu farmu i 50 krava i od toga ima samo 1ha zemlje.Ostalo je sve kupovao za ishranu stada.I bilo mu dobro,to je o pričao.Kako je sada neznam.Svi mi gledamo nekakvi EU standard ne nego nam nameču na mljeko.A neče otkupit iako je mljeko i bolje od standarda neče ga uzeti,a da ne govorimo ako mljeko nije po standardu.I sam sam bio zaenterisiran jedno vrijeme za krave i mljeko,ali mnogo utjecaja je bilo da neostvarim dječake snove.Zašto se moraje praviti takve skupe farme,nešto slične farme mogu se praviti sa možda i dvostruko manjom cijenom.Ali EU nedopušta.Zar nije bolje opremiti izmuzište i prostoriju za skladištenje mljeka do odlaska.U jednom broju Agroglasa bio je člaak o jednom velikom američkom,, seljaku,, ali samo čemo o mljeku mada ima svega.Njegove krave su 24 sata vani imaje samo nadstrešice da se sklone od sunca ili kiše,čak je i mužnja vani traktorom vozi izmuzište i valove gdje dobivaje hranu.Mljeko je dobre kvalitete pa čak i ako mljeko nije za ljudsku upotrebu oni ga otkupe i koriste za neke druge svrhe.Njegovo mišljenje je da je bespotrebo ulaganje u velike fiksne štale jer situcija na tržištu može vrlo lako da vas dovede do bankrota a sa time vi niste ulagali u takve objekte.Zašto toga nema i kod nas.uuuuuuuuuuuuf al se napisah

Slavonski gačan- Broj postova: 539
Lokacija: uglavnom na dvorištu ili u letu nekad i na kakvom krovu
Registriran: 03.04.2009
0
Pitanje može li jedan farmer imati novu farmu i 50 krava i od toga ima samo 1ha zemlje.
Zaboravili su onu staru da su jedino Bog i zemlja vjecni.

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
kreso je napisao/la:tko kaže da je mlijekarstvo katastrofakod mene ima još entuzijasta
po mojoj procjeni farma za oko 120 krava (slikano je u vožnji iz traktora)]
Nije loše, kada ta farma bude završena i krene punim pogonom mlijeko će opet krenuti bolje, možda taj gazda bolje uspije nago mi koji smo shrvani krizom.

10

Pitanje može li jedan farmer imati novu farmu i 50 krava i od toga ima samo 1ha zemlje.
može u uvjetima nekakve normalne (prošlogodišnje) cijene mlijeka i prosječnih cijena kukuruza i kabaste hrane koje su dosta niske zadnjih godina
kod Osijeka ima jedna golema farma koja radi tim sistemom, čak i najveći stočar u mojem selu dobar postotak hrane kupuje (dosad je barem naizgled dosta uspješan)
ne vjerujem da su nekome najveći motivi za izgradnju farme krava bili državni poticaji, to bi bilo vrlo glupo i neozbiljno...rijetki neuspjesi koji se dešavaju su najčešći nepoznavanje (nestručnost) struke, ali to sebi od nas nitko ne bi priznao
kad bi slijedili američki ili australski model, onda nitko ne bi radio farme jer mi nemam niti blizu jeftine i dostupne površine za 'modernu extenzivu'

paor- Admin

- Broj postova: 3040
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
41

Slažem se sa Paorom, po mojem mišljenju sve velike farme 200 i više krava ne bi smjele imati obradivu zemlju nego sirovinu bi trebale kupovati na tržištu tako bi te farme poslovale kao industrija i bile bi specijalizirane za određeni proizvod. Samo se sad postavlja pitanje koliko u stvari košta proizvodnja litre mlijeka i dali je to isplativ biznis?

10

BOŽIDAR je napisao/la:Slažem se sa Paorom, po mojem mišljenju sve velike farme 200 i više krava ne bi smjele imati obradivu zemlju nego sirovinu bi trebale kupovati na tržištu tako bi te farme poslovale kao industrija i bile bi specijalizirane za određeni proizvod.
Jel to to ozbiljno?
BOŽIDAR je napisao/la:Samo se sad postavlja pitanje koliko u stvari košta proizvodnja litre mlijeka i dali je to isplativ biznis?
Zbog toga i moje gornje pitanje.

tine- Broj postova: 292
Registriran: 17.03.2008
4
→→→: http://www.agrotine.eu -

Ne bavim se stočarstvom. Moja jedina iskustva iz sotčarstva su položeni ispit na faksu i ono što su me naučili djed i baka koji su imali krave (i konje). Ali nekako mislim da veću šansu u proizvodnji imaju oni koji se 'ekstenzivno' (ja bi rekao racionalno) bave, tako da su krave pretežno na paši, ali na sijanim (i održavanim) pregonskim pašnjacima, možda dodatna prihrana na paši. Tako bi ta moja teoretska štala za krave trebala biti u sredini posjeda, okružena pašom. Na faksu su nam govorili kako je velika mliječnost povezana sa visokim veterinarskim troškovima i velikim remontom (kratkim proizvodnim vijekom) krava, tako da ni visoka mliječnost mi se ne čini kao neophodan uvijet za jeftinu proizvodnju. Imati puno krava u nekom ograničenom prostoru i kupovati hranu za njih isto mi se ne čini racionalno na prvi pogled: kada kupuješ uvijek je skupo, a i kuda onda sa gnojnicom? To mora biti nekakav zatvoreni ciklus, krug se mora zatvoriti onda sve 'sjeda' na svoje mjesto. Da ne pričamo o kvaliteti sijena koje se kupuje, kada kupuješ sijeno, uvijek je cijena 'sijana djetelina' a kvaliteta obična livada jednom košena krajem ljeta kada su sami štapovi ostali od trave. Dok se sam ne pozabaviš sa spremanjem krme za svoje 'blago' (tako su zvali krave baka i djed), nema sreće u proizvodnji. Nemojte očekivati da će netko rješavati tuđe probleme. Ako jednom netko i riješi nečiji problem - skupo će to naplatiti.

Fidelito- Broj postova: 2689
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
26
Stranica 7 / 16. •
1 ... 6, 7, 8 ... 11 ... 16 
Similar topics» Mljekarstvo-katastrofa
» Snijeg u Mostaru katastrofa !!!
» Zrakoplovni incidenti u Hrvatskoj
» Mljekarski List
» Snijeg u Mostaru katastrofa !!!
» Zrakoplovni incidenti u Hrvatskoj