Buče (bundeve)
Stranica 2 / 17. • Share •
Stranica 2 / 17. •
1, 2, 3 ... 9 ... 17 
Re: Buče (bundeve)
može li se u kućnoj radinosti nekako iz koštica dobiti ulje ?
lord dax- Broj postova: 5
Registriran: 10.05.2009
0
Ako imaš prešu, može. Na jednom filmiću vidio sam da koriste hidrauličnu prešu za isprešavanje ulja iz koštica.

Fidelito- Broj postova: 2555
Zanimanje: Poljoprivrednik - ministar
Registriran: 17.05.2008
21
ova uljara gdje ja mijenjam ima 400 tonsku presu, samo ih prije presanja treba lagano poprziti i samljeti. na starinski nacin su se istukle u muzaru i onda kuhale a ulje je isplivalo na povrsinu te se ubiralo sefljom (kutlacom). tako dobiveno ulje se jos kuhalo na laganoj vatri da ispari voda. ali se na taj nacin dobije upola manje ulje nego presanjem.
Pitanje za sve koji uzgajaju bundeve: Šta radite sa ostatcima poslije nego što pokupite bundeve? Jel se to da iskidat tanjuračom, tarupira se ili nešto treče?
ja jedan dio pohranim svinjama (lude su za njima) a ono sto ostane zaorem, nemas potrebe ih posebno usitnjavati, jer one istrunu za vrlo kratko vrijeme.
Jel pustiš svinje na njivu ili voziš kući? A ovo kad zaoravaš, ne vuče se za plugom?
vozim ih doma, a tikvinec (tako mi zovemo stabljiku) unisti prvi mraz a ako ides prije onde prodjes s tanjuracom ili malcerom
Jel ima itko kakvih linkova vezano uz bundeve i proizvodnju istih? Kakva su iskustva?
Ja i 2 frenda razmišljamo ući u taj posao pa bi htio što više informacija. Raspolažemo sa cca 400 ha i do sad smo sadili kukuruz, soju i pšenicu, a htjeli bi probati sa budevama.
Hvala
Ja i 2 frenda razmišljamo ući u taj posao pa bi htio što više informacija. Raspolažemo sa cca 400 ha i do sad smo sadili kukuruz, soju i pšenicu, a htjeli bi probati sa budevama.
Hvala
marecone- Broj postova: 67
God: 33
Zanimanje: Ratarstvo, konjogojstvo
Registriran: 05.06.2008
0
evo video "vršidbe" bundeva kod mene od lane.

zeko- Broj postova: 427
God: 23
Registriran: 12.01.2009
0
→→→: VIŠE
zanimljiv video, ovo prvi puta vidim kako se radi

falkon 2- Broj postova: 4631
Registriran: 06.02.2010
30
→→→: VIŠE -

Opaa , hajde da i to vidim .
Pri kupnji đonija netko je otvorio novčanik i naručio ga sa puzajućim brzinama . Bravo
Pri kupnji đonija netko je otvorio novčanik i naručio ga sa puzajućim brzinama . Bravo

pingo- Broj postova: 4920
Registriran: 09.03.2008
1
šteta za ostatak-odlična hrana za svinje

andrlje- Broj postova: 226
God: 30
Registriran: 13.03.2009
1
Jel to Grbićeva pila?
Bećarina pusta- Broj postova: 3123
Registriran: 11.03.2008
13
Eto sad znate kak se i to radi. Još malo pa če i ovogodišnja vršidba ove godine imam 4ha. Moralo se je otvorit novčanik jer nemoguće je taj kombajn vuć ak traktor nema puzeče brzine.
Da Grbićev je to kombajn ove godine je kupio još jedan takav (čak mislim da je još malo bolji)
Da Grbićev je to kombajn ove godine je kupio još jedan takav (čak mislim da je još malo bolji)

zeko- Broj postova: 427
God: 23
Registriran: 12.01.2009
0
Stranica 2 / 17. •
1, 2, 3 ... 9 ... 17 
Stranica 2 / 17.