Mljekarstvo-katastrofa

Stranica 9 / 16. Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 12 ... 16  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: Mljekarstvo-katastrofa

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 12/1/2010, 14:28

Smiljan je napisao/la:
O.P.G.KOVAČ je napisao/la:
BOŽIDAR je napisao/la:Visoka proizvodnja = visoko ulaganje
Proizvodnja preko 8000 litara ,po meni NIJE RENTABILNA Rolling Eyes
Božidare ja kad govorimo, o proizvodnji mljeka, govorim isključivo o proizvodnji mljeka kao o osnovnoj djelatnosti koja na svojoj proizvodnji nema nikakav vid dodatnog načina privređivanaj ,Ja sam se orijentirao prvenstveno samo na proizvodnju mljeka ,genetiku i hranu za navedenu genetiku ,Ove godine sam sa postojećom genetikom ,u otežanim uvijetima privređivanja ,i sa nedostatnom i dobrim dijelom nekvalitetnom hranom proizveo 6000 L po kravi štalskog prosijeka ,opstajem ,ulažem i živim isključivo od proizvodnje mljeka ,i cilj mi je povećati štalski prosijek po kravi ,samo tu vidim šansu za opstanak u proizvodnji mljeka kao osnovnoj djelatnosti. Cool

Meni kao laiku ovih sest tisucica prosjeka djeluje jaaaako dobro. Onako cisto informativno, koliko krave odstupaju od tog prosjeka, koliko daje najbolja (pretpostavljam ona bezroga šefica), a koliko najlosija iz tog prosjeka?
A čuj smiljane tu treba sagledati mnogo činbenika da bi se došlo do nekakve realne slike ,obzirom da sam relativno mlado gospodarstvo po početku pokretanja proizvodnje ,a i starosne dobi samog ,puno puno stvari treba uzeti u obzir ,i slažem se sa tinom kad kaže da svi mi imamo svoje specifičnosti ,od uvijeta do načina rada i privređivanja ,svaki put kad razgovaram na ovom forumu ,razgovaram tako da između ostalog uvijek govorim kako pokrenuti proizvodnju i krenuti sa dvije krave i sa kreditima, doći u periodu od pet godina na dvadeset grla .Za mene je kvaliteta hrane i količina na prvom mjestu, onda genetika ,jer samo tako sam u periodu od pet godina mogao doći da sad u štali imam proizvodnju od 6000L i planiram je povisiti sa istim ulaznim troškovima .Zato sam i rekao da mi je onih šefica puna štala mislim da bih čuda radio ,njena laktacijska krivulja je toliko stabilna i duga da sad trenutno proizvodi 25L a otelila se u šestom mijesecu ,a laktacija joj traje 305 dana .sad su mi se otelile dvije crno bijele holstajnke ,jedna je već otišla preko 45 L,druga 35L sad ostaje da se vidi kakva će laktacijska krivulja bit ,Kod mene ima 5 junica prvotelki u laktaciji tako da je raspon od najveće proizvodnje do najmanje na razini dnevnog mjerenja od pomenutih 45L do 22L

O.P.G.KOVAČ

Broj postova: 895
God: 39
Registriran: 04.10.2008
Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by BOŽIDAR on 12/1/2010, 16:02

Pa po tome što pišeš imaš proizvodnju veču od 10000 litara u laktaciji!
Ako ti je proizvodnja između 45 i 22 litre ( a laktacijska krivulja vrlo stabilma) znaći u prosjeku oko 33 litre dnevno puta 305 dana =10065 litara, u predhodnim postovima si pisao da ti je prosjek oko 6000 litara nešto mi ne štima?

ili si pretjerao sa dnevnom proizvodnjom.

Ali samo naprijed vidim da imaš veliku volju za proizvodnju mlijeka !

