Suncokret

Stranica 1 / 6. 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Suncokret

Postaj by kreso on uto 18 oľu 2008 - 19:35

evo meni jedna od omiljenih kultura stoga ju rado uzgajam ,a u zadnje vrjeme izgleda da poćinje biti i dosta isplativa ...navodno da će čepin dati veeeliku cjenu priča se o 4kune cheers sunny

kreso

Broj postova: 1997
God: 31
Zanimanje: poljoprivrednik-radnik
Registriran: 09.03.2008
Like 22

→→→: VIŠE

[Vrh] Go down

Re: Suncokret

Postaj by Mr. Nustemburg on uto 18 oľu 2008 - 21:06

4kn Shocked ja sam čuo 3kn

Mr. Nustemburg
Admin
Admin

Broj postova: 807
Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by kreso on uto 18 oľu 2008 - 21:08

hhe,he možda do mene je poskupio What a Face

kreso

Like 22

[Vrh] Go down

Postaj by mladen on čet 20 oľu 2008 - 23:30

kako ga cuvate od ptica , jedan moj prijatelj sije suncokret za sjeme za novi sad i placa covjeka sa sacmarom da cuva suncokret , cile senluci po cjeli dan cjevi se uzare Very Happy

mladen

Broj postova: 574
God: 27
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by paor on čet 20 oľu 2008 - 23:37

možda je i ovo "dobar" znak za uzgajivače uljarica
http://www.poslovni.hr/74123.aspx

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on sub 22 oľu 2008 - 8:42

paor je napisao/la:možda je i ovo "dobar" znak za uzgajivače uljarica
http://www.poslovni.hr/74123.aspx
bili su jučer kod nas u firmi, imamo jako dobre odnose s njima..
uglavnom, oni su napravili veliku grešku kada su prije par godina povećali proizvodne kapacitete a taman nakon toga je proizvodnja uljarica počela padati u Hrvatskoj..
jako puno suncokreta koji se prerađuje u Čepinu je uvoz iz Mađarske..
sada će oni imati još jedan problem, u Vukovaru je otvorena najveći hrvatski pogon za proizvodnju biodiesela..
pogon koji je na kraju napravljen tri puta veći nego što je trebao biti po originalnim planovima..
i naravno sada su u frci panici jer im treba uljane repice i drugih sirovina da bi popunili kapacitete..
a proizvodnja na hrvatskom tržištu je premala da bi zadovoljila potrebe i morati će se uvoziti velike količine..
a s obzirom da se u Sl. Brodu počinje gradnja tvornice bioetanola ako se ne varam, a izvedbeni planovi su već poodmakli pa bi se se i u Županji uskoro počelo s gradnjom tvornice bio-etanola.. osim ako se zbog sporosti lokalne samouprave taj isti projekt ne preseli u Viroviticu (ta tvornica bioetanola koja bi trebala biti u Županji je zajednički posao sve tri hrvatske šećerane)
uljarice će biti hit u narednim godinama jer će se moći dobiti jako dobra cijena..
još samo da država bude dovoljno inteligentna pa da destimulira višak proizvodnje pšenice npr.

Picek

Broj postova: 1007
Registriran: 13.03.2008
Like 4

[Vrh] Go down

Postaj by paor on sub 22 oľu 2008 - 8:51

pšenica na svjetskom tržištu trenutno ostvaruje bolje financijske rezultate od repice i suncokreta, kukuruz je u blagoj stagnaciji, a soja isto tako dobro kotira
pšenica će još koju gotinu postizati dobre cijene zbog malih zaliha i sve veće potražnje

točno je da je i potražnja za energijom sve veća, ali jasno je da kalkulacija cijena dobivanja biogoriva ne stoji baš u velikom plusu, a to zasad zahtjeva prilične državne i tržišne regulacije

ne rade li sad naši planer i investitori sličnu glupost kao i uljara u čepinu....rade se veliki kapaciteti za biogoriva, a mi sve i da hoćemo, nemamo raspoložive površine za domaće podmirenje

Zadnja promjena: paor; sub 22 oľu 2008 - 17:49; ukupno mijenjano 1 put.

paor
Admin
Admin

Broj postova: 2827
God: 47
Zanimanje: poljoprivrednik
Like 36

http://www.gospodarstvo-petricevic.hr/

[Vrh] Go down

Postaj by Mr. Nustemburg on sub 22 oľu 2008 - 14:52

Ja sam za suncokret pripremio 22 ha, a izabrao sam a90, aleksandra i brio... neka on samo da dobre prinose, a cijena će sigurno biti dobra Very Happy

Mr. Nustemburg
Admin
Admin

Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by Picek on ned 23 oľu 2008 - 6:57

paor je napisao/la:pšenica na svjetskom tržištu trenutno ostvaruje bolje financijske rezultate od repice i suncokreta, kukuruz je u blagoj stagnaciji, a soja isto tako dobro kotira
pšenica će još koju gotinu postizati dobre cijene zbog malih zaliha i sve veće potražnje

točno je da je i potražnja za energijom sve veća, ali jasno je da kalkulacija cijena dobivanja biogoriva ne stoji baš u velikom plusu, a to zasad zahtjeva prilične državne i tržišne regulacije

ne rade li sad naši planer i investitori sličnu glupost kao i uljara u čepinu....rade se veliki kapaciteti za biogoriva, a mi sve i da hoćemo, nemamo raspoložive površine za domaće podmirenje

