Kruh, brašno...
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 2 / 2. • Share •
Stranica 2 / 2. •
1, 2
Re: Kruh, brašno...
Na području Đakovštine TENA Đakovo ima najbolji kruh.....garantirano

Kile- Broj postova: 836
God: 19
Zanimanje: Rudarsko geološko naftni fakultet u Zagrebu, smjer rudarstvo
Registriran: 13.02.2009
1
→→→: VIŠE
paor je napisao/la:u mom selu većina onih koji siju pšenicu redovito jedan dio ostavljaju na tavanu baš za zamjenu za brašno ili mekinje. čak i dosta stočara (i drugih) zasiju otprilike jutro pšenice baš za te svrhe.
nekad je bilo da svatko u dvorištu ima krušnu peć i sam sebi peče kruh. i tu se stvari mijenjaju pa tako većina daje brašno u zamjenu za kruh u lokalnim pekarnicama. trenutni omjer je 100kg brašna-70 vekni kruha (700gr). nije tako davno kako je omjer bio 100-100, ali to već spada u stara dobra...
ja ostavljam 4-5 t pšenice jednoj firmi u selu koja ima silose i mlin, te zauzvrat cijele godine podižem brašno za 2.55 kn/kg ili mekinje za 0.7 kn/kg fiksno. takva je cijena bila ove godine.
2,55 kn/kg brašna = 0.7 štruca kruha = 3,6 kn/štruca od 700g. ušteda je 50%
češće se poželimo domaćeg kruha i ljepine pa onda gazdarica ispeče u strujnom šporetu u terminu jeftine struje i uštede su još drastičnije. (postoji jedna ustaljena rutina koja nam se uklapa u radno vrijeme i jeftinu struju....)
ozbiljno smo razmišljali smo o pekaču kruha, ali velika nam je prepreka faktički ograničenje od 1,5 kg dan jer mi trošimo više.
Ako vase lokalne pekarnice rade kruh kakav rade ove u Zagrebu, ja bih vas sve u zatvor
Ovog kruha iz pekaca treba valjda duplo manje nego industrijskog. Mi smo nekada svakodnevno kupovali jedan kruh, a sada svaki drugi ili treci dan pecemo svoj. Kruha u kojemu je samo brasno, voda, kvasac, zlica ulja i zlica secera (iz pekaca) uzmes jednu snjitu i super, dok onog iz pekarnice nikad dosta. Kao da jedes spuzvu.

Smiljan- Broj postova: 1994
Zanimanje: Staro gunđalo sa crnim rokovnikom
Registriran: 13.03.2008
2
→→→: VIŠE
pa je ja jos uvijek imam od pradjeda krušnu peć tata ju nece da poruši u njoj nekada pečemo kruh svake godine kada je kirbaj dida tamo prase ispeče a JANJE NOSIMO NEKOM ali ovaj kruh iz trgovine dobro je Smiljan reko ko da jedes spužvu evo danas ne idem u skolu ŠTRAJK kaze mi razrednik sindikat je nezadovoljan a on ima 7350kn mjesecno a predaje jedan predmet i razrednik a neki predaju po 2 predmeta i nije im dosta i oni ce SVOJE DOBIT A MI NAS CE PREVESLAT KAO NIKOGA!!!!!
ur45- Broj postova: 1290
God: 18
Registriran: 17.01.2009
-7
Stranica 2 / 2. •
1, 2
Poljoprivredni forum :: OSTALO :: Ostalo
Stranica 2 / 2.