BOŽIDAR

Broj postova: 1449
Registriran: 17.08.2008
Like 10

→→→: VIŠE

http://picasaweb.google.hr/boidarduda/POLJOPRIVREDAISLINO?feat=directlink

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 12/1/2010, 17:43

BOŽIDAR je napisao/la:Pa po tome što pišeš imaš proizvodnju veču od 10000 litara u laktaciji!
Ako ti je proizvodnja između 45 i 22 litre ( a laktacijska krivulja vrlo stabilma) znaći u prosjeku oko 33 litre dnevno puta 305 dana =10065 litara, u predhodnim postovima si pisao da ti je prosjek oko 6000 litara nešto mi ne štima?

ili si pretjerao sa dnevnom proizvodnjom.

Ali samo naprijed vidim da imaš veliku volju za proizvodnju mlijeka !
Božidare molim te pročitaj malo bolje ono što sam napisao ,Stabilna laktacijska krivulja koju sam pomenuo, je kod dotične kraljice ,za koju sam i naveo, da imam punu štalu takvih da bi radio čuda .Junice prvotelke u vrhu laktacije su proizvodile do 22L ,bojim se da nekužiš zašto sam i pomenuo laktacijsku krivulju ,nekako si mi previše sumnjičav ,ili nepratiš dobro pisano, ili si previše razočaran ,ali neželim vjerovati da si jedan od kočničara uvođenja novog pristupa u proizvodnji Very Happy Za informaciju trenutno imam više podmlatka različitog uzrasta nego muznih krava . Cool A što se tiče volje, zašto nebih imao,pa nikad mi u životu nije bilo bolje hvala bogu .Sve dok mljekara bude otkupljivala i redovno plaćala otkupljeno ja ću proizvoditi mljeko .Da 6000 l na predanu količinu ,i da kraljica je upravo nekako toliko i proizvela Laughing Da! još je jedna ovih dana ušla u laktaciju preko 45L dnevne proizvodnje . :lol:Raspon od najveće do najmanje proizvodnje po grlu a ne u prosijeku ,znači da imam krave u vrhu laktacije sa proizvodnjom do 22L i krave sa proizvodnjom do 45L i da naglasim sa različitim laktacijskim krivuljama Cool

O.P.G.KOVAČ

Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by BOŽIDAR on 12/1/2010, 18:28

ne bi se želio prepucavati s tobom, ali ovo što prićaš da ja nešto NE KUŽIM u proizvodnji mljeka stvarno je uvredljivo prema neni a što se tiče kočioničara na zidu imam priznanje , od Ministarstva Poljoprivrede, za UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA I NOVE PRISTUPE U STOČARSTVU do priznanja visi Certifikat jedne Holandske škole kojim se potvrđuje moje znanje!
Za junice je normalmo da ih imaš više od krava i treba ih jer kad forsaš krave na 10000 i više litara mlijeka nikad ne možeš napuniti štalu javljaju se problemi: bređost mastitis papci noge zglobovi kosti... pa tako da nikad dovoljno junica uz svoje svake godine još moraš kupiti 5-10 junica .

Da nebi previše skretali iz teme tvrdim da je još uvijek katastrofalno stanje u proizvodnji mlijeka i da je večina Hrvatskih seljaka na koljenima! Mnogi manji seljaci su prestali proizvoditi mlijeka zbog ne isplativosti! I ja da se ne bavim svinjogojstvom i šumarstvom ne znam kako bi preživio ( i ovako je na knap)

PS. svi mi imamo kravu rekorderku u štali sa 45 litara ali napuniti štalu sa takvim kravama je neka druga prića

BOŽIDAR

Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by adviser on 12/1/2010, 19:31