u pravu si, pšenica ostvaruje bolje rezultate ali na svjetskom tržištu..
i na hrvatskom tržištu je pšenica u siječnju imala 98% višu cijenu nego u siječnju 2007. (podatak iz Agroglasa) ali reci ti meni koliko je od tih 98% porasta cijene dobio naš proizvođač?
a koliko su dobile tvrtke koje u svom vlasništvu imaju silose? i koliko takvih tvrtki ima u Hrvatskoj?
ja moram priznati da nisam čuo za slučaj gdje je otkupljivač pšenice 6 mjeseci nakon otkupa dao proizvođaču "božićnicu" na temelju rasta cijene pšenice..
zašto naši proizvođači imaju najnižu cijenu pšenice kod otkupa u usporedbi sa zemljama okruženja?
zato jer mi proizvodimo previše pšenice i zbog toga je otkupna cijena niska..
a državi to odgovara zbog raznoraznih lobija..
dati ću jedan primjer, Ukrajina je jedna od najvećih žitnica Europe a s obzirom da sam nedavno bio tamo onda mogu reći jedan podatak koji su mi domaćini rekli..
Ukrajina trenutno proizvodi pšenicu na samo 25% svojih površina u odnosu na ono što su proizvodili u SSSR-u..
oni su sa svojim milijunima hektara ti koji će popunjavati male zalihe na svjetskom tržištu, ne mi sa svojih 2 milijuna hektara odnosno 600 000 tisuća hektara pod pšenicom..
da bi najbolji proizvođač pšenice živio gospodski od proizvodnje pšenice država bi morala odrediti određenu hektražu pod kojima bi bila pšenica i onda tu proizvodnju dati najboljim proizvođačima..
a ne da Tomo Tomić, koji je posijao pšenicu samo da dobije poticaje i koji u to ne ulaže ništa, ruši cijenu onima koji imaju visok prosječan prinos i koji bi bili konkurenti na europskom tržištu..
a višak površina koji bi nakon takve preraspodjele ostao iskoristiti za proizvodnju svih onih kultura s kojima smo deficitarni.. a to su sve uljarice pa nadalje, da o voćarstvu i povrtlarstvu ne govorim..
ali tu je problem, premali nadzor koji država ima nad proizvođačima upravo iz razloga što im to kao državi odgovara tako a našu poljoprivredu čini nekonkurentnom na europskom i svjetskom tržištu..
no to je neko moje mišljenje i stajalište koje i ne mora svima biti prihvatljivo..
jer, kada proizvođač ima novaca onda to i meni odgovara jer će ulagati u mehanizaciju..
a takve zarade su samo kod rijetkih da bi si to mogli dopustiti.. svi ostali krpaju kraj s krajem..

a što se tiče investicija u obnovljive izvore energije, potpisnice Kyoto protokola na to su se obvezale.. naravno da je ekonomska isplativost proizvodnje energije od poljoprivrednih usjeva u najmanju ruku upitna ali na to su se države obvezale i one su te koje moraju subvencionirati takvu energiju..
na našem tržištu bez uvoza će biti svima teško preživjeti ako država ne uspostavi poljoprivrednu proizvodnju po tržišnom a ne po socijalnom modelu..
evo jedno pitanje za daljnju raspravu, zašto smo mi 89-te proizvodili više svega nego što proizvodimo danas?

p.s. možemo raspravu prebaciti i u drugi topic jer je tema zanimljiva a ja sumnjam da ijedan guzonja koji sjedi u saboru i koji nije dirnuo motiku a kamoli plug ili traktor zna odgovore na ovakva pitanja bolje nego proizvođači pa i mi osobe (dobro, ne ja konkretno) koje smo u svakodnevnom kontaktu s proizvođačima..

Picek

Broj postova: 1007
Registriran: 13.03.2008
Like 4

[Vrh] Go down

Postaj by Mr. Nustemburg on ned 23 oľu 2008 - 9:46

...proizvođač pšenice živio gospodski od proizvodnje pšenice država bi morala odrediti određenu hektražu pod kojima bi bila pšenica i onda tu proizvodnju dati najboljim proizvođačima..
a ne da Tomo Tomić, koji je posijao pšenicu samo da dobije poticaje i koji u to ne ulaže ništa, ruši cijenu onima koji imaju visok prosječan prinos i koji bi bili konkurenti na europskom tržištu..

slažem se, mislim da se to počelo raditi sa repom pa možda bude i sa pšenicom... stvarno je sramotno kakvu pšenicu ljudi dovoze na silos i dobiju istu lovu kao neki proizvođaći koji su proizveli robu ekstra klase

Mr. Nustemburg
Admin
Admin

Like 3

[Vrh] Go down

Postaj by kreso on ned 6 tra 2008 - 18:05

evo danas sam počeo sa sjetvom suncokreta Rolling Eyes
prvo priprema

i zatim sjetva

za probu danas samo 2 ha

kreso

Like 22

[Vrh] Go down

Postaj by mladen on ned 6 tra 2008 - 21:06

jel to kod tebe nije bilo kise il ti je zemlja super propusna

mladen

Broj postova: 574
God: 27
Registriran: 19.03.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by kreso on ned 6 tra 2008 - 21:15

ovdje nije padala jedno 5 dana flower

kreso

Like 22

[Vrh] Go down

Postaj by Matias on ned 6 tra 2008 - 21:28

Kaj se suncokret sije s sijacom za kuruzu il se meni to cini?!o tome neznam nis pa moram pitat pale

Matias

Broj postova: 237
God: 29
Zanimanje: strojarski tehnicar-serviser gradjevinske mehanizacije
Registriran: 03.04.2008
Like 0

[Vrh] Go down

Postaj by paor on ned 6 tra 2008 - 21:54

Kaj se suncokret sije s sijacom za kuruzu

da

paor