rekordi , ali za koju cjenu ??!!! 10.000 i više je količina ali ta krava uglavno preživi 2-3 laktacije i onda problemi koji traže smjenu . . ako tih 10 tisuča napraviš sa genetikom i hranom proizvedenom na svojoj njivi OK. ak pak za proizvodnju litra napraviš trošak za 0,80lit. onda je nerentabilno . Bolje je imat 6000 lit sa troškom 0,50/lit profit je daleko veči . Temelj toga je , i tu se slažem sa OPG Kovač . kvalitetna genetika in kvalitetna hrana DOMAČA + dokup samo pojedinih vitamina i belančevina . Vjerujete ,da tamo gdje su uslovi za lucerku ste pobedili trgovce sa smjesama ako je stavite u prehranu krava muzara i tovljenika . Lucerke može krava konzumirati 2-3kg na 100kg težine .drugo je pitanje koje kvalitete možete pospremiti da vam lišče ostane na stabiljki ,umjetno sušenje je rešenje ali,....... ( več vas slušam ''to je preskupo'' ). Investicija koja ti se izplati za 3-4godine i poveča profit kod proizvodnje mleka za narednih 15 godina ''za samo 10%'' je rentabilnija nego kupovat smjesu za proizvodnju 0,5lit mleka . Sada kad postoji tehnologija za sušenje rolo bala uopšte nije problem kvalitete u prehrani suhoga sjena .[You must be registered and logged in to see this image.]

adviser

Broj postova: 2
Registriran: 10.08.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by paor on 12/1/2010, 21:58

u pravu je Kovač što zaziva vrhunsku genetiku jer to je osnova za nešto više...

moj primjer - mogu se na trepavice postaviti, ali ne mogu preko 5500l štalskog prosjeka, jednostavno, imam zastarjelu genetiku

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2834
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Registriran: 09.03.2008
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 12/1/2010, 22:27

BOŽIDAR je napisao/la:ne bi se želio prepucavati s tobom, ali ovo što prićaš da ja nešto NE KUŽIM u proizvodnji mljeka stvarno je uvredljivo prema neni a što se tiče kočioničara na zidu imam priznanje , od Ministarstva Poljoprivrede, za UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA I NOVE PRISTUPE U STOČARSTVU do priznanja visi Certifikat jedne Holandske škole kojim se potvrđuje moje znanje!
Za junice je normalmo da ih imaš više od krava i treba ih jer kad forsaš krave na 10000 i više litara mlijeka nikad ne možeš napuniti štalu javljaju se problemi: bređost mastitis papci noge zglobovi kosti... pa tako da nikad dovoljno junica uz svoje svake godine još moraš kupiti 5-10 junica .

Da nebi previše skretali iz teme tvrdim da je još uvijek katastrofalno stanje u proizvodnji mlijeka i da je večina Hrvatskih seljaka na koljenima! Mnogi manji seljaci su prestali proizvoditi mlijeka zbog ne isplativosti! I ja da se ne bavim svinjogojstvom i šumarstvom ne znam kako bi preživio ( i ovako je na knap)

PS. svi mi imamo kravu rekorderku u štali sa 45 litara ali napuniti štalu sa takvim kravama je neka druga prića
Nikako mi nije namjera vrijeđati nekoga ,a pogotovo ne tebe peace ,nisam rekao da nekužiš nešto u proizvodnji mljeka, nego da nisi baš dobro razumio što sam htio reći sa "laktacijskom krivuljom "........Ja sam upravo u tom procesu punjenja štale sa genetikom od 45 L. Cool Proces je započeo prije pet godina i trajati će još najmanje pet godina .a da ja imam pomenuti certifikat zasigurno bi bio još optimističniji glede mljekarstva Very Happy

O.P.G.KOVAČ

Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 18/1/2010, 16:39

][You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]Detalji sa posijete obiteljskom gospodarstvu ,u austriji . Na gospodarstvu rade samo otac i sin ,imaju 40 muznih krava i kako kažu lakše podnose turbulencije upravo zbog genetike koja se vidi na slikama i naravno spremnost za rad i educiranosti prvenstveno u pravcu proizvodnje kvalitetne hrane. Smile

O.P.G.KOVAČ

Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by BOŽIDAR on 18/1/2010, 17:17

Krasno! Koliki im je štalski prosjek?

BOŽIDAR

Like 10

[Vrh] Go down

Postaj by O.P.G.KOVAČ on 19/1/2010, 11:00

BOŽIDAR je napisao/la:Krasno! Koliki im je štalski prosjek?
Jako veliki ,što ja samo mogu sanjati Sad 9000L

O.P.G.KOVAČ

Like 12

[Vrh] Go down

Postaj by falkon 2 on 6/2/2010, 16:23

Pa bit je u većine manjih i malih proizvođača mlijeka u tome što su većina u drugom razredu, i malo se trudu da postignu nešta i da se pomaknu prema boljem, ja proizvodim negdje 6000 do 8000 litara mjesečno mlijeka, i teškom mukom sam to održavao u prvom razredu, sve dok jedan dan nisam izračunao da mi za razliku cijene od prvog odnosno drugog razreda ja mogu kupiti novi laktofriz, sa tim sam se riješio muke u održavanju kvalitete odnosno nestali su problemi sa mikroorganizmima,

Po meni tko želi postići nešta u proizvodnji, pa i neku cijenu koja kako tako da bude normalna mora i uložiti u NOVE strojeve za čuvanje mlijeka i za koji mjesec se to isplati u razlike novca koju dobivate za svoje proizvedeno mlijeko

falkon 2

Broj postova: 4631
Registriran: 06.02.2010
Like 30

http://www.poljoprivredni-forum.biz/t1614-falkon-2

[Vrh] Go down

Postaj by andrlje on 1/3/2010, 22:22

nadam se da mi nitko neće zamjerit na postu pošto nisam proizvođač mlijeka,ali stvar sa poticajima u proizvodnji mlijeka mi nije jasna-meni to izgleda ovako-bilo kakav poticaj nije poticaj seljaku ili ti farmeru koji nešto proizvodi-nemora to bit mlijeko može biti bilo što,al mlijeko je najočiglednije.
Po meni to nije poticaj proizvođaču nego otkupljivaču tj.mljekarama.
Ja sam za to da mljekara proizvođaču plati 3kn ili koliko već po litri pa država ako hoće nek njima daje poticaje,subvencije il nešto treće. Ovako svi pljuju po seljaku da što hoće od države da ni njima nitko ništa ne daje,a seljaci primaju ko zna kakve novce. Nek mljekare čekaju 2-3 god. na poticaje pa nek vide što je muka.
Što mislite kad bi država dala petrokemiji 1kn za 1kg 15-15-15 pa da nas košta vreća 50kg 110-120kn a ne 160-170, nek dade proizvođaču sjemena 100 kn po vrećici kukuruza pa da nije 350-400 kn nego 250-300kn, pa ćemo onda razgovarat o cijenama

hit

Neznam više dal da se smijem il plačem-a ja čak i ne ovisim o poljoprivredi i nemogu zamislit kako je vama-
o.t-i još slušam idiota koji jebe državu jer mu je dala 4 700 kuna mirovine-fuj-najrađe bi mu zabio felgu u guzicu,al nemam za platit kaznu
oprostite na dugom postu i malo of topic,al stvarno mi dižu tlak

andrlje

Broj postova: 226
God: 30
Registriran: 13.03.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Postaj by Mata imt 540 on 2/3/2010, 10:26

e pa ja bi se složio s tvojim postom jer onda bi se drugačije gledalo seljake a ne ovako državni neprijatelj broj jedan

Mata imt 540

Broj postova: 1237
God: 23
Zanimanje: po zanimanju strojarski tehničar
Registriran: 14.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by johndeere2300 on 2/3/2010, 13:51

ma poslat njih sve u krasni krc, za ribare imaju novaca za poticaje,a sad nam još i plavu oduzimaju

johndeere2300

Broj postova: 720
God: 16
Zanimanje: nema
Registriran: 13.02.2010
Like 1

→→→: a tu ide?

http://www.poljoprivredni-forum.biz/predstavite-se-f10/johndeere2300-t1644.htm

[Vrh] Go down

Postaj by andrlje on 2/3/2010, 17:44

taj plavi isto-prijatelj ima 25 muznih krava i oko 15-ak teladi.
obrađuje 30-40 rali zemlje,ali prijavljeno im oko 10ha. za drugo nemože dobit ugovore.

uglavnom-upisali su mu 450litara.
e sad dal je greška ili što, al ebote to nema za tri dana oranja

andrlje

Broj postova: 226
God: 30
Registriran: 13.03.2009
Like 1

[Vrh] Go down

Stranica 9 / 16. Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 12 ... 16  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics